DINAMO: Fiscul a fost ţepuit cu peste 20 milioane lei; evaluatorul nu a luat în calcul creanţe de 15,81 milioane lei şi disponibilităţi băneşti de 4 milioane lei

DINAMO 1948 SA Bucureşti (CUI: 13699971), societatea prin intermediul căreia îşi desfăşoară activitatea echipa de fotbal a „câinilor roşii”, a intrat în insolvenţă, la propria cerere, pe 11 iunie 2014 (Dosar nr.16020/3/2014, Tribunalul Bucureşti). În cererea introductivă, debitoarea a precizat că datoriile se ridică la 63.801.421 lei.

Tabelul definitiv al creanţelor, întocmit suspect de repede pentru o procedură de o asemenea amploare, a fost publicat în BPI pe 23 octombrie 2014, şi indica o masă credală de 78.033.905,86 lei, cu menţiunea că salariaţii erau înscrişi cu suma de 993.627 lei, iar creanţele bugetare se ridicau la 24,44 milioane lei. În ceea ce priveşte chirografarele, Ionuţ NEGOIŢĂ (43 de ani) şi firmele acestuia deţineau peste 80% din categorie.

Golănia pe care probabil o cercetează acum Poliţia a fost la planul de reorganizare, document care, printre altele, spunea că, în cazul faliemntului, ar fi valorificate bunurile din patrimoniu şi s-ar obţine 3.779.700 lei, iar sumele distribuite creditorilor vor avea următoarea acoperire:

 • garantaţi – 90,87%
 • salariaţi – 100%
 • bugetari – 5,48%
 • chirografari – 0 (zero).

Evaluatorul nu a luat în calcul active circulante de 20 milioane lei

Această valoare a activelor a fost chipurile stabilită de un expert (TOP EXPERT PROIECT SRL), iar activele luate în calcul au fost doar o proprietate imobiliară de tip rezidenţial (7 apartamende de două camere – dependinţe) situată în Popeşti-Leordeni şi o proprietate imobiliară în Săftica, plus nişte „rahaturi” în valoare de 150 de euro.

Ciudat este faptul că această valoare de piaţă, de 3,78 milioane lei, a fost stabilită în condiţiile în care numai activele imobilizate din bilanţul anului 2013 se ridicau la 12,21 milioane lei şi coborâseră surprinzător la 7.321.042 lei (iunie 2016, conform planului de reorganizare). Mai mult, înainte de intrarea în insolvenţă existau şi active circulante în valoare de 20.406.079 lei, principalele două componente fiind

 • Creanţe – 15.809.521 lei
 • Disponibilităţi băneşti (casă şi conturi) – 4.111.654 lei

Putem presupune că o parte din creanţe nu mai putea fi recuperată, dar faptul că evaluatorul a omis total aceste active, ceea ce a contat foarte mult în planul de reorganizare, ridică mari semne de întrebare. Şi „bonus”: ce s-a întâmplat cu 4,11 milioane lei, suma care oficial exista în conturi?

Vă mai dau 100 de lei!

Pe baza (sub)evaluării menţionate, debitoarea a zis cam aşa: dacă se intră în faliment, creditorii recuperează 3.279.700 lei (500.000 lei reprezentând cheltuielile cu procedura); noi suntem generoşi şi propunem un plan de reorganizare în urmă căruia creditorii vor primi 3.486.133 lei, cu vreo 46.000 de euro mai mult… la o masă credală de 17 milioane euro!

Pentru că două categorii de creditori (garantaţi şi salariali) primeau integral sumele revendicate (ar mai fi o discuţie cu evaluarea garanţiilor deţinute de VENETO BANCA, dar sărim peste), iar votul chirografarilor (care nu primeau nimi la reorganizare) era la mâna lui Ionuţ NEGOIŢĂ, planul de reorganizare a fost aprobat, deşi FISCUL nu a fost de acord.

Prin punerea în aplicare a acestui plan de reorganizare, societatea DINAMO 1948 SA a scăpat de datorii în valoare de 74,5 milioane lei, ANAF fiind ţepuită cu peste 20 milioane lei. În mod normal, acest creditor ar putea fi acreditat drept autorul plângerii de care se ocupă acum Poliţia, dar eu cred că are legătură cu altcineva, care a declanşat ur război pe mai munte fronturi cu Ionuţ NEGOIŢĂ.

Dacă-i bal, bal să fie!

Şi dacă anchetatorii respectivi chiar au de gând să facă o treabă serioasă (şi dacă vor fi lăsaţi, desigur), ar putea să verifice şi următoarele aspecte:

 • de ce nişte firme care se ocupă oficial de „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii” – CONFORT CITY REZIDENTIAL SRL (CUI: 27021080) sau IDEAL REZIDENTIAL SRL (CUI: 27007183) – apar cu creanţe de milioane de lei? a verificat cineva corectitudinea acestor sume (ca să nu mai apară legende de genul „25 de lei sticla de apă plată”, „1.000 de euro noaptea de cazare la 3 stele”)?
 • de ce apare o diferenţa de vreo 13 milioane lei dintre masa credală şi datoriile din bilanţ şi chiar din raportul administratorului judiciar DASCĂL INSOLVENCY SPRL (Cătălin Andrei Dascăl)?
 • de ce nu au fost evaluate de „marele expert” şi mărcile deţinute de societate (există câteva pe numele firmei)?
 • cine deţine pamaresul şi de ce nu este (dacă nu este) la societatea care administrează echipa?
 • de ce şi în ce condiţii financiare foloseşte DINAMO 1948 SA marca FOTBAL CLUB DINAMO BUCUREŞTI (cea cu câinii), care în evidenţele de la OSIM apare ca fiind deţinută de „Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo”.
 • De ce Fiscul nu solicită falimentul debitorului ASOCIAŢIA CLUB SPORTIV DINAMO BUCUREŞTI (CUI: 6004508)? Această asociaţie este (a fost)  condusă de Nicolae BADEA şi este în insolvenţă din 2010, iar datoriile către stat erau la momentul respectiv de peste 46 milioane lei.

Dincolo de golănia cu insolvenţa, se pare că şi în Ştefan cel Mare va exista un război. Probabil nu cu generali, dar sigur între nişte dinamovişti, poate şi între (foşti şi actuali) securişti. Şi ceva drăguţ, de final: firma lui Negoiţă deţine marca FCDB! (sursa foto: footballpictures.net)

 

DOCUMENTE ATAŞATE:
DINAMO 1948 – plan de reorganizare

 

NOTĂ:
Dacă aţi găsit o informaţie utilă în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact