Fiscul are o creanţă de 3 milioane lei şi mai invocă două de 13 milioane lei; deşi insolvenţa are doar 10 creditori, administratorul judiciar vrea „o căruţă de bani” drept onorariu

supratherm

PROHEAT INSTALAŢII SRL Pantelimon (CUI: 29305984), societate deţinută (100%) şi administrată de turcul Mezmet Nazif SIMSEK (44 de ani) a împlinit luna aceasta 5 ani de activitate, ocupaţia de bază fiind fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii, în principal ţevi şi fitinguri, sub brandul „SupraTherm”. Din păcate pentru firma ilfoveană, aniversarea a găsit-o în insolvenţă, conform deciziei judecătorului sindic Diana Eliza MINCĂ din Dosarul nr.2251/93/2016, pronunţată pe 2 septembrie 2016.

În cererea introductivă, PROHEAT INSTALAŢII SRL a precizat că „nu deţine in prezent lichidităţile băneşti disponibile sa acopere datorii de 12.0193.313,62 lei„. O valoare atât de exactă sugerează că are la bază nişte calcule, numai că tabelul preliminar al creanţelor, publicat în BPI cu o zi întârziere faţă de termenul limită stabilit de instanţă, prezintă cu totul alte cifre.

proheat-instalatii-5-ani-2015-ww

S-ar putea spune că documentul are o parte bună şi una mai puţin bună. Partea bună este că masa credală admisă din prima este de numai 7,5 milioane lei, partea proastă e că Fiscul mai revendicăcă 12,96 milioane lei, pe lângă cele 3,12 milioane lei – creanţă deja admisă. Cele două creanţe care totalizează 12,96 milioane lei sunt admise „sub condiţia suspensivă a depunerii titlurilor de creanţă şi a dovezii că aceste creanţe beneficiază de o clauză de preferinţă”. Altfel spus, Fiscul nu numai că invocă aceste creanţe, dar le consideră şi garantate.

Deşi în categoria chirografarilor sunt înscrişi doar 9 creditori, suma totală este „frumuşică” – aproape un milion de euro, interesant fiind faptul că cei mai mulţi creditori sunt de peste hotare, din 4 ţări: Italia, Franţa, Olanda şi Ungaria.

Deşi termenul legal este de 40 de zile de la data deschiderii procedurii, iar în cazul PROHEAT INSTALAŢII SRL au trecut 80 de zile, administratorul judiciar C.I.I. MOISE OCTAVIAN-LIVIU nu a publicat raportul privind cauzele insolvenţei şi nici vreo menţiune referitoare la acest document. Totuşi, în convocatorul Adunării Creditorilor, un punct pe ordinea de zi este „prezentarea concluziilor raportului privind cauzele şi împrejurările care au stat la baza încetării de plăţi”.

Creditorii ar trebui să se întrunească mâine, 25 noiembrie 2016, ora 15:00, cică la biroul administratorului judiciar, care este, de fapt, domiciliul acestuia: Bucureşti, str.Negru Vodă nr.2, bl.C4, sc.3, et.6, ap.88. Drăguţ ar fi să nu funcţioneze liftul! Deşi are o insolvenţă cu doar o mână de creditori, Octavian-Liviu MOISE propune un un onorariu chiar nesimţit: 5.000 lei/lună şi 8% din sumele încasate în contul unic.

Convocatorul menţionat a fost publicat în BPI pe 16 noiembrie 2016, cu aproape 10 zile înainte de Adunarea creditorilor. Asta e OK, mai ales că era o informaţie care a apărut şi în notificare. La finalul convocatorului, scrie aşa: „Rapoartele ce vor fi supuse aprobării urmează să fie publicate în timp util în BPI şi depuse la grefa instanţei”. Se pare că MOISE, care se prezintă drept avocat, are o percepţie originală a noţiunii de „timp util”. Adunarea Creditorilor este mâine, iar până astăzi, 24 noiembrie 2016, ora 12:30, nu a fost publicat niciun document în BPI.

Totuşi, să vedem şi partea plină a paharului. Creanţa deja admisă a Fiscului reprezintă 41,62% din masa credală, ceea ce înseamnă că votul acestui creditor va fi hotărâtor. Şi cu siguranţă că Fiscul, chiar şi în varianta în care îl va confirma pe MOISE ca administrator judiciar, nu va accepta un asemenea onorariu.

DOCUMENT ATAŞAT:

PROHEAT INSTALAŢII SRL – tabel preliminar al creanţelor