Procedura de concordat preventiv este prevăzută în Legea 85/2014 de când a fost promulgată (adică din 2014), dar abia în ultimii ani a fost descoperită de unii patroni… şi de unii practicieni în insolvenţă.
Din punctul meu de vedere, marea problemă a acestei proceduri este lipsa de transparenţă. Spre deosebire de insolvenţă/faliment – nu se publică nimic în BPI.
În plus: cine caută o firmă pe portalul ONRC află că aceasta este în insolvenţă/faliment şi i se comunică şi numele administratorului/lichidatorului judiciar.
În cazul concordatului preventiv… nu există niciun fel de menţiune la ONRC.
Din acest motiv şi, desigur, pentru o informare a cititorilor SUPERVIZOR.ro care ar putea deveni parteneri de afaceri ai firmelor în concordat preventiv… insist pe acest subiect.
Câte site-uri aţi văzut să scrie despre intrarea în concordat preventiv a unui agent economic… înainte ca astfel de informaţii să fie publicate de SUPERVIZOR.ro?
……
Pe data de 19 decembrie 2024, Tribunalul Bihor a admis cererea debitoarei DRAUBER SRL Chei (CUI/CIF: 32005049) şi a dispus deschiderea procedurii de concordat preventiv, a numit DATA INSOLVE IPURL în funcţia de administrator concordatar şi, conform legii, a suspendat executările silite pentru o perioadă de 4 luni… plus că „le-a „interzis” pe cele viitoare – Dosar nr.5361/111/2024.
DRAUBER SRL este una dintre cele mai mari firme (ca cifră de afaceri) care se află în concordat preventiv. Adică este în „dificultate financiară” şi vrea să ajungă la o înţelegere cu creditorii („contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin 75% din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte”), urmând să achite toate datoriile pe baza unui „plan de redresare”. Aşa spune Legea 85/2014. Aia cu 75% este o altă golănie, dar sărim peste!
Unde aţi (mai) găsit informaţia asta? Care înseamnă, mai pe româneşte, că partenerii de afaceri (creditorii) SIGUR nu îşi vor recupera banii cuveniţi în condiţiile stabilite prin contracte.
Şi, în plus, de unde află viitorii parteneri de afaceri că DRAUBER SRL este „într-un rahat financiar”… că pe ONRC sau în BPI nu există nicio menţiune referitoare la concordatul preventiv?! De unde află ce datorii are şi cum a propus (prin planul de redresare) să le achite?
…………
Societatea DRAUBER SRL a fost înfiinţată în iulie 2013, se prezintă ca fiind o Casă de Expediţii „cu succes în domeniul transporturilor” şi – conform ONRC – este administrată DOAR de Eva Cristina JURJAC.
Absolut NIMIC pe site-ul ONRC despre existenţa administratorului concordatar DATE INSLV SPRL sau despre faptul că se află în concordat preventiv.
Pentru anul 2023, acest agent economic a raportat 11 angajaţi, profit net de 1.045.576 lei, la o cifră de afaceri de 28.503.642 lei, datorii de 16.167.132 lei şi active circulante de 6.577.545 lei, din care creanţe de 6.045.662 lei.
Următorul termen de judecată în Dosarul de concordat preventiv nr.5361/111/2024, al debitoarei DRAUBER SRL, este programat pe 20 martie 2025.