EURO TYRES: Unul dintre creditori a invocat o creanţă TEORETIC GARANTATĂ de peste UN MILIARD DE LEI

EURO TYRES MANUFACTURING SRL (CUI: 18787381) a fost înfiinţată în iunie 2006, este deţinută de o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, din iunie 2014 are sediul social în Bucureşti, dar activitatea de producţie anvelope se desăşoară la Drobeta-Turnu Severin.

Pe 27 aprilie 2018 a solicitat protecţia Legii 85/2014, precizând în documentaţia depusă la Dosarul nr.14239/3/2018 că are datorii către partenerul esenţial CONTINENTAL REIFEN DEUTSCHLAND GmbH în cuantum de 538.144 dolari, iar furnizorul de gaze naturale MET ROMÂNIA ENERGY SA i-a transmis preaviz de deconectare, ca urmare a acumulării unor restanţe în sumă de 1.308.097 lei.

În cererea introductivă, debitoarea a mai afirmat că „în acest moment este în situaţia iminentă a opririi producţiei, fapt ce va genera blocajul general al activităţii, cauzat de imposibilitatea achitării datoriilor în valoare de 52,17 milioane lei, cât şi la imposibilitatea susţinerii cheltuielilor fixe”. Chiar dacă a recunoscut că se află în incapacitate de plată, EURO TYRES MANUFACTURING SA susţine că are „şanse mari de redresare economică, sunt făcute învestiţii de circa 25 de milioane de dolari, sunt aproximativ 400 de angajaţi la acest moment, sunt contracte în derulare şi se încearcă să se achite datoriile către creditori integral, dar cu o eşalonare care să permită societăţii realizarea de noi investiţii”.

Tabelul preliminar al creanţelor, publicat de administratorul judiciar BUSINESS RECOVERY BD&A SPRL pe 2 iulie 2018, susţine… şi nu prea afirmaţiile debitoarei. Masa credală acceptată din prima de practician este de 50,78 milioane lei, dar problema spinoasă este reprezentată de creanţa teoretic garantată invocată de PJSC CB PRIVAT BANK (Nicosia, Cipru)… în valoare de 1.021.029.118,11 lei!

Administratorul judiciar nu a putut să respingă creanţa, aşa că a admis-o sub condiţie suspensivă, până la lămurirea următoarelor aspecte:

  • certitudinea şi cuantumul la zi al creanţei în raport cu fiecare dintre debitorii contractelor de împrumut
  • depunerea dovezii plăţii efective către împrumutaţi a sumelor pretins împrumutate
  • existenţa debitorilor contractelor de împrumut la data declaraţiei de creanţă
  • natura juridică a dreptului pretins, respectiv calitatea de titular al unui drept real de urmărire a bunurilor debitorului sau de titular al unui drept de creanţă garantat asupra averii debitorului
  • în lipsa calităţii de fideiusor a debitorului, suma trecută în tabel nu poate depăşi valoarea evaluată a bunurilor pe care stau garanţiile, valoare care încă nu este disponibilă la data întocmirii tabelului preliminar şi nici nu poate fi estimată la acest moment de administratorul judiciar

Din aceste formulări se deduce că ar fi vorba de un împrumut acordat de această bancă unui grup de firme printre care se numără şi EURO TYRES MANUFACTURING SA, dar administratorul judiciar pune la îndoială acest credit… motiv pentru care a solicitat mai multe dovezi şi acte lămuritoare.

În ceea ce priveşte creditorii deja acceptaţi, se remarcă OPTIMA ACQUISITION LLC (SUA), cu o creanţă de 14,7 milioane lei, şi OTR CONSULTING SRL Drobeta-Turnu Severin (CUI: 27374333) – 11 milioane lei, firme care par a fi în „cârdăşie” cu debitoarea.

Interesant la tabelul preliminar este că nu conţine creanţe bugetare şi nici garantate (cu excepţia celei dubioase, prezentată mai sus), ci doar salariale – 20.072,80 lei, chirografare – 34 milioane lei şi subordonate – 16,75 milioane lei.

Conform celui mai recent raport de activitate al administratorului judiciar, producătorul de anvelope are 403 salariaţi, printre care 311 muncitori şi 41 de ingineri.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.14239/3/2018, al debitoarei EURO TYRES MANUFACTURING SRL Bucureşti, este programat pe 14 septembrie 2018. (sursa foto: wheelsology.com)

DOCUMENTE ATAŞATE:
EURO TYRES MANUFACTURING SRL – Încheiere de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală

EURO TYRES MANUFACTURING SRL – Tabel preliminar al creanţelor

EURO TYRES MANUFACTURING SRL – Raport de activitate al administratorului judiciar (iulie 2018)