FENESTELA 68 SRL Ilieni (CUI: 9660531), societate specializată în producţia de tâmplărie din lemn stratificat, a intrat în insolvenţă la proprie cerere, în iunie 2015, motivând că „nu deţine lichidităţile necesare pentru plata pasivului curent, care la momentul actual este în sumă de 13.895.501,44 lei„. Această situaţie survine după 3 ani (2012-2014) cu pierderi considerabile (total de 8,7 milioane lei), în condiţiile în care nici în anii de boom imobiliar nu s-au înregistrat profituri semnificative.
Chiar dacă pasivul declarat a fost de aproape 14 milioane lei, creditorii incluşi în tabelul preliminar au revendicat o sumă totală mai mică (12,58 milioane lei), iar administratorul judiciar a aprobat 12,48 milioane lei. OTP BANK deţine aproape o treime din masa credală, fiind înscrisă în tabel cu o creanţă garantată de 3,94 milioane lei. Şi creanţa Fiscului, de 1,495 milioane lei, este considerată garantată, existând un sechestru aplicat pe unele utilaje ale societăţii.
Şi mai generos decât Fiscul este un creditor din Ungaria, DONADOME KFT, care are de recuperat 2,16 milioane lei, în timp ce VBH ROMCOM SRL Târgu Mureş a revendicat „numai” 1,458 milioane lei. Cei doi asociaţi ai firmei, ungurul NOBILIS KRISTOF MIKLOS şi românul MIKLOS ERVIN, au creditat firma cu 703.525,74 lei, respectiv 631.848,47 lei. Printre creditori se remarcă şi două firme din zona media, GRUPUL DE PRESĂ ROMÂN SRL şi BURDA ROMANIA SRL, care nu au încasat (pentru reclamă, probabil) 125.750,81 lei, respectiv 96.655,44 lei.
În raportul privind cauzele insolvenţei, administratorul judiciar CASA DE INSOLVENŢĂ RAVA SPRL Filiala Bucureşti apreciază că „starea de fapt reflectată în documentele supuse analizei a fost generată de o antrenare ineficientă a resurselor, o gestionare defectuoasă a capitalurilor proprii si a capitalurilor atrase” şi chiar plusează afirmând că „rezultatul din activitatea curentă a societăţii a fost oscilant în toată această perioadă (2013-2015, n.r.), ceea ce indică teoria unei crize financiare permanente prin care debitoarea trece„.
În concluzie, administratorul judiciar „consideră că debitoarea SC FENESTELA 68 SRL poate fi supusă procedurii de reorganizare judiciară pe baza unui plan”, cu menţiunea că „un plan de reorganizare ar avea şanse de reuşită prin renegocierea contractelor în derulare cu furnizori, printr-o eventuală infuzie de capital şi prin valorificarea unei părţi din activul societăţii, care să nu dăuneze continuării activităţii curente”.
FENESTELA 68 SRL – tabel preliminar al creanţelor