„Ieşenii deştepţi din energie”: Nu au împrumutat firma nici măcar cu un leu şi au acumulat datorii de 31 milioane lei fără să ofere vreo garanţie

FIDELIS ENERGY SRL Valea Lupului (CUI: 6789850), cunoscută drept firma „ieşenilor deştepţi din energie„, a intrat în insolvenţă pe 11 mai 2017, în funcţia de administrator judiciar provizoriu fiind numit practicianul ESTCONSULT IPURL Huşi (Liviu IACOB). Acesta „nu a dat la fugă”, probabil pentru asta a şi fost propus de debitoare, că doar nu vă imaginaţi că s-au terminat practicienii din Iaşi şi de asta s-a apelat la unul de la 80 km distanţă!

Nici până la această dată, ESTCONSULT IPURL nu a publicat raportul prevăzut de Legea 85/2017 prin care trebuia să propună continuarea perioadei de observaţie sau trecerea la faliment. De raportul privind cauzele insolvenţei – nici vorbă. Au trecut doar 60 de zile şi termenul este de 40 de zile!

Totuşi, s-a reuşit întrunirea Adunării Generale a Asociaţilor… pe 17 iulie 2017, când Romulus Cătălin VIŞAN (45 de ani) a fost ales administrator special. Cică asociaţii s-au întâlnit cu administratorul judiciar la Huşi, adunarea fiind convocată „în conformitate cu prevederile art. 52 şi următoarele din Legea nr. 85/2014, republicată”. Articolul 53-(1) spune aşa:

Adunarea generală a acţionarilor, asociaţilor sau membrilor persoanei juridice va fi convocată de administratorul judiciar ori de lichidatorul judiciar pentru desemnarea administratorului special, în termen de maximum 10 zile de la notificarea deschiderii procedurii de către administratorul judiciar/lichidatorul provizoriu”; notificarea a fost publicată în BPI pe 18 mai 2017.

Şi pentru a demonstra până la capăt că legea este doar pentru fraieri, Liviu IACOB nu a publicat tabelul preliminar al creanţelor până pe 17 iulie 2017 – termenul LIMITĂ stabilit de instanţă, ci abia a doua zi. Din documentul respectiv reiese că FIDELIS ENERGY SRL are datorii certe de 31.195.012,60 lei, la care s-ar mai putea adaăga 227.565,31 lei – creanţă sub condiţie.

Interesantă este lipsa salariaţilor din tabel, aspect care ar putea îngreuna aprobarea planului de reorganizare, dar de subliniat este absenţa patronilor de pe lista creditorilor. Altfel spus, ei nu au susţinut financiar firma în momentul în care a început să aibă probleme. Dacă au găsit alţi… creditori, nu era păcat?!

Administratorul judiciar a respins integral creanţa CHIROGRAFARĂ de 7 milioane lei invocată de BANCA TRANSILVANIA pe motiv că „a fost înscris TRANSENERGO COM SA”. Explicaţia (foarte sumară) este ciudată pentru că această firmă a fost înscrisă cu 5,84 milioane lei şi, prin urmare, apare o diferenţă de aproximativ 1,2 milioane lei între sumele invocate de cei doi creditori.

În ceea ce priveşte relaţia cu TRANSENERGO COM SRL, firmă aflată sub incidenţa Legii 85/2014 din 1 februarie 2017, interesant este faptul că şi FIDELIS ENERGY SRL este înscrisă în tabelul preliminar de la această firmă, cu suma de 3,78 milioane lei… şi normal ar fi fost să se facă o coompensare.

De râs, nu neaparat în sensul de amuzant, este situaţia Fiscului, care s-a trezit să pună sechestru, pentru a beneficia de creanţă garantată, după deschiderea procedurii… adică mult prea târziu. Prin urmare, suma de 924.379 lei a fost trecută integral la categoria creaneţor bugetare, ceea ce face ca în tabelul preliminar să nu existe niciun creditor garantat! Chiar băieţi deştepţi: nu au băgat niciun ban şi au acumulat datorii de peste 31 milioane lei FĂRĂ NICIO GARANŢIE. Numele lor: Romulus Cătălin VIŞAN şi Marius-Florin IVANOV (41 de ani).

Prima Adunare a Creditorilor se va întruni peste două zile, pe 21 iulie 2017, ora 11:00, la sediul administratorului judiciar (Huşi, str.1 Decembrie nr.32, judeţul Vaslui). Pe ordinea de zi nu este şi discutarea raportului privind cauzele insolvenţei, ceea ce înseamnă că Liviu IACOB nu a întocmit acest document. Ce atîta grabă?!

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.3052/99/2017, al debitoarei FIDELIS ENERGY SRL, este programat pe 12 octombrie 2017. (sursa foto: thejournal.ie)

DOCUMENT ATAŞAT:
FIDELIS ENERGY SRL – tabel preliminar al creanţelor

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact