În ziua de 30 iunie 2015, societatea ELECTRO COMERŢ SRL Bucureşti (CUI: 15366817) a intrat în insolvenţă la cererea creditorului BABY CHEF SRL Pantelimon (CUI: 32991750), care deţine o creanţă certă, lichidă si exigibilă în valoare de 203.844,07 lei. Inedit la acest Dosar de insolvenţă (nr.3040/3/2015, Tribunalul Bucureşti) este faptul că între creditoare şi debitoare nu a existat nicio relaţie comercială, creanţa menţionată fiind dobândită de BABY CHEF SRL prin cesiune, de la DANSK INTERNAŢIONAL SRL şi AL AKILA COMIMPEX SRL.
Deşi a depus o întâmpinare în care susţinea că nu a achitat 115.782 lei către DANSK INTERNAŢIONAL SRL şi 88.062,07 lei către AL AKILA COMIMPEX SRL deoarece acestea i-au livrat produse cu defecte, care ulterior nu au mai putut fi comercializate, ELECTRO COMERŢ SRL nu a contestat starea de insolvenţă, atfel că procedura „a mers şnur”.
Tabelul preliminar al creanţelor publicat luna trecută de către administratorul judiciar CRIS CONSULT SPRL (Cristina DICA) prezintă doar 9 creditori, dar o masă credală generoasă – 20,55 milioane lei (suma acceptată). PIRAEUS BANK ROMÂNIA deţine o creanţă garantată de 16,19 milioane lei (78,77% din total), MAMAZ METIN (un turc care are şi cetăţenie română) are de recuperat 1,92 milioane lei, iar LAGUNA DISTRIBUTION SRL (firmă controlată de turcul CELIK FEYZULLAH) plânge după 1,89 milioane lei.
ANAF a solicitat înscrierea la masa credală cu suma de 527.637 lei, dar CRIS CONSULT SPRL a considerat că e prea mult şi a acceptat doar 52.876 lei, precizând că „suma respinsă reprezintă obligaţii fiscale estimate„! Şi MERCEDES-BENZ LEASING IFN SA a avut o surpriză, creanţe în valoare totală de 164.014,55 lei fiind respinse în totalitate pe motiv că respectiva cererea de creanţă a fost depusă tardiv. Ambii creditori au făcut contestaţii, acestea urmând a fi judecate pe 16 noiembrie 2015.
Pe 30 octombrie 2015, administratorul judiciar publică un presupus raport privind cauzele insolvenţei, în care nu pomeneşte nimic despre activitatea firmei debitoare în primul semestru al acestui an (insolvenţa a fost declanşată pe 30 iunie 2015). Se apucă să facă o analiză a perioadei 2012-2014, dar ajunge rapid la concluzia că nu foloseşte nimănui, motiv pentru care trage direct concluziile, afirmând că au existat „multiple cauze” care au condus la apariţia stării de insolvenţă:
- blocajul financiar generat de lipsa depunerii diligenţelor minime în vederea recuperării creanţelor societăţii la termenele stabilite;
- majorarea taxelor de raft aplicată de hipermarketuri prin care societatea distribuia produsele sale;
- acumularea de datoriilor mari care trebuiau achitate într-o perioadă de maxim un an;
- contractarea de credite bancare pe termen scurt.
După ce mai precizează că nu a primit toate documentele financiar contabile ale debitoarei, motiv pentru care nu poate stabili o eventuală vinovăţie a „organelor de conducere”, Cristina DICA (CRIS CONSULT SPRL) propune trecerea la faliment, evoluţia pe care şi-a dorit-o şi administratorul ELECTRO COMERŢ SRL, acesta solicitând trecerea la procedura simplificată de faliment încă de la începutul lunii octombrie 2015. Prin urmare, situaţia firmei (şi a procedurii) s-a cam lămurit şi probabil instanţa va decide trecerea la faliment la termenul din 16 noiembrie 2015.
După cum se prezintă indicatorii financiari la sfârşitul anului 2014, valorificarea bunurilor în cadrul procedurii de faliment ar putea acoperi cel mult jumătate din masa credală. Astfel, la 31 decembrie 2014, valoarea activelor imobilizate era de 4,56 milioane lei, iar a activelor circulante de 7,47 milioane lei, o mare parte din această sumă fiind reprezentată de creanţe – 7,14 milioane lei. În condiţiile în care valoarea totală a activelor este de aproximativ 12 milioane lei, se pune întrebarea „ce garanţii are PIRAEUS BANK pentru o creanţă de 16,19 milioane lei?„.
ELECTRO COMERŢ SRL se ocupă de comerţul cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat şi al articolelor de uz casnic n.c.a., în magazine specializate, are un capital social de 1.000 lei, aflat integral în posesia lui Mugurel DUMITRU (42 de ani), care are şi atribuţii de de administrator. Acest Mugurel DUMITRU mai deţine participaţii şi la alte firme (una a intrat recent în insolvenţă), cea mai sonoră fiind HOTEL COSTINEŞTI-R SRL (CUI: 25325881), societate la care este partener de afaceri cu Anişoara FLOREA (62 de ani), ambii cu 50% din capitalul social.
HOTEL COSTINEŞTI-R SRL administrează HOTEL COSTINEŞTI ROYAL (3 stele), dar nu are în patrimoniu imobilul respectiv. Cel puţin, aşa rezultă din informaţiile financiare oficiale ale firmei (active imobilizate de 2.833 lei la finalul anului 2014), ceea ce înseamnă că imobilul se află în patrimoniul altei societăţi sau este „pe persoană fizică”. Şi dacă proprietarul persoană fizică este cumva Mugurel DUMITRU, poate nu l-a pus garanţie pentru creditul contractat la PIRAEUS BANK de (de acum falita) ELECTRO COMERŢ SRL! (foto: litoralulromanesc.ro)
ELECTRO COMERŢ SRL – tabel preliminar al creanţelor