Firma de părcări a Primăriei Piatra Neamţ şi-a propus să înregistreze pierderi… şi a reuşit! Indemnizaţia noului director a fost majorată pe şest; declarată incompatibilă de ANI şi de prima instanţă, CRISTINA PĂVĂLUŢĂ nu renunţă la sinecura de 800 lei/lună

La Piatra Neamţ, de parcările cu ora se ocupă de vreo 10 ani nişte privaţi, iar cele de reşedinţă sunt administrate de PARKING SA (CUI: 12661090) societate înfiinţată în anul 2000 şi la care Consiliul Local Piatra Neamţ deţine 69,51% din capitalul social. Celelalte acţiuni sunt deţinute de 20 de persoane fizice şi juridice care nu au niciun cuvânt de spus din moment ce CL deţine peste două treimi din voturi. Mai mult, nu au nici reprezentant în Consiliul de Aadministraţie, iar doi dintre acţionarii persoane juridice mai există doar în documentele neactualizate ale companiei de parcări, în realitate firmele fiind radiate (una din 2011).

Societatea nu a construit şi nu construieşte locuri de parcare, ci identifică locuri libere pe aleile din jurul blocurilor şi în preajma acestor imobile, trasează cu bidineaua un dreptunghi cât să încapă o maşină, pe care apoi îl închiriază. Cu 142 lei/an pentru persoanele fizice şi cu 342 lei/an pentru persoanele juridice. Cel puţin aşa a fost în 2015-2016, conform acestui document.

În 2015, PARKING SA Piatra Neamţ a înregistrat o pierdere impresionantă, de 400.143 lei. Aparent, suma nu este mare, dar reprezintă aproape 35% din cifra de afaceri. Desigur, s-au găsit şi scuze: schimbarea modalităţii de raportare a veniturilor şi introducerea unei redevenţe de către Primăria Piatra Neamţ.

Deşi rezultatele catastrofale din 2015 ar fi trebuit să alarmeze Consiliul Local (acţionarul principal) şi managementul societăţii, nu s-a întâmplat aşa şi, prin urmare, anul 2016 a fost încheiat tot pe minus, pierderile fiind de 94.352 lei, ca rezultat al unor venituri de 1.679.349 lei şi cheltuieli de 1.773.701 lei.

Dar şi mai grav este faptul că societatea şi-a propus să încheie anul 2016 cu pierderi, acestea fiind prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli (aprobat în luna august!), în sumă de 173.513 lei. Asta înseamnă că managementul merită un bonus de performanţă pentru că a redus pierderile programate cu 46%?! De asta a fost avansat DULAMĂ la CJ?!

4 sinecurişti vechi şi un director nou; indemnizaţia FIXĂ a şefului a fost majorată cu cel puţin 35%

Deşi numărul de angajaţi a fost redus cu peste o treime în ultimii doi ani, Consiliul de Administraţie a rămas format din 5 membri… doar pentru a se oferi nişte sinecuri (eventual şi alte facilităţi) unor membri de partid, pentru că însăşi existenţa CA este discutabilă în condiţiile în care Primăria (CL) deţine aproape 70% din capitalul social.

Aceşti membri CA primesc o „indemnizaţie fixă netă lunară în cuantum de 800 lei„, după cum precizează „Raportul anual al Comitetului de Nominalizare şi Remunerare pentru anul 2016„. În afară de aceşti 5 sinecurişti, dintre care unul este preşedinte CA, mai există şi un director general la PARKING SA, acum în persoana lui Alin Ionuţ MOROŞANU (39 de ani), Acesta a preluat funcţia pe 1 noiembrie 2016, după un interimat de 3 luni al Alinei NECHITA… şi după cel ce părea director pe viaţă, Laurenţiu DULAMĂ.

Conform aceluiaşi raport, directorul general primeşte o indemnizaţie fixă netă lunară de 4.000 lei, „dreptul la decontarea cheltuielilor de deplasare în interesul serviciului”, „dreptul de a beneficia, în permanenţă de maşină de serviciu, telefon de serviciu, laptop, birotică, fax, logistică, papetărie etc.”, „dreptul de a dispune de un fond de protocol„… şi altele.

Deşi documentul menţionat spune clar că este vorba de 4.000 lei/lună, Adunarea Genarală a Acţionarilor (AGA) din 25 aprilie 2017 a aprobat „indemnizaţia fixă lunară pentru administratorul executiv – MOROŞANU IONUT-ALIN, la nivelul cuantumului de 2 (două) ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura de activitate, conform buletinului statistic comunicat de INS” (AICI)

PARKING prestează „activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre” (Cod CAEN 5221), iar, conform INS, salariul mediu brut pe ramura „Depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport” a fost, în martie 2017, de 3.978 lei (2.824 lei net – AICI găsiţi sumele, dar trebuie să căutaţi în fişierul Excel). Chiar dacă este vorba de media pe ultimul an, tot rezultă că indemnizaţia lui MOROŞANU va fi mult mai mare de 4.000 lei/lună (cu cel puţin 35%). Plus că nu este foarte clar din formularea hotărârii AGA dacă nu cumva idemnizaţia NETĂ este calculată drept dublul salariului brut pe ramură!

Dincolo de această golănie împachetată astfel încât să nu fie mirosită de opoziţie sau de presă (aici oricum nu prea erau probleme), demn de remarcat este faptul că niciuna dintre formulări nu pomeneşte de criterii de performanţă, de îndeplinirea vreunui target.

Tot pe 25 aprilie 2017, AGA a constatat încetarea membrilor Consiliului de Administraţie (Gabriel CÂMPESCU, Ion NĂSTASĂ, Mihai CHEBAC şi Cristina PĂVĂLUŢĂ), dar a decis prelungirea provizorie a mandatelor acestora pentru o perioadă de 4 luni (AICI).  În plus, au completat CA cu încă un nume, al lui Ionuţ-Alin MOROŞANU, tot pentru un mandat provizoriu de 4 luni. Asta înseamnă că mai primeşte şi de aici 800 lei/lună… dacă nu se face vreo şmecherie şi la indemnizaţia asta.

190 de topuri de hârtie, 80 de mături … şi „un şmen www”

Chiar dacă AGA a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli în martie 2017, cei de la PARKING SA au decis că e mai bine să îl ţină „la secret”, aşa că nu l-au postat pe site. În schimb, apare „Programul anual de achiziţii publice – 2017„, din care selectez câteva bunuri/servicii care mi-au sărit în ochi, nu neaparat că ar fi ceva neortodox:

  • 190 de topuri de hârtie A4, adică 95.000 de coli, la preţul de 13 lei+TVA; preţul mi se pare mare, mai ales că este o cantitate importantă. Sunt pline supermarket-urile de topuri la 10 lei/top, inclusiv TVA;
  • Autocolante lipsă contract – 2.500 bucăţi; wow! Înseamnă că sunt în jur de 2.500 de locuri de parcare care rămân necontractate pe parcursul unui an, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă;
  • Bureţi vase – 10 seturi; se spală şi vase la PARKING?!
  • Mături – 80; probabil se mătură locurile de parcare când se dă cu bidineaua, adicăo dată pe an;
  • Servicii de proiectare site-uri www (world wide web) – 7.950 lei
  • Servicii de mentenanţă site – 11 luni x 490 lei/lună = 5.390 lei.
  • Servicii de publicitate – 16.713 lei (pe tot anul).

Suma „la leu” de la categoria „servicii de publicitate” sugerează că deja s-a stabilit cine va lua banii şi – chiar dacă valoarea e relativ mică (310 euro/lună) – s-ar putea să stârnească pasiuni. În schimb, mult mai valoros este şmenul cu site-ul, care s-a făcut deja şi se apropie de 3.000 de euro.

O firmă înfiinţată în ianuarie 2017 a prins deja două contracte cu PARKING

Deşi până acum a folosit domeniul parkingpn.ro, societatea nemţeană s-a trezit pe 18 ianuarie 2017 să înregistreze domeniul parkingsa.ro. Fără nicio logică această mutare – cu ce e mai valoros numele parkingsaro decât parkingpn.ro? Sărind peste faptul că la rotld.ro apare menţiunea „instituţie publică” deşi vorbim de o societate comercială, de remarcat este adresa de contact – office@trasnea.ro

De obicei, adresa de contact este a persoanei/firmei care chiar se ocupă de site, în cazul acesta aparţine site-ului trasnea.ro, asumat de TNT WEB PROJECT SRL Piatra Neamţ (CUI: 36920884), înfiinţată pe 13 ianuarie 2017 de Victor-Lucian TRĂSNEA (37 de ani). Deşi a fost înmatriculată în urmă cu mai puţin de 4 luni, TNT WEB PROJECT SRL se prezintă cu un portofoliu important, inclusiv cu site-ul parkingsa.ro, dar asta pentru că trasnea.ro activează de mai multă vreme, domeniul fiind înregistrat în 2011 de PRO T & T CONSULTING SRL Piatra Neamţ (CUI: 23365723), firmă la care Marius Bogdan TRĂSNEA (44 de ani) este unic asociat şi administrator. Niciuna din cele două firme nu figurează la ora actuală cu angajaţi.

În ceea ce priveşte suma pentru site – 7.950 lei (nu include TVA), nu ştiu dacă se justifică, dar în ceea ce priveşte mentenanţa – mi se pare „de porc” să pretinzi o sumă de bani pentru întreţinere imediat ce ai dat drumul la site: firmele serioase oferă 3-6 luni de aşa-zisă garanţie, perioadă în care testează funcţiunile noului site şi remediază eventualele probleme, dar probabil la parkingsa.ro nu e nevoie de teste… la ce funcţiuni are!

CRISTINA PĂVĂLUŢĂ „moare cu incompatibilitatea de gât”… doar pentru 800 lei/lună (?)

În ceea ce priveşte componenţa Consiliului de Administraţie, nu pot să nu scot în evidenţă prezenţa unei persoane pentru care decenţa pare a fi doar un cuvânt auzit pe undeva (nu la partid, desigur) şi pentru care nu a căutat „traducerea” – Cristina PĂVĂLUŢĂ (49 de ani). Este cea despre care s-a spus că ar fi semnat, în calitate de director general, un document în care numele scris cu majuscule era CRETINA PĂVĂLUŢĂ, dar nu asta e problema.

În noiembrie 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a precizat că „PĂVĂLUŢĂ CRISTINA s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 aprilie 2013 – 28 ianuarie 2015, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia publică de Director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al PARKING SA (societate de interes local la care Consiliul Local Piatra Neamţ este acţionar majoritar, cu o cotă de participare la capitalul social/beneficii de 69,51%)” – AICI.

A atacat decizia ANI în instanţă, dar acţiunea a fost respinsă de către Curtea de Apel Bacău pe 26 aprilie 2016, ca fiind nefondată (ghinion; dacă se judeca la Tribunalul Neamţ era altceva!). Pe 16 mai 2016 atacă şi această sentinţă, iar cauza ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dosarul 828/32/2015 fiind înregistrat/constituit la această instanţă pe 3 iunie 2016. Deşi a trecut aproape un an, încă nu a fost stabilit primul termen de judecată; la fel e şi în cazul Emiliei ARCAN, cu deosebirea că aceasta a câştigat în prima instanţă… şi între timp a ajuns senator.

Desigur, neexistând o sentinţă definitivă, funcţionează prezumpţia de nevinovăţie, dar decizia ANI plus faptul că a pierdut în prima instanţă ar fi trebuit să o determine pe sinecuristă să renunţe la calitatea de membru CA şi la cei 800 lei/lună. Dar nu… este şi la momentul actual director general la DGASPC Neamţ şi membru CA la PARKING SA, exact situaţia reclamată de ANI. Da, ar fi putut partidul să îi sugereze să se retragă sau să nu o mai propună… dar nu s-a întâmplat aşa. Şi încă ceva: chiar dacă ÎCCJ confirmă incompatibilitatea, PĂVĂLUŢĂ nu dă niciun ban înapoi.

Iar ca şefă la DGASPC Neamţ a mai făcut o boroboaţă în iulie 2016, când a anunţat că, din cei 28 lei pe care îi primesc, copiii din centrele de plasament s-au gândit să doneze un leu pentru Cuminţenia Pământului. Nimeni nu a crezut aşa ceva şi toată lumea a interpretat că acei copii „foarte conştienţi de şansa pe care au primit-o” au fost forţaţi de Cristina PĂVĂLUŢĂ să dea banii respectivi. Au existat mai multe articole care au taxat gestul individei (nu în presa locală, desigur), dar cred că cea mai bună caracterizare a fost la Cetin:

„Observaţi vă rog formularea de la final – foarte conştienţi de şansa pe care au primit-o. Realizaţi că doamna Păvăluţă are impresia că ea le oferă o şansă acelor copii? Că îi ţine acolo din mila ei şi a statului divin? Genul acesta de comunişti consideră că ei, ca organe oficiale ale statului, au milă şi îşi scoboară privirile spre cei defavorizaţi (AICI)

Dacă a auzit de faza asta, Culiţă ŢĂRÂŢĂ s-a răsucit în mormânt! (sursa foto: parkingsa.ro)


NOTĂ
:

Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact