Marcel MARIŞ (54 de ani) este un om de afaceri din Baia Mare, despre care se spunea în urmă cu câţiva ani că are o avere de 8-9 milioane de euro, cea mai importantă afacere deţinută fiind SELMONT SRL (CUI: 6474224). Conform site-ului propriu, „în 1994, activitatea a început într-o fabrică achiziţionată, cu o capacitate de o tonă. După aderarea la UE, s-a construit noua fabrică, având o capacitate de 35 de tone preparate şi 15 tone carne„.
Deşi brandul SELMONT este cunoscut în nord-vestul ţării, mezelurile produse fiind vândute în judeţele Maramureş, Satu Mare, Bihor, Arad, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Sălaj, rezultatele financiare au fost mai tot timpul negative, pierderile cumulate din ultimii 10 ani ajungând la 19,88 milioane lei.
După ce în 2015 a realizat cele mai mici vânzări din ultimii 3 ani şi, pentru prima dată, a înregistrat capitaluri proprii negative, firma deţinută şi administrată de Marcel MARIŞ pare că nu s-a redresat nici în acest an, motiv pentru care a luat o decizie surprinzătoare: s-a cerut direct în faliment prin procedură simplificată.
În motivarea cererii, SELMONT SRL a precizat că „urmare a creşterii preţurilor privind materia primă, societatea se confruntă cu numeroase probleme legate de plata furnizorilor, restituirea împrumuturilor sau termenele lungi de încasare de la clienţii proprii, datorii la bugetul de stat şi bugetele speciale”. În acelaşi document de la Dosarul nr.2252/100/2016 se spune că datoriile totale se ridică la 5.168.832,21 lei, cei mai importanţi creditori fiind:
- Marcel MARIŞ – 2.177.720,84 lei
- Iulian MARIŞ – 1.170.161,00 lei
- Furnizori – 1.212.060,98 lei
În afară de debitoare, a mai solicitat aplicarea Legii 85/2014 şi creditorul MEAT LAND KfT, demn de remarcat fiind faptul că creanţa invocată de acesta, în valoare de 79.910,68 euro, reprezintă facturi neachitate din perioada august – noiembrie 2015, adică de mai bine de un an de zile.
Judecătorul sindic Adriana Ramona ABRAHAM de la Tribunalul Maramureş a admis cererea aşa cum a fost formulată, a dispus intrarea în faliment prin procedura simplificată, a ridicat dreptul de administrare al debitoarei şi a numit C.I.I. ANDRIŞAN ADRIAN GRIGORE în funcţia de lichidator judiciar provizoriu, acest practician fiind propus de creditorul din Ungaria, nu şi de debitoare. Hilar este că, în susţinerea propunerii, s-a spus că „Societatea profesională Andrişan Adrian Grigore are o vastă experienţă în domeniul insolvenţei, o largă acoperire la nivel naţional, disponibilitate de timp şi de resurse umane„, în condiţiile în care este vorba de un „prăpădit” cabinet individual de insolvenţă, care nu are nici măcar site!
Termenul limită de înscriere la masa credală este 19 decembrie 2016, iar prima Adunare a creditorilor a fost programată pe 3 ianuarie 2017, ora 14:00, acasă la administratorul judiciar (Baia Mare, str.George Coşbuc nr.25A, et.IV, ap.38).
În condiţiile în care societatea are peste 200 de angajaţi, deţine, conform site-ului propriu, o fabrică, un parc de 20 autoutilitare frigorifice pentru transportul şi distribuirea produselor din carne, un depozit de livrare cu ridicata a mărfurilor în Timişoare şi o reţea proprie de peste 20 de magazine alimentare, decizia de a intra direct în faliment este cel puţin curioasă şi nu e exclus să fie doar o manevră pentru a acoperi eventuale probleme financiare sau de legalitate, urmând ca activitatea să fie continuată pe altă firmă.
Spun asta pentru că societatea se mai lăuda cu un restaurant de 365 mp, amplasat central, chiar lângă Palatul Justiţiei. Deşi SELMONT SRL a intrat în faliment şi nu mai poate desfăşura activitate, crâşma are ofertă de Revelion 2017 (la 200 lei/persoană), ceea ce înseamnă că este administrată de o altă firmă. Probabil de SELMONT FOOD SRL-D Baia Mare (CUI: 33202715), firmă (debutant) înfiinţată în mai 2014 de Iulian MARIŞ (29 de ani) şi care pentru anul trecut a raportat 5 angajaţi, o pierdere de 15.367 lei şi o cifră de afaceri de 108.277 lei. (sursa foto: kaieteurnewsonline.com)