Golănia NOI TOŢI a fost îngropată… cu sprijinul AJFP Maramureş! Sesizarea transmisă de SUPERIZOR.ro a fost redirecţionată la ANTIFRAUDĂ Oradea… şi acolo a murit! Procedura de faliment a fost închisă fără ca Fiscul (unic creditor) să formuleze cerere de atragere a răspunderii împotriva administratorului Daniel Ionuţ MOLDOVAN

NOI TOŢI SRL Baia Mare (CUI/CIF: 40267806) a intrat direct în faliment (la propria cerere), susţinând în documentaţia depusă la Dosarul nr.917/100/2023 de la Tribunalul Maramureş că are datorii scadente în cuantum de 128.518,84 lei, «majoritatea covârşitoare fiind către creditorii din mediul privat».

În realitate, firma maramureşeană deţinută de Daniel Ionuţ MOLDOVAN (foto) înregistra exclusiv datorii la stat, de 134.217 lei (conform tabelului definitiv, identic cu cel preliminar), surprinzător fiind faptul că această sumă include o componentă semnificativă de stopaj la sursă… în condiţiile în care pentru anii 2020-2022 a raportat un singur angajat. Ciudat este şi faptul că AJFP Maramureş nu a solicitat o indexare a creanţei din tabelul preliminar… astfel încât suma să coincidă cu cea de pe site-ul ANAF – 135.515 lei.

O altă problemă a societăţii NOI TOŢI SRL este dispariţia activelor (imobilizate şi circulante) pe parcursul anului 2022. Mai exact, anul 2021 a fost încheiat cu datorii de 201.505 lei, active imobilizate de 169.527 lei şi active circulante de 517.568 lei, din care 317.443 lei în casă şi conturi la bănci. După un an… au rămas doar datorii de 128.519 lei şi o sumă negativă în casă şi conturi, de -635 lei.

Sesizat de SUPERVIZOR.ro, lichidatorul judiciar INSOLV 2007 SPRL Filiala Cluj susţine în Raportul privind cauzele insolvenţei că suma de 306.211 lei reprezenta «Avansuri de trezorerie», iar aceasta a făcut obiectul unei compensări cu dividende de platăfără a fi achitat impozitul pe dividende!

Din această „explicaţie” rezultă foarte clar că asociatul unic (şi administrator) a tot luat bani din firmă cu titulatura de „avansuri de trezorerie”, i-a folosit în interes personal şi la un moment dat s-a gândit „să acopere” golănia prin această compensare.

Aşa-zisul specialist în insolvenţe Rareş COSMA (INSOLV 2007 SPRL Filiala Cluj) precizează că „au fost reziliate două contracte de leasing financiar”… despre care nu ştie nimic pentru că nu deţine copii după aceste documente, deşi a solicitat să îi fie puse la dispoziţie.

În ciuda acestor probleme (lichidităţile dispărute şi „trasformate” în dividende fără plata impozitului, stopajul la sursă, dispariţia activelor imobilizate şi contractele dubioase de leasing), INSOLV 2007 SPRL „nu a identificat persoane culpabile care să fi generat încetarea de plăţi a societăţii” şi a forţat închiderea procedurii de faliment fără a se lua în discuţie oportunitatea formulării acţiunii de atragere a răspunderii, o cerere în acest sens fiind înaintată instanţei pentru termenul de judecată din 19 octombrie 2023primul după deschiderea procedurii!

În aceeaşi „echipă” cu lichidatorul judiciar a fost și Fiscul. Atenţionat de SUPERVIZOR.ro cu privire la problemele de la debitoarea/falimentul NOI TOŢI SRL,  creditorul AJFP Maramureş a trimis petiţia „spre competentă soluţionare la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 6 Oradea”… şi nu a făcut nimic pentru a lămuri aspectele semnalate. Nici măcar nu a indexat creanţa, după cum am precizat mai sus! Iar ANTIFRAUDA Oradea a zis că „evaluează gradul de risc fiscal al situaţiei”… dar nu poate spune rezultatul, că e secret fiscal! Ţinând cont de evoluţia ulterioară a situaţiei (falimentului), rezultă că nu a făcut nimic.

La termenul de judecată din 19 octombrie 2023, judecătorul sindic a amânat pronunţarea pentru 3 noiembrie 2023, astfel că AJFP Maramureş a mai avut o şansă de a interveni sau măcar de a formula cerere de atragere a răspunderii.

Nu a făcut nici una, nici alta… aşa că Tribunalul a dispus închiderea procedurii de faliment. Fiscul poate ataca sentinţa cu apel „în termen de 7 zile de la comunicare” – încă nu a fost publicată în BPI), dar astfel de demersuri sunt respinse de instanţă.

Deşi „corb la corb nu-şi scoate ochii”, voi semnala conducerii ANAF şi Ministerului Finanţelor această situaţie de la AJFP Maramureş şi ANTIFRAUDĂ Oradea. Desigur, există şi varianta unui Parchet! (sursa foto: instagram.com/rajdvd)