Editorul site-urilor vocea.biz şi evonews.com a înregistrat pierderi de 7,5 milioane lei în doar 6 luni; firma a intrat direct în faliment

Societatea MANDARINE INTERNATIONAL SA Bucureşti (CUI: 36225888) a fost înfiinţată pe 21 iunie 2016, având ca membri fondatori 7 persoane fizice, care au pus mână de la mână şi au adunat un capital social de 90.000 lei:

  • Nicolae Daniel BUGARIN (Reşiţa)
  • Anabela-Jesike MURG (Satu Mare)
  • Ionuţ-Gabriel TUNESCU (Constanţa)
  • Mihai GRUIA (Pantelimon, judeţul Ilfov)
  • Vasile PUŞCAŞ (Satu Mare)
  • Ionuţ Cătălin MARIN (Răstoaca, judeţul Vrancea)
  • Alexandru-Gabriel STAN (Bucureşti)

În afară de MURG, toţi ceilalţi 6 asociaţi plus Călin Voicu STEGARIU (Cluj-Napoca) aveau (la înfiinţare) atribuţii de administrator. Dintre aceste nume, două ies în evidenţă: Mihai GRUIA este fost solist al trupei AKCENT, iar Vasile PUŞCAŞ este fostul ginere al politicianului Ioan RUS (individul care, atunci când era ministru, a spus că nevestele românilor din diaspora sunt curve!)

Obiectul principal de activitate constă în „prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe„, iar firma s-a dorit a fi editorul şi finanţatorul site-urilor web vocea.biz (fostul voceatransilvaniei.ro) şi evonews.com (ştiri în limba engleză).

Ceva a mers prost încă de la început, schimbări în structura asociaţilor şi administratorilor fiind înregistrate după numai o lună de la înmatriculare, notabilă fiind intrarea ca asociat a companiei FLORISAL SA Satu Mare (CUI: 7377238), care este deţinută de familia PUŞCAŞ şi care anul trecut a înregistrat un profit net de 3,9 milioane lei, la o cifră de afaceri de 24,4 milioane lei.

La finalul anului trecut, MANDARINE INTRENATIONAL SA a raportat venituri de 389.176 lei şi cheltuieli de 7.869.907 lei, rezultând o pierdere de 7.480.731 lei, „performanţă” obţinută cu 87 de angajaţi (număr mediu). Deşi cheltuielile de 7,87 milioane lei în doar 6 luni par mari, un calcul simplu arată că nu e chiar aşa: dacă presupunem că suma medie aferentă cheltuielilor salariale lunare (salariu proriu-zis plus contribuţiile la stat) se ridică la 500 euro/angajat, totalul pentru 87 de salariaţi care lucrează 6 luni ajunge la 261.000 euro, adică 1,2 milioane lei. Plus chirii, plus utilităţi, plus achiziţiile iniţiale (firma are active imobilizate de 485.567 lei)… se ajunge la aproape 8 milioane lei.


MANDARINE INTERNATIONAL SA – rezultate financiare 2016

La finalul lunii iunie 2017, paginademedia.ro anunţa concedieri şi probleme la vocea.biz, iar managerul Mihai GRUIA spunea atunci că MANDARINE INTERNATIONAL SA „se va orienta pe alte activităţi în perioada următoare, axate pe piaţa internaţională„. Nu a mai apucat!

Pe 18 august 2017, MANDARINE INTERNATIONAL SA a ajuns la concluzia că nu mai există nicio şansă de redresare şi a solicitat direct deschiderea procedurii de faliment în forma simplificată. În documentaţia depusă la Dosarul nr.31538/3/2017, debitoarea a precizat că „activitatea societăţii s-a depreciat ca urmare a situaţiei economice, a înregistrat o scădere drastică a veniturilor, astfel incat debitoarea a acumulat datorii certe si exigibile pentru plata cărora societatea nu dispune de fonduri bănesti suficiente”.

Judecătorul sindic Carmen COSMA de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea pe 5 septembrie 2017 şi a numit în funcţia de administrator judiciar provizoriu practicianul IS-ROM SPRL, acesta fiind propus de creditorul A B INVESTIŢII ŞI CONSTRUCŢII SRL Bucureşti (CUI: 7053681). Instanţa a mai stabilit data de 17 octombrie 2017 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 26 octombrie 2017 (ora şi locul încă nu au fost comunicate).

Singura veste bună legată de site-urile voce.biz şi evonews.com este că sunt funcţionale şi actualizate la ora actuală, ceea ce înseamnă ori că cineva face voluntariat, ori că afacerea a fost mutată pe o altă firmă, pentru că o societate în faliment nu are voie să mai desfăşoare activitate. Dacă transferarea site-urilor (a domeniilor, mai exact) către o altă persoană fizică sau juridică este doar o formalitate şi nu prea poate fi contestată (mai ales la domenii cu extensiile .biz sau .com), chiar sunt curios să vad dacă s-a făcut un şmen cu marca VOCEA.BIZ, care a fost înregistrată – pe 5 clase – de MANDARINE INTERNATIONAL SA. (sursa foto: facebook.com/Vocea.biz)