Insolvenţă de 8,8 milioane lei la cândva al doilea producător de plăci ceramice

Societatea LAZĂR SRL Reghin (CUI: 1236027) era considerată în urmă cu câţiva ani al doilea producător de plăci ceramice din România, iar la finalul anului 2013 anunţa o investiţie de 6 milioane euro, constând într-o fabrică de gresie care urma să aibă o producţie anuală de minim 13 milioane euro (detalii AICI).

Declaraţiile optimiste de atunci nu s-au împlinit, iar situaţia companiei s-a deteriorat dramatic, ajungându-se în 2015 la o cifră de afaceri de 6,79 milioane euro, cea mai mică din ultimii 14 ani. Chiar dacă rezultatele financiare aferente anului 2016 încă nu sunt disponibile, cu siguranţă că LAZĂR SRL nu şi-a revenit din moment ce creditori ca ARABESQUE SRL, CERASIL SA sau E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA au solicitat aplicarea Legii 85/2014, prima cerere fiind consemnată pe 28 septembrie 2016. Ulterior, ARABESQUE SRL şi-a retras cererea.

Confruntată cu probleme financiare grave, LAZĂR SRL şi-a recunoscut starea de insolvenţă pe 9 februarie 2017, dată la care a depus cererea de intrare în procedură generală la Tribunalul Specializat Mureş (Dosar nr.49/1371/2017). După ce a acordat termen pe 23 februarie 2017 „pentru depunerea actelor prevăzute de lege”, judecătorul sindic Marinel ŞANTA a mai lălăit-o două săptămâni şi – „din lipsă de timp pentru deliberare” – a pronunţat sentinţa abia pe 8 martie 2017.

În cererea introductivă, debitoarea LAZĂR SRL a menţionat „un cuantum total al datoriilor certe, lichide si exigibile de 8.825.742,45 lei cu titlu de creanţe salariale, creanţe bancare, bugetare (faţă de stat si faţă de bugetul local), furnizori si alte tipuri de creanţe” şi a mai afirmat că „din anul 2014 a înregistrat un trend descendent ajungându-se la un procent redus cu 40% faţă de o producţie care să-i asigure fluenţa veniturilor şi, implicit, plata datoriilor curente”.

În cadrul procedurii de insolvenţă, atribuţiile de administrator judiciar provizoriu vor fi îndeplinite de GENERAL MIR CONSULT SPRL Târgu Mureş (Cristian CĂTANĂ), practicianul propus de debitoare (cei doi creditori nu au avansat nicio propunere). Data limită de înscriere la masa credală este 20 aprilie 2017, iar o listă publicată de administratorul judiciar prezintă 92 de potenţiali creditori.

Instanţa a fost foarte generoasă cu GENERAL MIR CONSULT SPRL şi i-a acordat aproape o lună pentru întocmirea şi publicarea tabelului preliminar al creanţelor (termen limită – 18 mai 2017), astfel că prima Adunare a Creditorilor a fost convocată abia pe 26 mai 2017, ora 11:30, la sediul administratorul judiciar (Tg-Mureş, str.Ştefan cel Mare nr.6, ap.1). Cristian CĂTANĂ a anunţat deja că solicită un onorariu de 4.500 lei/lună + 7% din sumele încasate, dar rămâne de văzut dacă această propunere va fi admisă de creditori.

Producătorul de plăci ceramice din Reghin este cunoscut ca fiind deţinut de familia LAZĂR, dar în acte apare doar Ioan LAZĂR (71 de ani) – unic asociat şi administrator. Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.49/1371/2017 este programat pe 15 iunie 2017. (sursa foto: lazarceramic.ro)

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact