Faliment declanşat de ACR; lichidatorul judiciar omite informaţii esenţiale în documentele publicate în BPI

GROUP AKE TRANS

Înfiinţată în iulie 2006, deţinută şi administrată (până la faliment) de Emilian Adrian BOCAN (34 de ani), societatea GROUP AKE TRANS SRL Turda (CUI: 18884694) are ca obiect principal de activitate transporturile rutiere de mărfuri, dar pe pagina web proprie se lăuda (când funcţiona respectivul site) că mai deţine „şi alte linii de business”, cum ar fi spălătorie, vulcanizare, caffe-bar şi, ulterior, construcţii.

 Firma a început să raporteze o activitate semnificativă abia din 2011, când a reuşit o cifră de afaceri de 2,76 milioane lei, cu 12 angajaţi. În 2012, cifra de afaceri aproape s-a dublat, pentru ca în 2013 să mai urce cu aproape 11%, ajungând la 5,94 milioane lei. În schimb, datoriile au crescut într-un ritm mai alert, ajungând la 4,06 milioane lei (la 31 decembrie 2013. Pentru anul 2014, GROUP AKE TRANS SRL Turda nu mai figurează cu bilanţ depus la Finanţe, poate pentru că a început să raporteze activitate pe AKE SPEDITION SRL (CUI: 30709943), firmă înfiinţată în 2012 de Emilian Adrian BOCAN şi GROUP AKE TRANS SRL Turda.

 Pe 5 octombrie 2015, Asociaţia AUTOMOBIL CLUBUL ROMÂN a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă, invocând o creanţă de 62.200,84 lei, iar Tribunalul Comercial Cluj a admis solicitarea pe 27 noiembrie 2015 (Dosar nr. 1297/1285/2015, judecător sindic Voichiţa Laura GRUNEA). După mai puţin de o lună, administratorul judiciar provizoriu, desemnat la propunerea creditorului ACR, MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL Filiala Cluj (Noemi Andreea POP), propune trecerea la faliment prin procedura simplificată, iar sentinţa în acest sens este pronunţată pe 15 ianuarie 2016.

 În această sentinţă, se spune că „reprezentanta administratorului judiciar al debitoarei depune la dosar (…) dovada publicării raportului privind cauzele si împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă în BPI nr.197/06.01.2016„, ceea este O MINCIUNĂ. Noemi Andreea POP nu a publicat în BPI acest raport, ci doar un anunţ prin care se spune că documentul ar fi fost depus la dosar şi transmis la Registrul Comerţului şi debitorului, iar „consultarea raportului privind cauzele si împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei, se va face la sediul administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL Filiala Cluj, pe cheltuiala solicitantului” (virgula între subiect şi predicat aparţine autoarei).

 Pe 4 februarie 2016, MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL Filiala Cluj reuşeşte să publice tabelul preliminar al creanţelor, iar pe 3 şi pe 4 martie apare în BPI tabelul definitiv al creanţelor. Masa credală se ridică la 2,19 milioane lei, cel mai generos creditor fiind Fiscul, înscris cu o creanţă de 837.713 lei.

 Demn de menţionat este faptul că Fiscul apare cu această creanţa deşi a pus poprire pe contul din BANCA TRANSILVANIA al firmei încă din februarie 2015. Acest aspect reiese din situaţia existentă la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi), care arată că GROUP AKE TRANS SRL Turda a refuzat la plată (în perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015) un număr de 14 bilete la ordin, în valoare totală de 1.968.755,38 lei. Toate incidentele minore au fost înregistrate în 2015 şi poartă menţiunea „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”.

GROUP-AKE-TRANS-incidente-600

Pe 4 martie 2016 a avut loc Adunarea Creditorilor sau cel puţin aşa susţine lichidatorul judiciar, care a publicat un proces verbal în bătaie de joc, prin care comunică faptul că ar fi fost confirmat „cu un procent de 50,10% din total masă credală şi un procent de 56,71 % din totalul creanţelor care au votat prin corespondenţă”. Mai mult, în document se mai spune că pretenţiile exprimate de Noemi Andreea POP – un onorariu lunar de 1.500 lei (fără TVA) şi 5% din sumele obţinute în urma lichidării – ar fi fost aprobate „cu un procent de 31,86% din total masă credală şi un procent de 36,09% din totalul creanţelor care au votat prin corespondenţă”.

 Acest aşa-zis proces verbal nu precizează care creditori şi-au exprimat punctul de vedere prin corespondenţă, că de participat… nu a participat nimeni, şi, implicit, nu e clar ce procent din masa credală a participat la această întrunire. Iar procentele „la mustaţă” invocate de aceast practician în insolvenţă la punctele de pe ordinea de zi care îl vizau personal ridică mai multe semne de întrebare(sursa foto: groupaketrans.ro)

Documente ataşate:
GROUP AKE TRANS SRL – tabel definitiv al creanţelor
 GROUP AKE TRANS SRL – proces verbal Adunarea Creditorilor