Pare a fi la modă pentru companiile de protecţie şi pază ca patronul să fie arestat sau cel puţin reţinut pentru evaziune fiscală de milioane de euro, salariile mizerabile ale angajaţilor să fie plătite cu întârziere de măcar două luni, iar firma să fie băgată în insolvenţă. Ultima înscrisă pe această listă selectă se numeşte GRUP EST SECURITY SRL Piatra Neamţ (CUI: 2861660) şi este considerată cea mai mare firmă de pază din Moldova.
Surprinzător este faptul că insolvenţa apare după un an (2015) cu rezultate remarcabile: cifră de afaceri de peste 100 mililoane lei şi profit net de 5,4 milioane lei, cel mai mare din istoria societăţii. Totuşi, dacă privim cu oarecare atenţie bilanţul anului trecut, observăm că datoriile au crescut la 72,46 milioane lei, faţă de 21,43 milioane lei la finalul anului 2014, în timp ce creanţele au urcat la numai 20.892.568 lei, faţă de 14.559.785 lei în urmă cu un an.
Pe 6 mai 2016, după o vizită a patronului la Beciul Domnesc, GRUP EST SECURITY SRL Piatra Neamţ s-a cerut în insolvenţă, motivând că „datorită blocajului intervenit în finanţarea afacerii pe termen scurt, motivat de înregistrarea unor disfuncţionalităţi în încasarea creanţelor de la clienţii care plătesc la termene de plată mai mari decât cele negociate a apărut imposibilitatea achitării la termen a sumelor datorate către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale si fondurilor speciale, către furnizori si alţi creditori”.
Sărind peste faptul că documentaţia depusă la Dosarul nr.1358/103/2016 pare a fi întocmită de o persoană care nu a luat Bac-ul nici la a treia tentativă (şi totuşi… e avocat), merită remarcat că debitoarea nu se sfieşte să se laude cu clienţi de marcă (BRD, BCR, CEC Bank, Loteria Română, Metrorex, Agenţia Naţionala de Îmbunătăţiri Funciare, DRGFP laşi, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Societatea Naţională a Sării, Altex România SA, Spitalul Universitar de Urgenţă, Romgaz SA) şi „să-i înjure” pe alţii (Poşta Română, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Moldova, Termoelectrica SA), care nu şi-ar fi onorat obligaţiile financiare la timp.
În cererea introductivă, GRUP EST SECURITY SRL a solicitat ca administrator judiciar provizoriu să fie desemnat practicianul MOLDOINSOLV SPRL Piatra Neamţ („celebrul” JAN SAVA) şi a propus un onorariu de 5.000 lei pe lună (exclusiv TVA) – „având în vedere complexitatea dosarului, întrucât societatea are un număr de 42 puncte de lucru, a numărului relativ mare de parteneri”.
După două ezitări (amânări) determinate de modificările în structura administratorilor GES, judecătorul sindic Ana MÂNGÂŢĂ a admis cererea de deschidere a insolvenţei pe 20 mai 2016, dar „l-a şuntat” pe Jan SAVA, considerând că 1.000 lei/lună este onorariul corect!
Stabilit iniţial pe 26 iunie 2016, termenul limită de înscriere la masa credală a fost prelungit până pe 22 iulie 2016, urmând ca tabelul preliminar al creanţelor să fie publicat până cel târziu pe 22 august 2016. Teoretic şi legal, Adunarea Creditorilor nu se poate desfăşura înainte de publicarea tabelului preliminar. (sursa foto: grupestsecurity.ro)