Fabrica de biscuiţi GERMINO vrea să transfere toate mărcile deţinute! Convocarea AGEA nu precizează cui şi la ce preţ ar putea fi cesionate cele 15 mărci… probabil gratuit, unei firme „din familie”

GERMINO SA Alexandria (CUI: 2696554) a fost înfiinţată în februarie 1991, „dar rădăcinile ei sunt adâci, ea existând din anul 1914„, după cum susţine pe pagina web. De fapt, actuala societate pe acţiuni provine din „Întreprinderea de Morărit şi Panificaţie Teleorman„, a fost privatizată prin metoda MEBO, iar la ora actuală îl are ca acţionar majoritar şi administrator pe Tiberiu MIHĂILIŢEANU.

De 3 ani, GERMINO SA înregistrează pierderi importante, dar anul trecut a reuşit să contabilizeze mai multe recorduri: cea mai mică cifră de afaceri şi cel mai redus număr de angajaţi de după 2000 (nu am datele de dinainte de acest an) şi cele mai mari pierderi. Cu menţiunea că încă erau pozitive, şi capitalurile proprii au înregistrat un minim al ultimilor 17 ani.

La 31 decembrie 2017, datoriile erau de 3,9 milioane lei, iar activele circulante de 3,8 milioane lei, cu menţiunea că firma figura în casă şi conturi cu o sumă negativă, de -573.378 lei.

Chiar dacă aparent nu are probleme cu creditorii – nu figurează cu incidente la CIP (Centrala incidentelor de Plăţi) şi nu are dosare în calitate de debitoare -, există două „semnale de alarmă” care ar trebui să-i îngrijoreze pe cei ce au de încasat bani de la această firmă teleormăneană.

Primul semnal de alarmă

Pe 4 octombrie 2018, VYLYS EUROTRADE GROUP SRL Slobozia (CUI: 30851718) a depus o cerere de intrare în insolvenţă împotriva debitoarei GERMINO SA, demers care a dus la înregistrarea Dosarului nr.1642/87/2018 de la Tribunalul Teleorman, pentru care a fost stabilit un prim termen de judecată pe 29 noiembrie 2018.

Creditoarea VYLYS EUROTRADE GROUP SRL se ocupă de „comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun” şi îl are ca unic asociat şi administrator pe Gabriel-Cătălin SANDU. Pentru anul 2017, a raportat numai 3 angajaţi (faţă de 10 în anul anterior), o cifră de afaceri de 5,6 milioane lei şi un profit net de 12.191 lei. La finalul anului trecut, datoriile erau de 1,57 milioane lei, iar activele circulante de 1,34 milioane lei, din care creanţe de 1,15 milioane lei.

Al doilea semnal de alarmă

Administratorul unic Tiberiu MIHĂILIŢEANU a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru data de 6 noiembrie 2018, ora 10.00, la sediul societăţii, cu următoarea ordine de zi:

supunerea spre aprobare a transferului tuturor drepturilor deţinute de către societate asupra tuturor mărcilor inregistrate la OSIM

În convocarea publicată în Monitorul Oficial (tot pe 4 octombrie 2018!) nu se pomeneşte nimic de cumpărătorul/cesionarul mărcilor şi preţul pe care acesta îl va plăti. Ţinând cont de faptul că alde MIHĂILIŢEANU controlează peste două treimi din capitalul social, cred că intenţia este de a transfera mărcile „în familie”, cu titlu gratuit sau la un preţ derizoriu, motivul tranzacţiei fiind evitarea unui sechestu asupra acestora şi eventuala lor scoatere la licitaţie. Menţionez că acţionarii Tiberiu MIHĂILIŢEANU (52%) şi George MIHĂILIŢEANU (24,5%) mai controlează şi alte firme de panificaţie în Teleorman.

Dacă nu am greşit la numărătoare, GERMINO SA deţine la ora actuală 15 mărci valide (AICI puteţi vedea care sunt aceste mărci) şi este clar că acest transfer de proprietate ridică mari semne de întrebare, dar este destul de greu de crezut că se va încumeta vreun acţionar minoritar sau vreun creditor să încerce să împiedice această „inginerie financiară”. Totuşi, vorbim de Alexandria din Teleorman, nu oricine face afaceri acolo!