Ieri, 19 mai 2016, FOTBAL CLUB RAPID a anunţat că ar fi achitat o datorie de aproximativ 57.000 euro pe care o avea de vreo 3 ani la jucătorul Rhema Obed şi care a determinat FIFA să solicite depunctarea echipei de fotbal. Presupusa plată a restanţei (pusă sub semnul întrebării spre seară, detalii AICI) a fost anunţată ca şi cum ar fi fost o realizare extraordinară, şi nu o îndeplinire cu foarte mare întârziere a unor obligaţii contractuale.
Un amănunt esenţial care a lipsit din comunicatul FC RAPID este sursa banilor respectivi – un împrumut care urmează a fi achitat din drepturile TV. Astfel, pe data de 16 mai 2016 a fost convocat (pentru a doua zi) Comitetul Creditorilor pentru a aproba „contractarea unui împrumut de la un terţ, pe o perioadă de 6 luni, pentru plata unei obligaţii salariale jucător, în sumă de 55.975, 29 euro +180 euro – dobânda până la momentul plăţii”. În convocator (publicat în BPI), NU există nicio precizare privind rambursarea împrumutului.
Cei 3 membri ai Comitetului Creditorilor (AZUGA WATERS SRL, Maria DINCĂ şi Ioan Adrian IRIMEŞ) nu s-au întâlnit „în fizic” a doua zi, dar au transmis punctele lor de vedere şi au decis aprobarea contractării creditului, dar pe o perioadă de două luni şi cu menţiunea că rambursarea urmează să fie făcută din drepturile TV.
Deosebit de interesante sunt două aspecte întâlnite la acest vot:
- AZUGA WATERS SRL şi Ioan Adrian IRIMEŞ au gândit la fel, deşi se presupune că nu dorm în acelaşi pat, şi au transmis „prin corespondenţă” că sunt de acord cu un împrumut pe două luni, deşi propunerea era de credit pe 6 luni, cu menţiunea la ambii creditori că „rambursarea acestui împrumut să se facă din drepturile TV„;
- Punctul de vedere transmis de Maria DINCĂ a fost: „Sunt de acord cu ordinea de zi…„; administratorul judiciar C.I.I. BRIHAC AUREL a interpretat abuziv această afirmaţie şi a considerat că DINCĂ este de acord cu un credit pe două luni, rambursat din drepturile TV, deşi ordinea de zi spunea altceva.
De remarcat este faptul că AZUGA WATERS SRL s-a oferit să împrumute RAPID, în cazul în care nu apare la timp acel „terţ” (care ar fi Dinu Vamă, după unele surse), dar numai dacă scapă de o executare silită, pe care o consideră abuzivă: „În cazul în care contractarea unui terţ nu se va face în timp util, SC AZUGA WATERS SRL este de acord cu semnarea acestui contract şi virarea sumelor mai sus menţionate, cu condiţia suspendării executării abuzive a companiei noastre”, se spune în procesul verbal al Comitetului Creditorilor.
După ce am aflat de unde provin banii pentru plata datoriei – din AMANETAREA drepturilor TV, important este să tragem două concluzii:
– DOAR jucătorii care se plâng la UEFA sau/şi FIFA au ceva şanse să îşi primească banii, chiar dacă asta reprezintă o discriminare clară;
– FC RAPID a încălcat Legea insolvenţei şi a achitat discreţionar o datorie, aspect pentru care ar trebui traşi la răspundere cei care au acceptat această golănie (administratorul special, administratorul judiciar, eventual şi Comitetul Creditorilor).
Şi apropo de actualii şi foştii jucători de la RAPID – mai există AFAN (sindicatul fotbaliştilor)? Întreb asta pentru că, la RAPID, străinii au contracte de muncă, românii – convenţii civile (comerciale), iar datoriile se plătesc după cum vrea aşa-zisul finanţator Valerii MORARU – a mai închis (la jumătate din valoare) şi restanţele către alţi jucători străini, nigerianul Rhema Obed nu este singurul discriminat pozitiv. Şi ar mai fi o întrebare, poate interesează pe cineva: ţinând cont că nu s-au plătit dările la stat de aproape un an, personalul de la RAPID (tot, nu numai jucătorii) mai figurează cu asigurare în sistemul naţional de sănătate?!
Azi se poate decide falimentul RAPID
Astăzi, 20 mai 2016, este un nou termen în Dosarul de insolvenţă (nr.46406/3/2012) al FOTBAL CLUB RAPID SA (CUI: 18536665). Judecătorul sindic Oana SCUTELNICU ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să ţină cont de următoarele aspecte:
- RAPID nu a respectat planul de reorganizare, iar modificarea/prelungirea acestuia NU a fost aprobată de Adunarea Creditorilor (detalii AICI)
- De la intrarea în insolvenţă, societatea a acumulat datorii noi de peste 17,54 milioane lei
- Fiscul şi alţi creditori au solicitat de mai multă vreme trecerea la faliment
- Aşa-zisul finanţator AZUGA WATERS SRL nu îşi îndeplineşte propriile obligaţii financiare (are peste 500 de bilete la ordin refuzate în 9 luni), cum să mai sprijine şi RAPID?!
Ţinând cont de atitudinea dubios de îngăduitoare manifestată până acum (de instanţă, de administratorii judiciari care s-au perindat, de Fisc, mai nou de FRF), probabil se va pronunţa o nouă amânare pentru o săptămână sau două, timp în care se va lămuri situaţia cu depunctarea şi cu (ne)promovarea în Liga I.
În ceea ce priveşte cererea Fiscului de trecere la faliment, acest demers pare a fi unul formal, impus de regulile acestei instituţii. Pe lângă faptul că nu a insistat asupra acestei cereri, Fiscul „a omis” să treacă FOTBAL CLUB RAPID SA pe listele cu datornici, recent publicate, deşi această societate are restanţe enorme, atât în tabelul creditorilor, cât şi după deschiderea procedurii de insolvenţă.
AZUGA WATERS – peste 500 B.O. refuzate la plată în 9 luni
Pe 25 august 2015, SUPERVIZOR.ro a prezentat situaţia financiară a societăţii AZUGA WATERS SRL (CUI 4017021), sintetizată astfel: datorii la stat de 4,6 milioane lei şi 507 refuzuri la plată în valoare totală de 17,789 milioane lei.
Astăzi, 20 mai 2016, după ceva mai puţin de nouă luni, AZUGA WATERS SRL a reuşit să achite marea majoritate a datoriilor către bugetele de stat, pe site-ul ANAF figurând (la 31 martie 2016) cu datorii de sub jumătate de milion de lei, defalacte astfel:
- Bugetul de stat = 295.940 lei
- Bugetul asigurărilor sociale de stat = 127.678 lei
- Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 3.670 lei
- Bugetul asigurărilor de sănătate = 31.677 lei
În schimb, JALE în ceea ce priveşte onorarea biletelor la ordin emise în favoarea partnerilor de afaceri. Conform informaţiilor furnizate de Centrala Incidentelor de Plăţi, la finalul zilei de ieri, 19 mai 2016, AZUGA WATERS SRL figura cu 1.012 incidente de plată (3 cecuri şi 1.009 bilete la ordin), suma totală refuzată la plată fiind de 29.638.154,37 lei.
Comparând cu situaţia din 25 august 2016, rezultă că, în mai puţin de 9 luni, AZUGA WATERS SRL a refuzat la plată 505 bilete la ordin, în valoare totală de 11,85 milioane lei. Ultimele 4 refuzuri la plată au fost consemnate ieri, 19 mai 2016, iar anterioarele 4 incidente pe 18 mai 2016 (alaltăieri), acestea purtând menţiunea „poprire sau alte masuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”.
În acest weekend, rapidiştii vor juca ultimul meci pe „vechiul stadion” Giuleşti, arena urmând să fie demolată. După cum se prezintă situaţia financiară, noul stadion Giuleşti nu va mai găsi în viaţă „vechiul” RAPID! (sursa foto: libertatea.ro)
Citiţi şi: