Deşi câştigă 13.500 euro/an, deputatul Blăjuţ s-a împrumutat cu 50.000 euro PENTRU UN AN

Viorel Blajut-02

Viorel Ionel BLĂJUŢ este deputat al României. Nu aţi auzit de el? Sunteţi nişte ignoranţi, desigur! Ar trebui o lege care să oblige cetăţenii României să ştie numele tuturor parlamentarilor, data naşterii, eventual şi domiciliul. Ca să le poată transmite urări atunci când e cazul!

Conform declaraţiei de avere depusă la începutul mandatului (decembrie 2012), în anul anterior a avut venituri (pe un an) de 42.900 LEI, sumă care nu acoperea ratele la cele 4 credite (contractate în 2004-2006 şi 2012). Merită menţionat faptul că trei dintre aceste împrumuturi au fost acordate de BRD, banca specializată în credite pe ochi frumoşi (Truică e doar un exemplu).

Următoarea declaraţie de avere este din iunie 2013, ceea ce înseamnă că se referă la anul financiar 2012. Veniturile sunt aproximativ egale cu cele din declaraţia anterioară şi nici la credite nu au apărut modificări semnificative.

După un an, în iunie 2014 mai exact, aflăm, tot din declaraţia de avere, că deja parlamentarul Blăjuţ a împrumutat 50.000 de euro de la o persoană fizică (probabil un cămătar, faţa îl recomandă pentru astfel de colaborări), cu termen de rambursare 2014. Nu ne spune dacă e ianuarie 2014 sau decembrie 2014, dar asta nu mai contează. Demn de remarcat este faptul că vechile credite au rămas „în picioare”, ceea ce înseamnă că Blăjuţ nu a luat banii ca să închidă împrumuturile bancare contractate cu ani în urmă. Poate i-a folosit ca să achite taxele la cele două facultăţi pe care le urmează simultan. În timp ce e la parlament, desigur!

E adevărat că venitul anual a crescut (la 58.908 lei, ca deputat), dar această sumă nu are cum să acopere un credit de aproximativ 220.000 lei, fără să mai luăm în calcul ratele la împrumuturile bancare.

Analizând şi alte rubrici ale declaraţiei de avere, se observă că a crescut cu aproximativ 50.000 euro suma cu care Blăjuţ a împrumutat societatea la care este unic asociat – IAŞISTING SRL (CUI 11713859). Curios este faptul că el împrumută o firmă care în ultimii ani a raportat profituri nete de peste 100.000 euro şi care ar trebui să genereze dividende pentru patron.

După un alt an, declaraţia de avere din iunie 2015, SURPRIZĂ! Creditul către persoana fizică a rămas la aceeaşi valoare (50.000 euro) şi a fost prelungit până în 2015. Şi probabil va mai fi prelungit mult şi bine din moment ce Blăjuţ nu câştigă decât banii de la parlament. Conform declaraţiei de avere, desigur. O şansă, totuşi, există. La finalul anului viitor sunt alegeri şi Blăjuţ nu mai pupă un nou mandat. Astfel, există varianta să se apuce şi el de o muncă cinstită, mai ales că termină două facultăţi (construcţii la UTI şi Ştiinţe Politice la UPA).

Dincolo de miştouri şi glume pe seama unui amărât de parlamentar, rămân întrebările: cum reuşeşte Blăjuţ să îşi achite ratele din moment ce veniturile declarate nu îi permit asta? Cum de a primit acele credite bancare?

Dacă cineva îşi va pune aceste întrebări, eventual ANI, ar putea să se mai întrebe şi de ce a transferat Blăjuţ (de la IAŞISTING) mai multe mărci pe numele lui. Desigur, motivul/răspunsul este simplu: MICROSOFT + ADOBE + AUTODESK, dar detaliile pot fi interesante!