GRUPUL INDUSTRIAL GIR: direct în faliment după contracte bănoase cu POŞTA şi LOTERIA

Înfiinţată în anul 1992 sub numele GRUPUL INDUSTRIAL ROMÂN GIR SA şi rebotezată în 2004, societatea GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA Bucureşti (CUI 389090) este specializată în „activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exclusiv prin satelit)” şi s-a remarcat prin două contracte foarte bănoase şi controversate. Încheiate, desigur, cu două companii de stat.

Astfel,  la începutul anului 2009, GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA a încheiat un contract (pe 4 ani) cu POŞTA ROMÂNĂ, în valoare de 32,1 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii, transmisii de date şi voce. După doi ani, în 2011, GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA, lider într-o asociere cu VODAFONE ROMÂNIA SA, marchează un contract (tot pe 4 ani) de 17,3 milioane euro cu LOTERIA ROMÂNĂ, pentru furnizarea unui sistem de comunicaţii.

Dacă „aranjamentul” cu POŞTA ROMÂNĂ s-a derulat fără nicio problemă majoră, contractul cu LOTERIA ROMÂNĂ (nr. 115/13 aprilie 2011) a fost „scurtcircuitat” de Curtea de Conturi, care a constatat numeroase nereguli şi a solicitat renegocierea contractului. Chiar dacă LOTERIA ROMÂNĂ a fost considerată „capul răutăţilor” de către Curtea de Conturi, merită menţionat faptul că raportul acestei instituţii susţine că „din documentele puse la dispoziţie de Garda Financiară, în urma solicitării conducerii Curţii de Conturi, rezultă că CNLR a achiziţionat echipamente şi servicii la o valoare mai mare cu 244,71 la sută, respectiv cu suma de 11.446.269 lei, faţă de valoarea la care au fost achiziţionate de «Grupul Industrial GIR» de la firmele «Omnilogic» SRL, «Urgent Curier» SRL, «Vodafone România» SA şi «Romtelecom» SA”.

Teoretic, contractul între GIR şi CNLR (Compania Naţională Loteria Română) s-a finalizat în aprilie 2015, dar nu e clar ce s-a rezolvat din problemele sesizate de Curtea de Conturi şi ce renegociere s-a făcut. Cert este că societăţile GIR şi VODAFONE nu au fost mulţumite de situaţie şi tot s-au judecat cu LOTERIA ROMÂNĂ. Unul dintre procese (Dosarul 4738/3/2015) este în faza de apel şi ar trebui să se judece pe 28 septembrie 2015.

Dacă analizăm cifra de afaceri din ultimii ani, ajungem la concluzia că, din 2009 şi până în prezent, GRUPUL INDUSTRIAL ROMAN GIR SA a trăit doar din cele două contracte, iar finalizarea colaborării cu POŞTA ROMÂNĂ şi problemele de la celălalt parteneriat au făcut ca anul 2014 să fie încheiat cu pierderi de 2,37 milioane lei, la o cifră de afaceri de 8 milioane lei, şi cu datorii totale de 8,248 milioane lei. Astfel, 2014 este singurul an cu rezultat negativ (din ultimii 10) şi primul cu datorii mai mari decât cifra de afaceri.
GRUPUL-INDUSTRIAL-GIR-600
Fără noi contracte bănoase, dar probabil cu probleme (de DNA) cel puţin la cel cu CNLR, cu datorii de 8,248 milioane lei (la 31 decembrie 2015) şi creanţe de numai 3,36 milioane lei, cu obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 115.007 lei (la 30 iunie 2015), GRUPUL INDUSTRIAL ROMAN GIR SA s-a decis să capituleze şi a cerut (pe 21 iulie 2015) să intre DIRECT ÎN FALIMENT. Tribunalul Bucureşti a admis cererea pe 5 august 2015 (Dosar 27261/3/2015) şi a numit PHOENIX SPRL ca lichidator judiciar provizoriu, iar termenul limită de înscriere la masa credală a fost stabilit pentru 21 septembrie 2015. Încheierea instanţei precizează că „debitorul a arătat că în patrimoniul său există un dezechilibru financiar bazat pe lipsă de lichidităţi si, din cauza insuficienţei fondurilor bănesti nu va putea plăti datoriile exigibile către creditori„.
GIR-bilant-600 GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA – situaţii financiare 2014

GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA are un capital social de 200.000 lei, deţinut de WANIKA ESTABLISHMENT (Liechtenstein) – 75%, Cristian CĂLINESCU – 16,285%, Alexandru Paul CÎRSTEA – 7% şi Marianna Simona SÂRBU – 1,715%. Structura asociaţilor a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, la un moment dat fiind pomenit şi Alexandru GHIŢĂ, fratele deja celebrului Sebastian GHIŢĂ (detalii aici).

Teoretic, GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA are active care să îi permită acoperirea datoriilor (dacă nu s-au schimbat foarte mult datele de la finalul anului trecut), dar asta implică o vânzare a acestora. În această situaţie, este ciudată decizia acţionarilor de a intra DIRECT ÎN FALIMENT şi de a nu recurge la o încercare de reorganizare judiciară. Doar dacă nu cumva interesul este de a îngropa firma cât mai repede…