Decizii de atragere a răspunderii fără o minimă verificare a administratorilor; „valoarea condamnării” este de 5 milioane lei

În noiembrie 2019, judecătorul sindic Mirela Sorina POLEAC de la Tribunalul Alba a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar INSOLVENT CONSULT SPRL Deva (Petru Cosmin OPREAN) de atragere a răspunderii patrimoniale/personale împotriva lui Samoilă TOBIAŞ, (fost) administrator al debitoarei AUTO BICNEX SRL Alba Iulia – Bărăbanţ (CUI/CIF: 29194282) şi l-a obligat (vorba vine!) pe acesta să suporte suma de 3.140.934,10 lei, reprezentând pasivul debitoarei – Dosar nr.4155/107/2017/a1.

În niciun moment al procedurii, lichidatorul şi Fiscul (creditor cu 99,9% din total) nu au solicitat un istoric al firmei… din care ar fi observat că AUTO BICNEX SRL a fost deţinută şi administrată în primii ani de activitate (2011-2013) de către Ioan BIŞBOACĂ şi Constantin Cristian TAT, firma fiind preluată de TOBIAŞ la începutul anului 2014, în două etape (majorare de capital social şi cesiune părţi sociale – golănia clasică!)

Prin urmare, nu există nicio dovadă că datoriile de 3,14 milioane lei sunt (doar) „meritul” lui Samoilă TOBIAŞ… dar a fost mult mai simplu pentru lichidator să-l „condamne” pe acesta pentru întreaga sumă, decât să facă nişte verificări. E adevărat că sentinţa a fost pronunţată de judecător, dar pe baza informaţiilor furnizate de INSOLVENT CONSULT SPRL.
……………………………..

Pe 11 martie 2020, judecătorul sindic Camelia FONOAGE de la acelaşi Tribunal Alba îi pune în cârcă lui Samoilă TOBIAŞ şi datoriile de la DABLE T COLLECT SRL Pârâul lui Mihai (CUI/CIF: 26783208), în valoare de 1.802.477 lei. În acest caz, cererea de atragere a răspunderii a fost formulată de lichidatorul judiciar PHOENIX OMEGA IPURL Cluj-Napoca (Oana Diana EFREM), iar Fiscul a fost unic creditor – Dosar nr. 1771/107/2018/a1.

Pentru că „nu îl duce capul” sau a avut alte motive, practicianul nu a verificat istoricul firmei şi l-a acuzat din prima pe Samoilă TOBIAŞ, folosind bilanţul din 2014… an în care TOBIAŞ nu era în firmă.

Mai exact, societatea a fost înfiinţată în aprilie 2010, de către Ana-Maria POPA, sub numele MARIO PRIMEX SRL, şi a fost preluată de Samoilă TOBIAŞ (devenit administrator şi asociat majoritar – 95%) după 5 ani, tot atunci fiind rebotezată DABLE T COLLECT SRL, iar sediul social mutat în satul Pârâul lui Mihai, anterior fiind în Alba Iulia.
……………………………..

În cazul DABLE T COLLECT SRL, problema s-ar putea regla la un eventual apel, dar cine să-l facă, lichidatorul judiciar? Şi-ar recunoaşte incompetenţa.

La AUTO BICNEX SRL, situaţia este şi mai complicată, ar trebui o rejudecare. Nu se deranjează nimeni cu aşa ceva, lichidatorul şi-a luat banii, Fiscul a mai bifat o sentinţă favorabilă… trai neneacă!

Şi de-alde Samoilă TOBIAŞ mai sunt mulţi, doar săptămâna aceasta am identificat 3 astfel de cazuri – firme vândute şi decizii de atragere a răspunderii împotriva ultimului administrator, de obicei „un necăjit” folosit de un avocat sau de alţi indivizi „fără mamă, fără tată”.