Faliment „pe bune” sau clasica mutare a activităţii pe o altă firmă?

Înfiinţată în aprilie 2005, ALUSTEEL CONSTRUCT SRL Corlăteşti (CUI: 17534119) este deţinută în cote egale de Costin BUMBĂCEA (48 de ani) şi Marian Norocel TRUŞCĂ (36 de ani) şi s-a ocupat până recent de „construcţia de faţade de aluminiu pentru clădiri şi confecţii metalice de orice fel„, după cum precizează pe site-ul propriu.

Confruntată cu mai multe procese intentate de creditori, firma prahoveană a solicitat direct intrarea în faliment prin procedură simplificată, precizând că „nu dispune de bunuri şi disponibilităţi băneşti pentru a achita datoriile existente”. În documentaţia depusă la Dosarul nr.6094/105/2017, debitoarea a susţinut că „situaţia financiară a societăţii s-a deteriorat constant, ajungând în prezent în imposibilitatea de a face faţă datoriilor exigibile cu lichidităţile pe care societatea le are la dispoziţie. Cauzele care au dus la această situaţie rezidă în principal în condiţiile de piaţă, cererea pentru serviciile prestate scăzând simţitor„.

Judecătorul sindic Liliana ŞTEFUC de la Tribunalul Prahova a admis cererea pe 21 august 2017 şi a numit practicianul DINU, URSE ŞI ASOCIAŢII SPRL (Dinu URSE) în funcţia de lichidator judiciar provizpriu, cu o remuneraţie iniţială de 1.500 lei. Instanţa a mai stabilit data de 4 octombrie 2017 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se desfăşoare pe 17 octombrie 2017 – ora şi locul nu au fost comunicate în notificarea publicată de Dinu URSE în BPI.

Lichidatorul judiciar provizoriu a publicat raportul privind cauzele insolvenţei, document care arată că datoriile debitoarei au scăzut în prima jumătate a acestui an, până la 2.558.102 lei, de la 3.071.850 lei la finalul anului trecut, dar asta în condiţiile în care creanţele s-au diminuat cu aproape un milion lei. În primul semestru al anului în curs, ALUSTEEL CONSTRUCT SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 1.922.009 lei şi pierderi de 621.739 lei.

În ciuda acestor rezultate, decizia de intrare a firmei direct în faliment este destul de ciudată şi pare a avea legătură cu „mişcările de trupe” de la SUPORT ASC SRL (CUI: 30218911), firmă care are acelaşi sediu social ca şi ALUSTEEL CONSTRUCT SRL. Mai mult, SUPORT ASC SRL a devenit plătitoare de taxe şi impozite aferente angajaţilor în august 2017, adică în luna în care ALUSTEEL CONSTRUCT SRL s-a cerut în faliment.

Înfiinţată de Mădălina Ramona TRUŞCĂ (37 de ani) în mai 2012, SUPORT ASC SRL a fost preluată de Marian Norocel TRUŞCĂ în februarie 2016, acesta deţinând funcţie de administrator încă de la înfiinţare. În lunile iunie-iulie ale acestui an, în două etape (majorare de capital social şi cesiune părţi sociale), firma a trecut pe numele bucureştencei Florentina Violeta ŞERBAN (41 de ani), aceasta devenid unic asociat şi unic administrator. (sursa foto: pinterest.com)