IAŞI – singurul judeţ cu o creştere semnificativă a numărului de insolvenţe

0

Registrul Comerţului a publicat statistica referitoare la numărul firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut. Aparent, e un progres: doar 8.371 de societăţi în 2016, faţă de 10.269 în 2015, adică o scădere de 18,48%. După părerea mea, (aproape) 23 de firme pe zi este mult. Desigur, statistica e interpretabilă, pentru că important nu e (doar) numărul, ci şi impactul acestor insolvenţe (cifra de afaceri, număr de angajaţi), dar o astfel de situaţie încă nu există. De obicei o face COFACE ROMÂNIA (ceva mai târziu), aşa că deocamdată mă refer doar la cea deja existentă. Fără pretenţii de analist!

Conform documentului menţionat, doar în 3 judeţe din România s-a înregistrat o creştere a numărului de insolvenţe: Olt, Dâmboviţa şi IAŞI. În cazul primelor două, evoluţia este nesemnificativă, atât ca procent („în marja de eroare”), dar mai ales ca număr. În Olt au fost înregistrate 97 de cazuri, faţă de 96 în anul anterior, iar în Dâmboviţa – 96, faţă de 94.

În IAŞI, anul trecut au intrat sub incidenţa Legii 85/2014 nu mai puţin de 521 de firme, faţă de 466 în 2015. Un plus de 55 de societăţi, adică 11,80%. Enorm pentru un judeţ cu pretenţii de „pol de dezvoltare al Regiunii Nord-Est”. Da, ştiu, există (multe) firme care intră în insolvenţă doar ca să scape de datoriile la stat… dar aveţi impresia că numai în Iaşi e aşa? Din monitorizările (de insolvenţe) pe care le fac de vreo câţiva ani, nu cred că judeţul IAŞI este în TOP 5 la acest capitol. POATE în TOP 10!

Hai să mă raportez şi la alt indicator – numărul (concret) de insolvenţe din 2016:

  • IAŞI – 521
  • BIHOR – 552
  • BUCUREŞTI – 1.771
  • :::::::::::::::::::::::::::
  • BRAŞOV: 193
  • ILFOV – 214
  • CONSTANŢA – 320
  • TIMIŞ – 406

De ce am inclus BV, IF, CT şi TM în analiză? Pentru că în aceste judeţe sunt mai multe firme decât în IAŞI. Asta conform unei alte statistici de la Registrul Comerţului, care spune că (şi) BV, IF, CT şi TM sunt în TOP 7 al judeţelor cu cele mai multe persoane juridice active. Şi PH e pe aproape, dar totuşi, e după IAŞI.

Prin urmare, dacă excludem Bucureştiul, judeţul IAŞI este pe locul II la număr total de insolvenţe (în 2016) şi LIDER dacă raportăm insolvenţele la numărul total de firme.

Aşa… şi care e problema? s-ar putea întreba unii. Pare că nu e niciuna (pentru autorităţile locale, cel puţin), eu doar mi-am găsit de treabă să relatez o situaţie care face referire în principal la IAŞI. În rest, noi să fim sănătoşi, că euro se duce în 4,55 lei, iar ROBOR la 3 luni a urcat deja la 0,85. Dacă mai vine şi o retrogradare de rating (pentru ţară), o să fie… cum a mai fost! (sursa foto: vixstar1314.wordpress.com)LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.