FAMILY HOME CONCEPT: datorii de 213,59 milioane lei pentru fosta DOMO RETAIL

domo-logo

DOMO RETAIL SRL Târgu Secuiesc (CUI: 6529672), rebotezată FAMILY HOME CONCEPT SRL şi mutată la Bucureşti (sediu social), este firma prin care şi-au desfăşurat activitatea magazinele DOMO până anul acesta. A intrat în insolvenţă pe 22 septembrie 2015, Dosarul 1034/119/2015 fiind judecat de Tribunalul Covasna pe motiv că debitoarea si-a schimbat sediul în Bucureşti la mai puţin de 6 luni înainte de introducerea cererii de deschidere a procedurii.

 Administratorul judiciar SIERRA QUADRANT SPRL – Filiala Bucureşti a publicat tabelul preliminar al creditorilor, din care rezultă creanţe acceptate de 213,59 milioane lei, valoare apropiată de totalul datoriilor din bilanţul pe anul trecut. Aproape jumătate din aceste creanţe sunt considerate garantate, cel mai important creditor fiind o bancă în insolvenţă din Bulgaria (CORPORATE COMMERCIAL BANK AD), cu 77,85 milioane lei,. Pe locul II este SAMSUNG ELECTRONICS ROMÂNIA SRL, cu 18,80 milioane lei, în timp ce SONY EUROPE LIMITED are de recuperat 2,92 milioane lei.

 ANAF are o creanţă garantată de numai 5,39 milioane lei, care este sub condiţie „până la soluţionarea contestaţiei administrative”, dar mai figurează cu 17,64 milioane lei la categoria creanţelor bugetare.

 Dintre chirografari, se evidenţiază cu sume de peste un milion de lei:

  • AKKORD INTER LTD – 36,90 milioane lei
  • LG ELECTRONICS ROMÂNIA SRL – 14,32 milioane lei
  • DOMO SRL – 6,52 milioane lei
  • PHILIPS ROMÂNIA SRL – 4,65 milioane lei
  • ASBIS ROMANIA SRL – 2,30 milioane lei
  • BSH ELECTROCASNICE SRL – 1,98 milioane lei
  • TP VISION EUROPE B.V. – 1,35 milioane lei
  • GORENJE ROMÂNIA SA – 1,10 milioane lei
  • INDESIT COMPANY MAGYARORSZAG Kft – 1,03 milioane lei.

 Şi televiziunile care au promovat afacerea DOMO au rămas „cu buzele umflate”, PRO TV fiind cel mai afectat, cu o creanţă de 403.210 lei, în timp ce ANTENELE deţin o creanţă de 90.054 lei, iar PRIMA este înscrisă în tabel cu 9.587 lei. Totuşi, dacă ne referim la publicitatea pentru DOMO, cel mai ţepuit prestator de astfel de servicii este DINAMO 1948 SA, cu o creanţă acceptată de 431.986 lei.

 În raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă, administratorul judiciar vorbeşte despre FAMILY HOME CONCEPT SRL ca despre o firmă oarecare, care vinde electronice/electrocasnice, şi nu menţionează nicăieri că a activat atâţia ani sub brandul DOMO.

 Concluziile acestui raport susţin că aparţia crizei urmată de o perioadă de stagnare şi insolvenţa băncii creditoare sunt principalii vinovaţi de eşecul DOMO (faza 1) şi nu există fapte care să poată fi imputate administratorilor.

 SIERRA QUADRANT SPRL – Filiala Bucureşti analizează riscul de faliment şi ajunge la concluzia că deschiderea procedurii de insolvență este pe deplin justificată! Dar nu pomeneşte nimic de faliment şi nici de şansele de reorganizare. Foarte probabil, nu va exista nicio reorganizare din moment ce activitatea a fost iniţial mutată pe altă societate şi ulterior închisă aproape de tot, dar obligaţia practicianului în insolvenţa era să precizeze aceste aspecte. Poate că DIICOT-ul, care investighează activitatea infracţională a fostei DOMO RETAIL SA, îşi lărgeşte aria de activitate şi la administratorul judiciar, că prea bat la ochi aprecierile lui pozitive la adresa unor ţepari (bulgari).

 La prima şedinţă a Adunării Creditorilor, participanţii au ridicat mai multe probleme, cum ar fi:

  • doi creditori „doresc lămuriri cu privire la stocuri, solicită clarificări cu privire la sechestrul ANAF, controale ANAF, la persoanele responsabile de starea de insolvenţă a debitoarei, transferuri patrimoniale. De asemenea, au solicitat completarea raportului privind incidenta dispozitiilor articolului 169 din Legea nr. 85/2014″
  • un alt creditor „solicită certificatul constatator al societăţii AKKORD şi pune în vedere administratorului judiciar să facă investigaţii suplimentare„; acelaşi creditor „întreabă administratorul judiciar de ce nu a cercetat posibilitatea cererii insolvenţei DOMO SRL
  • alt creditor „solicită urmărirea cu mare atenţie a fluxului de produse între afliliaţi, mai ales între debitoare şi DOMO SRL”.
  • un chirografar „apreciază că este foarte mare creanţa DOMO. Solicită clarificarea stocurilor. La fel, trebuie cercetat aspectul că DOMO SRL şi debitoarea au acţionari din offshore”.

Administratorul judiciar a driblat cererile creditorilor, a menţionat că va oferi clarificări suplimentare pe măsura analizării documentelor relevante şi a solicitat celor prezenţi sprijinul în descoperirea oricăror indicii care conduc la clarificarea responsabilităţii debitoarei pentru starea de insolvenţă. Nu a zis că va împărţi onorariul cu cei care îl sprijină!

 Comitetul Creditorilor este format din 5 membri: CORPORATE COMMERCIAL BANK AD (reprezentată de o societate de avocaţi din România), SAMSUNG ELECTRONICS ROMÂNIA SRL, LG ELECTRONICS ROMÂNIA SRL, SONY EUROPE LIMITED şi ANAF.

 În ceea ce priveşte banii pe care îi va primi SIERRA QUADRANT SPRL – Filiala Bucureşti (Ovidiu NEACŞU), creditorii au fost ciudat de generoşi, propunând o grilă fantezistă, care include 3 ani de reorganizare:

  • Onorariu lunar în cuantum de 5.000 Euro +TVA până la confirmarea planului de reorganizare, dar nu mai mult de un an de la data deschiderii procedurii insolvenţei;
  • Onorariu lunar în cuantum de 5.000 Euro +TVA în primul an de reorganizare;
  • Onorariu lunar în cuantum de 4.000 Euro +TVA în al doilea an de reorganizare;
  • Onorariu lunar în cuantum de 3.000 Euro +TVA în al treilea an de reorganizare;
  • Onorariu de succes în cuantum de 3% din valoarea efectivă rezultată în urma recuperării creanţelor.

 Deşi reorganizarea este ca şi exclusă, procedura de insolvenţă s-ar putea prelungi foarte mult din cauza dosarului penal şi a sechestrului aplicat pe bunurile societăţii, pentru că trecerea la faliment nu va rezolva mare lucru, din moment ce bunurile nu pot fi valorificate.

 Şi pentru ca situaţia să fie şi mai neclară, apelul declarat de SAMSUNG ELECTRONICS ROMÂNIA SRL la două zile după deschiderea procedurii de insolvenţă „a ajuns” la Curtea de Apel Braşov după două luni (Dosar 1034/119/2015/a2), iar până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată! (sursa foto: brandient.com)

 DOCUMENT ATAŞAT:

FAMILY HOME CONCEPT SRL (fosta DOMO RETAIL SA) – tabel preliminar al creanţelor

 

 CITIŢI ŞI:

DOMO a tras ţepe, a intrat în insolvenţă, a mutat activitatea pe altă firmă şi acum se crede „fată mare”