Faliment cu niciun creditor înscris la masa credală; Ministerul Economiei s-a judecat 15 luni pentru 18.000 euro… dar a uitat să depună cerere de creanţă!

0

Înfiinţată în septembrie 2006, societatea LUAN TRADE SRL Iaşi (CUI: 19016733) nu mai desfăşoară activitate de vreo 4 ani, cam de când a fost preluată de Cristian Andrei ANDRIESEI (împlineşte 31 de ani luna viitoare) de la Lucia DIMITRIU-VASILIU (foto, 31 de ani) – fiica patronei de la ANGELA INTERNATIONAL SRL Iaşi (CUI: 6790170), firmă cunoscută pentru brandul papucei.ro.

Pe 27 iulie 2017, LUAN TRADE SRL s-a cerut direct în faliment, demers justificat de faptul că a pierdut un proces cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului în urma căruia ar fi trebuit să achite 82.938,86 lei (puţin peste 18.000 euro la cursul actual). Iată povestea acestui proces, relatată de avocatul Dumitru FALOTĂ:

  • În anul 2011, societatea a beneficiat de „ajutor de minimis” privind participarea la târguri internaţionale pentru promovarea comerţului
  • În anul 2012, Curtea de Conturi, în urma unui control efectuat la Centrul Roman pentru Promovarea Comerţului – CRPCIS, a constat că firma a participat în anul 2011 la 7 târguri internaţionale şi nu la 4 târguri, atât cât a apreciat Curtea de Conturi că ar fi fost permis
  • În anul 2011, CRPCIS era organizatoarea târgurilor, iar în anul 2013 CRPICS s-a desfiinţat, iar activitatea a fost preluată de Ministerul Economiei, Comerţului si Turismului
  • Valoarea celor 3 târguri imputată societăţii a fost stabilită la suma de 82.938,86 lei. În motivarea deciziei nr.2167/2016, pronunţate în cauza 24392/245/2015*, instanţa reţine că societatea nu poate fi exonerată de la restituirea sumei, indiferent de existenţa unei culpe a membrilor comisiei pentru selectarea agenţilor economici în vederea participării la târguri, aspect care indică lipsa culpei administratorilor/acţionarilor societăţii în ceea ce priveşte naşterea dreptului de creanţă. Acest aspect se datorează faptului că societatea doar a depus documentaţia privind participarea la târguri subvenţionate, obligaţia de verificare în vederea admiterii sau respingerii cererii de participare aparţinând Centrului Roman pentru Promovarea Comerţului – CRPCIS.

Chiar dacă vina pentru participarea la mai multe târguri este a unor funcţionari, merită remarcat faptul că participarea la târguri s-a înregistrat în 2011, an în care Lucia DIMITRIU-VASILIU era unic asociat şi administrator, şi nu Cristian Andrei ANDRIESEI. Şi pentru orice eventualitate, LUCIA DIMITRIU-VASILIU a vândut societatea după ce a apărut scandalul.

Ca să nu plătească această sumă, pentru care el chiar nu are nicio vină, Cristian Andrei ANDRIESEI a băgat firma în faliment, în funcţia de lichidator judiciar fiind numit practicianul propus de debitoare, CASA DE INSOLVENŢĂ B&F SPRL Iaşi (Liviu BRAN şi Dumitru FALOTĂ) – Dosarul nr.6143/99/2017.

Deşi perioada pentru înscrierea la masa credală a fost destul de generoasă (o lună şi jumătate), Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (denumirea actuală a fostului MECT) nu a depus cerere de creanţă, iar lichidatorul judiciar chiar precizează că acest creditor „a fost notificat direct prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire„. E adevărat că foarte probabil nu îi folosea la nimic dacă se înscria – deşi exista o posibilitate de valorificare a acelui site care apare în contabilitate, după cum precizează lichidatorul – , dar de ce s-a mai judecat un an şi 3 luni (cu tot cu apel) dacă nu a fost interesat de recuperarea banilor?!

Cum alţi creditori nu mai existau, tabelul preliminar al creanţelor „este gol”, aşa că lichidatorul a solicitat instanţei „închiderea procedurii insolvenţei debitoarei LUAN TRADE SRL cu toate consecinţele ce decurg conform art.177 din Legea nr.85/2014″, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată la următorul termen de judecată, din 26 octombrie 2017.

Şi astfel se va pune punct unei afaceri care practic s-a închis exact după ce a primit ajutor de minimis şi a participat la 7 târguri internaţionale! Din acest motiv ar fi trebuit imputată ŞI RECUPERATĂ întreaga sumă alocată, nu doar diferenţa calculată de Curtea de Conturi! (sursa foto: facebook.com/lucia.dimitriu.vasiliu)LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.