EMARAMUREŞ MEDIA: insolvenţă de 6,87 milioane lei; licenţa radio-tv a fost mutată pe o altă firmă

emaramures-ww

În urmă cu aproximativ două luni, presa locală/regională anunţa că trustul de presă EMARAMUREŞ (tv, radio şi site) a rămas fără jurnalişti, aceştia demisionând în bloc, ca urmare a neplăţii salariilor pe mai multe luni. Pe 26 noiembrie 2015, EMARAMUREŞ MEDIA SRL Baia Mare (CUI: 24618271) s-a cerut în insolvenţă, iar în documentaţia depusă la Dosarul 3751/100/2015 se precizează: „datorită situaţiei economice dificile existente, a dificultăţilor întâmpinate în realizarea obiectului de activitate si a altor probleme, societatea debitoare nu mai face faţă datoriilor exigibile faţă de creditorii săi, datorii care în prezent depăsesc pragul limită prevăzut de lege, astfel, debitele sunt în sumă de 6.872.682 lei„. Din suma menţionată, 4.807.937 lei reprezintă datoriile ajunse la scadenţă. Tribunalul Maramureş a admis cererea pe 3 decembrie 2015.

 Dacă doar ne aruncăm ochii pe indicatorii financiari ai societăţii, se observă că aceasta este în incapacitate de plată încă din primul an de funcţionare, iar situaţia s-a înrăutăţit permanent, în perioada 2009-2014 înregistrând pierderi mai mari decât cifra de afaceri şi datorii în creştere continuă.

EMARAMURES-MEDIA-7-ani-600

S-ar putea crede că cererea de intrare în insolvenţă a fost determinată de demisia în bloc a jurnaliştilor, numai că o mişcare efectuată de societate demonstrează că moartea acestei firme a fost cel puţin anticipată, dacă nu chiar premeditată. Astfel, EMARAMUREŞ MEDIA SRL Baia Mare a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) încă din iunie 2015, cedarea licenţei pentru posturile radio şi TV către CENTRUL REGIONAL MEDIA SRL Baia Mare (CUI: 34161303), societate înfiinţată în februarie 2015, care NU AVEA atunci şi NU ARE nici acum angajaţi.

 Deşi EMARAMUREŞ MEDIA SRL avea şi are datorii mari la bugetele de stat (în valoare de peste două miliarde lei vechi la 30 septembrie 2015, conform site-ului ANAF), deşi înregistra „pe rolul CNA” mai multe reclamaţii, care ulterior s-au soldat cu o amendă de 15.000 lei, instituţia care reglementează audiovizualul din România a fost de acord cu cedarea licenţei. Totuşi, CNA ar putea să se revanşeze pentru această decizie dubioasă prin suspendarea licenţei, pentru că – după cum susţine presa locală – posturile radio şi TV nu mai emit de vreo două luni, motivând că ar fi în revizie tehnică. Numai că revizia tehnică trebuia anunţată la CNA şi nu poate se poate derula pe o perioadă nedeterminată.

EMARAMURES-datorii-600

În ceea ce priveşte site-ul emaramures.ro, firma de hosting (probabil neplătită) a afişat mesajul „Acest website nu există” şi s-a făcut stăpână pe domeniu printr-o redirecţionare către propriul site (livehosting.ro). Partea „frumoasă” ar fi ca trustul de presă să nu aibă un back-up, iar hostingul să fi şters articolele şi imaginile postate de-a lungul anilor! Demn de menţionat este şi faptul că domeniile emaramures.ro şi livehosting.ro sunt deţinute de persoane fizice.

 În cadrul procedurii de insolvenţă, atribuţiile de administrator judiciar provizoriu vor fi îndeplinite de C.I.I. BRĂGARU MARIN, iar creditorii (inclusiv angajaţii neplătiţi) trebuie să se înscrie la masa credală până la data de 18 ianuarie 2016. Prima şedinţă a Adunării Creditorilor este programată pe 12 februarie 2016, ora 10:00, la sediul administratorului judiciar (Baia Mare, str.Hollosi Simon nr. 9).

 EMARAMUREŞ MEDIA SRL (numită anterior L.G. CONSTRUCT SRL, GALAXIA MARA MEDIA SRL şi INSERV MEDIA SRL), are un capital social de 520 lei, deţinut de Ilie Vasile SPAN (69 de ani) – 51,92% şi Cristian SPAN (40 de ani) – 48,07%. Din octombrie 2013, seniorul SPAN a devenit administrator. La CENTRUL REGIONAL MEDIA SRL, unic asociat şi administrator este Ilie Vasile SPAN.

 Tot în 2015, dar în luna mai, Ilie Vasile SPAN a înfiinţat REGIONAL MEDIA BUSINESS SRL (CUI: 34575666), societate la care este administrator şi asociat majoritar. Asociat minoritar (10%) la această firmă cu capital social de 200 lei este Claudiu Aurelian ORHA (41 de ani). (sursa foto: facebook.com)