HELP TRAVEL: instanţa a decis că patroana trebuie să acopere ţeapa de 175.000 euro; Adina-Nicoleta IONESCU şi-a deschis două firme în Bucureşti

help-travel

Agenţia de turism HELP TRAVEL, operată de firma HELP TRAVEL HTDA SRL-D (CUI: 28109866), promitea vacanţe ieftine prin intermediul site-urilor proprii helptravel.ro şi magazinuldevacante.com (care acum a ajuns site porno), iar în plin sezon estival 2014 a tras heblul şi a lăsat cu ochii în soare şi fără bani în buzunare mai multe persoane care au achiziţionat pachete turistice. Asta după ce Autoritatea Naţională pentru Turism a retras licenţa agenţiei, pe motiv că nu avea poliţă de asigurare.

Desigur, nu a fost nici prima şi cu siguranţă nu va fi nici ultima ţeapă din zona agenţiilor de turism, dar remarcabilă în acest caz este implicarea administratorului/lichidatorului judiciar, care nu a ţinut palma debitoarei, aşa cum se întâmplă de obicei (AICI un exemplu).

HELP TRAVEL HTDA SRL-D a fost înfiinţată la data de 1 martie 2011, de către Adina-Nicoleta IONESCU (30 ani), în cadrul Programului „Prima firmă” (SRL-D) şi nu e exclus să fi beneficiat de finanţare nerambursabilă de la Guvernul României.

După retragerea licenţei şi apariţia scandalului cu turiştii, firma cu sediul social în satul Crâmpoţani, comuna Merişani, judeţul Argeş, s-a cerut în insolvenţă, solicitarea fiind admisă pe 22 septembrie 2014. O lună mai târziu, HELP TRAVEL HTDA SRL-D a intrat în faliment prin procedură simplificată (Dosar nr.489/1259/2014)

Ţeapă de cel puţin 175.000 euro

Conform tabelului definitiv consolidat al creanţelor, datoriile firmei se ridică la 770.970 lei (175.000 euro la cursul de atunci), dar probabil ţeapa a fost mai mare, unii dintre creditori/ţepuiţi preferând să nu mai piardă timp şi bani cu înscrierea la masa credală. Ciudată este situaţia firmei PLANITOUR SRL, devenită ulterior TRAVEL WHOLESALER SRL (CUI: 28422196), care a depus cerere de încuviinţare executare silită la Judecătoria Piteşti, pentru suma de 179.948,66 lei (un BO refuzat la plată). Această cerere a fost depusă pe 11 noiembrie 2014, după deschiderea procedurii de insolvenţă (şi după intrarea în faliment). Un judecător „isteţ” a admis cererea deşi intrarea în insolvenţă sistează orice executare silită. Desigur, PLANITOUR SRL nu a recuperat niciun leu şi surprinzător este faptul că nu s-a înscris la masa credală.

Diva rurală trebuie să acopere ţeapa din propriul buzunar

Atitudinea arogantă, de mare divă rurală, a patroanei Adina-Nicoleta IONESCU a fost prezentă şi pe perioada falimentului, nu numai înainte. Astfel, ea nu a predat acte şi bunuri ale societăţii, ceea ce l-a determinat pe lichidatorul judiciar Sergiu Ionică DURĂ să solicite „angajarea răspunderii personale a pârâtei Adina-Nicoleta IONESCU”, considerând că „trebuie să îndestuleze pasivul societăţii debitoare cu suma datorată de aceasta creditorilor din tabelul definitiv, de 770.970,332 lei„.

Judecătorul sindic Mihaela UNGUREANU de la Tribunalul Specializat Argeş a admis cererea lichidatorului şi a stabilit ca Adina-Nicoleta IONESCU „să suporte din averea proprie şi să aducă la masa credală a debitoarei HELP TRAVEL SRL-D suma de 770.970,332 lei„. Decizia a fost pronunţată pe 5 mai 2016, nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile de la comunicare. Nu este clar dacă ţepara IONESCU încă nu a primit comunicarea sau a primit-o, dar nu a depus apel. Indiferent de soluţia finală, felicitări lichidatorului şi judecătorului sindic!

Desigur, această sentinţă poate fi considerată o victorie a creditorilor, numai că aici apare o altă problemă: chiar dacă decizia rămâne definitivă (nu este atacată cu apel sau este confirmată de Curtea de Apel), cine o pune în aplicare? Sunt multe sentinţe de atragere a răspunderii personale împotriva administratorilor de firme, dar nu am auzit să fie puse în aplicare. Dar, pentru toate există un început...

Ţepara şi-a deschis două „gogoşerii”… într-un apartament de la etajul 7

În octombrie 2014, Adina-Nicoleta IONESCU s-a retras din HTDA EXCLUSIV SERVICES SRL (CUI: 29991874), firmă la care deţinea 40% din capitalul social şi funcţie de aministrator, şi a rămas doar cu IONESCU ADINA NICOLETA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ (CUI: 24014640). Se pare că, totuşi, nu realizează/raportează venituri pe PFA din moment ce nu figurează ca asigurată în sistemul public de sănătate (dar are card emis).

În urmă cu 3 luni, pe 6 iulie 2016, a fost înregistrată societatea FOOD WITH A SMILE SRL (CUI: 36285618), care are ca obiect principal de activitate „fabricarea pîinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie„, iar sediul social figurează în Bucureşti, str.Câmpia Libertăţii nr.45, bl.MC2, sc.1, et.7, ap. 47, sector 3. Asociaţii firmei se numesc Dumitru Alexandru Gabriel BUNESCU (20 de ani) şi… Adina-Nicoleta IONESCU. Atribuţii de administrator are doar BUNESCU (domiciliat în Bucureşti).

După mai puţin de o lună, pe 1 august 2016, Adina-Nicoleta IONESCU şi Violeta Filoftia CHECIU (53 de ani) au înregistrat THE RAINBOW BAGEL SRL (CUI: 36379500), firmă cu sediul social în acelaşi apartament din Câmpia Libertăţii 45 şi cu acelaşi obiect de activitate. Deşi figurează cu domiciliul în Piteşti, CHECIU este administratorul firmei.

Ţinând cont de antecedentele patroanei, probabil cele două firme vor vinde gogoşi. Totuşi, ar fi bine să înregistreze profituri semnificative, ca să aibă Adina-Nicoleta IONESCU de unde acoperi ţeapa HELP TRAVEL şi… să nu ajungă la „brutărie”! (sursa foto: statravel.com.au)