ELONDO: Două cereri de atragere a răspunderii personale împotriva lui MIHAI ŢUŢUIANU! Cel mai important activ al falitei a fost achiziţionat la „superofertă” de firma soţiei

0

ELONDO SRL Piatra Neamţ (CUI: 16177956), societate controlată de Mihai ŢUŢUIANU (foto, 38 de ani), a intrat în insolvenţă pe 12 februarie 2014, după ce în 2012 a derulat un proiect european cu o valoare totală de 1.857.210 lei, din care puţin peste un milion de lei finanţare nerambursabilă.

Pe 20 mai 2015 a intrat în reorganizare judiciară, perioadă în care au fost vândute unele din activele debitoarei… şi au fost acumulate datorii importante, cea către Fisc fiind de peste un milion de lei. Abia după 6 trimestre din reorganizarea judiciară, administratorul judiciar Ionela Valentina TIMOFTE (TIMOFTE INSOLV SPRL) a sesizat aceste probleme şi a propus trecerea la faliment, sentinţa în acest sens fiind emisă pe 26 aprilie 2017 – detalii AICI.

Pe 15 noiembrie 2016, dată la care nu observase nimeni că debitoarea nu-şi achită de mai bine de un an obligaţiile financiare curente, TIMOFTE INSOLV SPRL depune la Tribunalul Neamţ o cerere pentru „angajarea răspunderii conform art.138 din Legea 85/2006” împotriva pârâtului Mihai ŢUŢUIANU. În documentele publicate în BPI, administratorul judiciar nu pomeneşte nimic de această cerere, iar instanţa a decis pe 22 februarie 2017 conexarea la Dosarul de insolvenţă nr.158/103/2014.

În toate cazurile pe care le-am întâlnit până acum, astfel de solicitări au fost judecate în cadrul unui dosar separat (asociat), nu în cadrul dosarului iniţial. Situaţia de la ELONDO SRL reprezintă o premieră (pentru mine) şi o ciudăţenie.

Să mai formulăm o cerere de atragerea a răspunderii… să fie!

Deşi exista această cerere – despre care nu s-a afirmat niciodată că ar fi fost retrasă -, pentru data de 26 noiembrie 2017 a fost convocată Adunarea Creditorilor, având un singur punct pe ordinea de zi:

Exprimarea unui punct de vedere cu privire la oportunitatea promovării cererii de atragere a răspunderii personale, potrivit dispoziţiilor art.138 din legea insolvenţei, de către creditorul AJFP Neamţ

În acest convocator se mai menţiona că AJFP Neamţ deţine un procent de 26,48% din totalul creanţelor, dar nu se spunea că există doi creditori cu procente şi mai mari: ALPHA BANK – 36,65% şi GARANTI BANK – 36,22%. Ulterior, într-un raport de activitate din ianuarie 2018, lichidatorul judiciar susţine că „articolul unic aflat pe ordinea de zi a fost aprobat în unanimitate de către creditorii care au comunicat puncte de vedere la şedinţa adunării creditorilor”… fără să precizeze creditorii care şi-au exprimat punctele de vedere.

Această nouă cerere de atragere a răspunderii a fost înregistrată pe 28 noiembrie 2017 (Dosarul nr.158/103/2014/a8) şi a avut aceeaşi soartă ca şi prima: „conexează cauza la cea înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ sub nr.158/103/2014”.

Facem pe dracu-n patru să nu ajungă dosarul la Curtea de Apel Bacău?

Dacă tragem linie rezultă că există două cereri de atragere a răspunderii personale împotriva fostului administrator Mihai ŢUŢUIANU, acestea urmând a fi analizate la termenul din 18 aprilie 2018. Asta TEORETIC.

PRACTIC, cred că se va încerca o şmecherie: cererea formulată de TIMOFTE INSOLV SPRL va fi uitată, dacă nu cumva a fost şi retrasă, iar cea a Fiscului va fi respinsă pe procedură, nu pe fond… astfel încât să nu mai existe un apel, care s-ar judeca la Curtea de Apel Bacău, instanţă care a întors multe sentinţe binevoitoare ale Tribunalului Neamţ (inclusiv cereri de arestare preventivă).

O sentinţă de neatragere a răspunderii personale pare a fi dorită ŞI ACCEPTATĂ de mai toate părţile. Dacă s-ar decide atragerea răspunderii personale, ar reveni în discuţie creanţa invocată FOARTE TÂRZIU de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (prin Ministerul Finanţelor Publice), în valoare de 1.044.148 lei, sumă reprezentând finanţarea europeană nerambursabilă. Şi abia „s-a pus batista” peste această creanţă!

Tranzacţii în familie… cu active gajate la bancă

Scriam în articolul precedent că un aspect dubios legat de activele valorificate în cadrul procesului de insolvenţă este următorul: în iulie 2016, TOTAL INVEST PLUS SRL (CUI: 29344541) a achiziţionat PENTRU ALTCINEVA un imobil situat în intravilanul municipiului Piatra Neamţ, str. Izvoare, cu deschidere la DJ, jud. Neamţ, compus din:

  • teren curţi construcţii în suprafaţă de 834 mp, înscris în CF sub nr. 61758 (nr. CF vechi 6250/N), nr. cad. prov.1726/2;
  • teren curţi construcţii în suprafaţă de 2.300 mp împreună cu construcţiile edificate pe acest teren – hală tip parter, în suprafaţă construită la sol de 1.150 mp, construită din cărămidă şi plăci de beton, cu acoperiş tip şarpantă şi învelitoare din azbest şi o staţie decantare dezafectată, în suprafaţă construită la sol de 31 mp, construită din beton, întregul imobil fiind înscris în CF sub nr. 57350 (nr. CF vechi 6250/N), cu nr. cad. prov. 1723.

Dacă săptămâna trecută doar bănuiam că ŢUŢUIANU a fost adevăratul cumpărător al imobilului, între timp am aflat că TOTAL INVEST PLUS SRL a vândut imobilul societăţii DAS SERVICE SST SRL Vaduri (CUI: 35438870), contractul de vânzare-cumpărare fiind autentificat la Birou Notar Public ZUCEC ANA MARIA.

Desigur, DAS SERVICE SST SRL Vaduri nu este o firmă oarecare, ci una deţinută de Daniela ŢUŢUIANU (foto, 40 de ani) şi Gabriel Andrei ŢUŢUIANU (32 de ani), adică soţia şi fratele lui Mihai ŢUŢUIANU.

Demn de menţionat este şi faptul că imobilul în cauză – gajat în favoarea ALPHA BANK – a fost scos iniţial la licitaţie pentru suma de 546.120 lei (exclusiv TVA). Pentru că nu s-a prezentat niciun amator (cine să se prezinte dacă e „în curtea omului”?!), preţul a tot scăzut până la 364.078 lei + TVA (suma la care a fost adjudecat). Şi astfel, firma soţiei şi fratelui lui ŢUŢUIANU a răscumpărat cu doar două treimi din valoare activul gajat la bancă de societatea lui Mihai ŢUŢUIANU.

Şi uite-aşa afacerea ELONDO merge mai departe chiar dacă oficial este în faliment. Merge mai departe prin intermediul LUCALFA SRL (CUI: 32495099) şi DAS SERVICE SST SRL… în timp ce UE (sau Ministerul Dezvoltării) a bifat o gaură de un milion de lei, iar Fiscul bate din buze după alt milion de lei. Pare chiar uşor să faci afaceri în România… (sursa foto: facebook.com/daniela.tutuianu.9)

CITIŢI ŞI:
ELONDO: Firma lui Mihai ŢUŢUIANU a primit finanţare europeană pentru creşterea competitivităţii… şi a ajuns în faliment; UE a luat ţeapă sau a recuperat banii de la Ministerul Dezvoltării?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.