Fostul administrator de la UNIREA SPA a intrat în insolvenţă; LUCIAN GRECU a trecut firma care a ţepuit CONSTRUCŢII UNU pe numele unui romaşcan

În martie 2008, Lucian GRECU (57 de ani), patronul Hotelului UNIREA (4*) din Iaşi, mută sediul social al societăţii LASER SRL în Capitala Moldovei, anterior fiind la Roman, modifică obiectul principal de activitate în „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”, iar numele îl schimbă în LASER INVEST SRL (CUI: 6610610). După doi ani, completează obiectul secundar de activitate cu mai multe coduri CAEN specifice unui centru SPA, pentru că LASER INVEST SRL a devenit administratorul aşa-zisului UNIREA SPA, amenajat la subsolul hotelului, în locul fostului bar de noapte din vremea comunistă. Surprinzător, abia în 2015 Codul CAEN 9604 – „Activităţi de întreţinere corporală (centru SPA)” devine obiect principal de activitate.

Având o capacitate destul de restrânsă, UNIREA SPA nu a reuşit nici măcar să înregistreze pierderi colosale, aşa că s-a mulţumit să raporteze rezultate modeste, în unii ani pozitive, în alţii – negative.

O dată care va rămâne „în istoria firmei” este 29 aprilie 2013. Atunci, creditorul CONSTRUCŢII UNU SA Iaşi (CUI: 1955979) a dat în judecată LASER INVEST SRL, astfel fiind constituit Dosarul nr.5832/99/2013 – „obligaţia de a face”. O primă decizie foarte importantă în această dispută juridică (în Dosarul nr.2216/99/2016, mai exact) a fost luată pe 27 aprilie 2016, când Tribunalul Iaşi a decis aşa:

Admite în parte cererea formulată de creditoarea CONSTRUCŢII UNU SA în contradictoriu cu debitoarea LASER INVEST SRL. Încuviinţează sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile ale debitoarei până la concurenţa sumei de 821.165,50 lei. Stabileşte în sarcina creditoarei obligaţia de a plăti în termen de 5 zile de la comunicare o cauţiune de 160.000 lei, sub sancţiunea desfiinţării de drept a sechestrului în conformitate cu dispoziţiile art. 955 NCPC. Respinge cererea privind înfiinţarea popririi asiguratorii bancare.

GRECU pasează mortu’ unui „consătean”

La scurt timp după această decizie, Lucian GRECU (născut în Roman) vinde firma romaşcanului Romeo CHILEA (50 de ani), iar cesiunea părţilor sociale se realizează la valoarea nominală, adică 13.500 lei în total! Demn de menţionat este faptul că Romeo CHILEA nu a devenit doar unic asociat, ci şi unic administrator, aceste modificări fiind înregistrate la Registrului Comerţului Iaşi pe data de 22 iulie 2016.


Foto: ROMEO CHILEA

În Dosarul buclucaş, cea mai recentă sentinţă a fost pronunţată pe 26 septembrie 2017, de către Curtea de Apel Iaşi, iar aceasta spune aşa:

Admite apelul declarat de LASER INVEST SRL, prin administrator Grecu Lucian, împotriva sentinţei civile nr. 217/2016 din 25.02.2016 pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia II Civilă – Contencios Administrativ, sentinţă pe care o schimbă în parte. Respinge cererea formulată de către CONSTRUCŢII UNU SA privind obligarea LASER INVEST SRL la plata sumei de 130.781 lei, reprezentând cv. lucrărilor suplimentare şi a sumei de 70.359,19 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente acestei sume, de la data de 01.08.2012 şi până la data de 26.04.2013, precum şi în continuare. Păstrează dispoziţia referitoare la plata sumei de 84.925 lei, reprezentând cv. orelor suplimentare şi a sumei de 45.690,1 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente acestei sume, de la data de 01.08.2012 şi până la data de 26.04.2013, precum şi în continuare. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin deciziei.

Deşi această decizie (de la apel) este mult mai blândă decât cea iniţială (AICI), reprezintă o lovitură pentru LASER INVEST pentru că sumele de mai sus trebuie actualizate cu „penalităţi de întârziere de 0,2 % de la data de 27.04.2013 şi până la plata efectivă„. Curios este faptul că în aceste decizii este menţionat, drept reprezentant al pârâtei LASER INVEST SRL, administratorul Lucian GRECU! S-ar putea spune (în glumă, desigur) că nici instanţa nu crede că Romeo CHILEA este patron/administrator la LASER INVEST SRL.

CONSTRUCŢII UNU… mai stă o tură!

Ce credeţi că a făcut reprezentantul LASER INVEST SRL a două zi după sentinţa din Dosarul nr.5832/99/2013? NU! Nu s-a îmbătat ca porcu’ (cel puţin nu am auzit) şi nici nu a încercat să se sinucidă aruncându-se în piscina amenajată de CONSTRUCŢII UNU SA. A rupt uşa Tribunalului Iaşi cu o cerere de intrare în insolvenţă, dublată şi de o solicitare de „suspendare provizorie a oricăror proceduri de executare silită a bunurilor debitorului” – respinsă pe 28 septembrie 2017 (doar cererea privind suspendarea)

În documentaţia depusă la Dosarul nr.7860/99/2017, debitoarea LASER INVEST SRL a precizat că are datorii de 2.202.550,97 lei şi şi-a exprimat „intenţia de a propune un plan de reorganizare, apreciind că societatea are resursele necesare pentru redresarea activităţii ” – ceea ce e o vrăjeală.

Judecătorul sindic Roxana BARBIR de la Tribunalul Iaşi a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă pe 3 octombrie 2017, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a numit practicianul propus de debitoare, CASA DE INSOLVENŢĂ HOMORANU SPRL, cu un onorariu iniţial de 1.000 lei/lună. Termenul limită de înscriere la masa credală este 17 noiembrie 2017, iar prima Adunare a Creditorilor urmează să se întrunească pe 12 decembrie 2017.


Foto: LUCIAN GRECU

După cum se poate observa din bilanţul pe anul trecut al societăţii LASER INVEST şi din menţiunile de pe site-ul propriu, UNIREA SPA a trecut în administrarea COMPLEX HOTELIER UNIREA SA Iaşi (CUI: 10164493), societate – controlată de Lucian GRECU – care anul trecut a înregistrat un profit net de 1,78 milioane lei şi o cifră de afaceri de 16,43 milioane lei, rezultate obţinute cu 152 de angajaţi.

Interesant la bilanţul pe 2016 de la LASER INVEST SRL este faptul că valoarea activelor imobilizate nu s-a modificat decât foarte puţin, ceea ce înseamnă că societatea nu a transferat ŞI ÎN ACTE bunurile deţinute (activele) către COMPLEX HOTELIER UNIREA SA Iaşi sau către o altă firmă… şi asta probabil din cauza sechestrului menţionat. În realitate, este clar că bunurile respective sunt utilizate de cineva, din moment ce UNIREA SPA funcţionează. Rămâne de văzut în ce condiţii financiare. Desigur, doar dacă HOMORANU va avea ochi să vadă aşa ceva! (surse foto: facebook.com/unireaspa, facebook.com/romeo.chilea, zf.ro)