F.C. RAPID: Valerii Moraru nu a făcut nicio plată la bugetul de stat din august 2015… şi nici nu şi-a propus! VIOREL MOLDOVAN nu susţine modificarea planului de reorganizare

Rapid-Bucuresti-02

Deşi ţeparul basarabean Valerii MORARU anunţă investitori germani sau listarea FOTBAL CLUB RAPID SA (CUI: 18536665) la bursă (poate la vreo bursă a rackeţilor, că nici BVB nu primeşte firme în insolvenţă), problemele firmei şi, implicit, ale echipei de fotbal se acutizează pe zi ce trece. Chiar dacă situaţia financiară dovedeşte o clară stare de faliment, doar tertipuri avocăţeşti şi o complicitate de neînţeles a unor instituţii ale statului au făcut ca această procedură să nu se declanşeze până acum.

 Recent, s-a săturat de mizeria de la FOTBAL CLUB RAPID SA şi administratorul judiciar, consorţiul format din VF INSOLVENTA SPRL şi C.I.I. CORNEA DANA LETIŢIA, care a renunţat la mandat, deşi a fost numit la propunerea debitoarei. În motivarea schimbării administratorul judiciar, s-a precizat că „nu există nicio posibilitate de comunicare, colaborare cu reprezentanţii debitoarei” şi „nu insistă în continuarea mandatului, fiind imposibilă îndeplinirea atribuţiilor legale mai mult cu cât se refuză şi plata cheltuielilor de procedură„.

 În cel mai nou document publicat în BPI, care se referă la o şedinţă a Tribunalului Bucureşti din 22 ianuarie 2016, sunt prezentate câteva aspecte ale activităţii care reflectă jalea existentă la firma/echipa de sub podul Grant. Redau câteva pasaje care exprimă punctul de vedere al administratorului judiciar „demisionar”:

  • S-a depus la dosarul cauzei cererea de deschidere a falimentului formulată de creditorul Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti
  • Din august 2015, deşi şi-a asumat obligaţiile de plată ale creanţelor bugetare curente, AZUGA WATERS nu a efectuat nici o singură plată către buget, nici măcar reţinerile la sursă.
  • Administratorul judiciar a solicitat – în mod repetat şi constant – plata la scadenţă a creanţelor bugetare cu prioritate, dar nici actualul administrator special, nici fostul administrator special, nici creditorul finanţator nu a înţeles să-şi îndeplinească aceste obligaţii fără de care societatea debitoare nu poate să-şi continue în mod legal planul de reorganizare.
  • Creditorul AZUGA WATERS SRL, care a propus modificarea planului de reorganizare, nu a prevăzut plata creanţelor curente bugetare care se nasc în momentul propunerii modificării planului de reorganizare; în condiţiile în care aceste creanţe bugetare curente nu sunt achitate la scadenţă, societatea se află în imposibilitatea legală de a continua reorganizarea.

 Nici creditorii nu au fost mai blânzi, unul dintre aceştia fiind fostul fotbalist Dinu Viorel MOLDOVAN, reprezentat prin avocat. Acesta a solicitat instanţei să nu admită modificarea planului de reorganizare, „având în vedere că societatea nu face dovada unor venituri cu care să acopere creanţele din plan şi creanţele curente. Mai mult, arată că planul modificat nu arată situaţia concretă a creanţelor datorate. Apreciază că este un plan iluzoriu, creditorul majoritar care «garantează» efectuarea plăţilor datoriilor fiind o societate care înşeală creditorii societăţii debitoare; depune în acest sens un înscris din care rezultă că societatea AZUGA WATERS SRL are 507 de refuzuri la plată si datorii la stat de 4,6 milioane de lei„. Probabil, înscrisul respectiv este legat de articolul publicat de SUPERVIZOR.ro în august 2015, situaţia actuală fiind diferită.

Avocatul lui Viorel MOLDOVAN a mai precizat: „în ceea ce priveste situaţia curentă a activităţii debitoarei, jucătorii clubului sportiv sunt în grevă, neprezentându-se la antrenamente”.

 Instanţa a admis înlocuirea administratorului judiciar şi a dispus plata plata sumei de 100.867,47 lei către consorţiul format din VF INSOLVENTA SPRL şi C.I.I. CORNEA DANA LETIŢIA. Problema este că, de obicei, contul societăţii este gol, plus că plăţile sunt aprobate de administratorul special, un trepăduş de-al lui Moraru.

 Deşi este vorba de o firmă importantă, nu s-au înghesuit administratorii judiciari să preia această insolvenţă şi, cu chiu cu vai, a fost găsit un practician din Slobozia (Ialomiţa) – C.I.I. AUREL BRIHAC. Acesta deja şi-a dat în petic, nepublicând în BPI modificarea planului de reorganizare care va fi votată pe 28 martie 2016, preferând să anunţe că „Modificarea planului de reorganizare propus poate fi solicitată de creditori la sediul Pro Rapid, din sector 1, mun.Bucureşti”. Asta în condiţiile în care sediul social al debitoarei este în altă parte. (sursa foto: ziuanews.ro)