DELTASOFT: dezastru financiar şi acuzaţii indirecte de fraudă la Complexul Turistic CHEILE BUŢII

Complex-Turistic-Cheile-Butii-ww

Deşi numele sugerează o activitate în domeniul IT, DELTASOFT SRL Târgu Jiu (CUI: 2158954) este firma care deţine/administrează Complexul Turistic CHEILE BUŢII, „un stabiliment de suflet, aşezat la Poarta Sudică de intrare în Parcul Naţional Retezat„, după cum se prezintă pe site-ul propriu.

Chiar dacă DELTASOFT SRL a încheiat ultimii ani cu profit (valori modeste, e drept), nu a mai putut ţine pasul cu „pretenţiile” BRD-GSG, bancă de la care a luat mai multe împrumuturi (în 2009, 2010 şi 2012), probabil şi pentru că cifra de afaceri de anul trecut s-a prăbuşit la mai puţin de jumătate faţă de 2013. În aceste condiţii, BRD-GSG a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă, invocând faptul că debitoarea nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi înregistrează întârzieri de peste 250 zile. Creanţa solicitată de bancă se ridică la 2,94 milioane lei, compusă din 1,94 milioane lei credit, dobândă şi comisioane restante, plus 991.237,52 lei – credit principal curent.

Ciudat este faptul că, în cererea introductivă, BRD-GSG nu numai că a solicitat numirea unui anume administrator judiciar, ci a propus şi onorarii, extrem de generoase şi cu o componentă care sugerează existenţa unor fraude:

„creditoarea solicită numirea în calitate de administrator judiciar a practicianului în insolvenţă AKTIV-LEX INSOLVENŢĂ SPRL, cu un onorariu de 2.000 lei/lună + TVA şi un onorariu variabil astfel:

  • 7% + TVA în primul an din recuperări creanţe si vânzări active;
  • 5% + TVA în al doilea an din recuperări creanţe si vânzări active;
  • 3% + TVA începând cu anul 3 din recuperări creanţe si vânzări active si
  • 10% + TVA în cazul distribuirilor rezultate din anularea de către administratorul judiciar a unor acte frauduloase încheiate de debitor„.

DELTASOFT SRL a recunoscut starea de insolvenţă, iar Tribunalul Gorj s-a conformat 100% solicitării băncii creditoare, iar sentinţa de deschidere a procedurii nu mai pomeneşte faptul că administratorul judiciar este, conform legii, provizoriu (până la Adunarea Creditorilor). Termenul limită de înscriere la masa credală a fost stabilit pentru 3 decembrie 2015, iar prima şedinţă a Adunării Creditorilor este programată pe 7 ianuarie 2015, aspect pe care AKTIV-LEX INSOLVENŢĂ SPRL (Claudia BĂLĂŞOIU) omite să îl precizeze în notificarea publicată în BPI!

Chiar dacă revendică 2,94 milioane lei, BRD-GSG va fi un creditor minoritar, din moment ce, la data de 30 septembrie 2015, DELTASOFT SRL figura cu obligaţii restante la bugetul de stat în valoare de 14,34 milioane lei (3,64 milioane lei – impozit pe profit, 6,34 lei – TVA şi 4,35 milioane lei – dobânzi şi penalităţi). Această valoare este aproape dublă faţă de totalul datoriilor raportat la 31 decembrie 2014, care era de „numai” 7,28 milioane lei, şi probabil provine în urma unor impuneri suplimentare ale Fiscului.

DELTASOFT-10-ani-600

Ţinând cont de propunerile „nesimţite” de onorarii ale BRD-GSG, probabil că administratorul judiciar va încerca să găsească o chichiţă astfel încât să declare creanţa Fiscului ca fiind fără drept de vot, pentru că această instituţie nu poate fi atât de generoasă cu un practician în insolvanţi, fie el şi „pus cu mâna” de cineva considerat important. Rămâne un aspect de urmărit în evoluţia procedurii!

Cu obiect principal de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, DELTASOFT SRL are un capital social de 120.200 lei, deţinut de Ioana-Larisa AJWAH (fostă FRIZA, 30 de ani) – 80% şi Paul-Constantin DURICĂ (33 de ani) – 20%. Funcţia de administrator este deţinută doar de asociatul majoritar. Conform site-ului de prezentare, Complexul Turistic CHEILE BUŢII include Cabana „Cuibul cu Dor” (3 stele, 12 camere duble), Restaurantul „Cheile Buţii” (100 de locuri plus terasă cu 50 de locuri) şi Cabana „Poiana Soarelui” (3 stele, 45 de locuri în 21 de camere duble şi triple). (foto: facebook.com)