Insolvenţă evreiască la un producător de costume de baie cu 150 de angajaţi; debitoarea a solicitat să intre direct în faliment

colaj-lauramodel-w

Înfiinţată în anul 2000, LAURA MODEL SRL Cluj-Napoca (CUI: 13210462) se ocupă, conform site-ului propriu, de „fabricarea şi exportul de costume de baie, lenjerie de corp şi îmbrăcăminte de plajă în întreaga lume”. Într-o altă exprimare, această combinaţie „producţie + export” se numeşte lohn.

 Având în medie 150 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ 1,5 milioane euro, a încheiat ultimii ani cu profituri foarte mici, dar aceasta este o caracteristică a firmelor care lucrează în lohn. Nici datoriile foarte mari nu ar fi trebuit să sperie din moment ce erau acoperite de creanţe şi stocuri. Astfel, la finalul anului 2014, datoriile erau de puţin peste 8 milioane lei, în timp ce creanţele se cifrau la 7.027.235 lei, iar stocurile valorau 1.757.194 lei.

LAURA-MODEL-10-ani-600

Pe 23 noiembrie 2015, JS GROUP SRL Cluj-Napoca (CUI: 18616063) solicită deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva LAURA MODEL SRL, invocând o creanţă de 520.074,88 lei. Debitoarea, nu numai că recunoaşte creanţa şi starea de insolvenţă, dar „plusează” şi solicită deschiderea procedurii de faliment în procedură simplificată. Judecătorul siindic Nicoleta KOŞA nu a acceptat cererea LAURA MODEL SRL, considerând că, astfel, ar fi afectate drepturile creditorilor (în ipoteza deschiderii falimentului, nu ar mai avea dreptul să propună un plan de reorganizare).

 Prin urmare, decizia în Dosarul nr.1564/1285/2015 de la Tribunalul Specializat Cluj a fost de deschidere a procedurii generale de insolvenţă, în funcţia de administrator judiciar provizoriu fiind numit JUDICIAR CLUJ SPRL (Radu POP). Termenul limită de înscriere la masa credală este 14 aprilie 2016, iar prima şedinţă a Adunării Creditorilor este programată pe 6 mai 2016, ora 12:00, la sediul administratorului judiciar provizoriu (Cluj-Napoca, str.Gh. Lazar nr. 8).

 Chiar dacă judecătorul sindic a respins cererea de faliment, sunt şanse foarte mari ca acesta să fie finalul, un eventul plan de reorganizare neavând nicio şansă de reuşită dacă societatea debitoare nu are de gând să-şi continue activitatea. În plus, acest dorit faliment pare a fi o şmecherie (evreiască) din moment ce administratorul de la debitoarea LAURA MODEL SRL, cetăţeanul israelian MOSHE ZUR (63 de ani), este administrator şi la JS GROUP SRL (firma care a cerut insolvenţa). În 2011, acest individ a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Mită la Vama Cluj”. Capitalul social al producătorului de costume de baie este deţinut de compania israeliană DIPO FASHION LTD. (sursa foto: lauramodel.ro)