GEPETO: sute de refuzuri la plată, pierderi de milioane, datorii imense la bugetele de stat

GEPETO este un brand din domeniul preparatelor din carne, cunoscut la nivelul judeţului Constanţa, parţial şi în judeţele limitrofe, în timp ce la nivel naţional este pomenit doar de furnizori. Şi, din păcate pentru ei, este menţionat ca un partener de afaceri neserios, care nu îşi respectă angajamentele de plată.

Mai exact, vorbim de două firme care utilizează această marcă, şi anume GEPETO IMPEX SA (CUI 11034874) şi EURO GEPETO SA (CUI 17813300), ambele cu sediul în localitatea Lumina din judeţul Constanţa. La GEPETO IMPEX SA, acţionari sunt Anca BUD (51%), Aurel Robert BOROIANU (39%) şi Costică MARIN (10%), acesta din urmă fiind şi administrator. La EURO GEPETO SA, Boroianu şi Marin deţin câte 50% din capitalul social, dar numai Marin este administrator. La capitolul similitudini putem include şi faptul că 2014 a fost cel mai prost an din istoria ambelor firme.

GEPETO IMPEX SA a încheiat anul 2014 cu pierderi de 7,4 milioane lei, la o cifră de afaceri de 88,58 milioane lei, rezultate înregistrate cu 355 de angajaţi. Merită menţionat faptul că cifra de afaceri este în al doilea an de scădere semnificativă, în timp ce datoriile sunt în creştere de la an la an. O altă premieră este reprezentată de faptul că anul trecut a fost încheiat cu capitaluri proprii negative.

GEPETO-IMPEX-w

În relaţia cu Fiscul, GEPETO IMPEX SA înregistrează restanţe impresionante, de aproximativ 3,5 milioane lei (la 31 martie 2015), inclusiv o componentă de stopaj la sursă. Singura „bilă albă” în acest caz este reeşalonarea de care beneficiază, dar aceasta poate fi anulată oricând, în cazul în care nu sunt respectate termenele de plată.

GEPETO-IMPEX-datorii-w

Faţă de partenerii de afaceri, GEPETO IMPEX SA a manifestat o atitudine mizerabilă, cel puţin în perioada decembrie 2013 – iulie 2014, când a refuzat la plată 469 de bilete la ordin, la care se mai adaugă altele 6 înregistrate de atunci şi până acum, cu menţiunea că, după o pauză de 4 luni, societatea a mai marcat un refuz la plată pe 21 iulie 2015, ceea ce sugerează că ar putea fi… „un nou început”.

În total, GEPETO IMPEX SA figurează la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) cu 475 de bilete la ordin fără acoperire, suma totală refuzată la plată ajungând la 12,595 milioane lei, rezultând o medie de aproximativ 6.000 euro pe fiecare BO refuzat la plată.

GEPETO-IMPEX-incidente-w

EURO GEPETO SA a fost înfiinţată în 2005, dar şi-a început efectiv activitatea în 2009, când a înregistrat o cifră de afaceri de 57,6 milioane lei. Anul 2014 a fost primul cu pierderi (de peste un milion de euro), primul cu capitaluri proprii negative şi anul cu cea mai mică cifră de afaceri (din 2009 şi până acum).

EURO-GEPETO-w

La capitolul datorii la stat, EURO GEPETO SA a adunat „numai” un milion de lei, restanţe pentru care a primit înlesniri la plată (reeşalonare), dar probabil le-a pierdut, ultimele incidente de plată (din iulie 2015) figurând cu menţiunea „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”.

EURO-GEPETO-datorii-w

Începând din luna martie 2015, EURO GEPETO SA a copiat obiceiurile proaste ale „surorii mai mari” şi a început să refuze biletele la ordin emise în favoarea partenerilor de afaceri. De pe 10 martie 2015 (data primului incident) şi până pe 24 iulie 2015, la CIP au fost raportate 184 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 4,428 milioane lei, adică o medie ceva mai mică decât la GEPETO IMPEX SA, de numai 5.400 euro per instrument refuzat.

EURO-GEPETO-incidente-w