Societatea YUUP COMPANY SRL Iaşi (CUI: 32304636) a fost înfiinţată în octombrie 2013 de către Andra-Elena LUNGU (28 de ani în prezent), având ca obiect principal de activitate „transporturi rutiere de mărfuri” (Cod CAEN: 4941). În iunie 2017, în două etape (majorare de capital social şi cesiune părţi sociale), a transferat firma pe numele soţului Mihai-Ovidiu LUNGU (foto, 36 de ani).
Începând cu data de 6 iunie 2017, acest Mihai-Ovidiu LUNGU a devenit şi unic administrator al societăţii YUUP COMPANY SRL Iaşi, numire care nu ar mai fi fost posibilă în actuala variantă a Legii insolvenţei. Mai exact, Mihai-Ovidiu LUNGU a fost unic asociat şi administrator la POTATO & ONIONS SRL Iaşi (CUI: 27663838), firmă care s-a ocupat tot cu „transporturi de mărfuri” şi care acum este radiată, după închiderea procedurii de faliment – Dosarul nr.11257/99/2012.
Instanţa a stabilit pe data de 15 octombrie 2014 „răspunderea personală a pârâtului (Mihai-Ovidiu LUNGU – n.r.) pentru pasivul debitorului falit POTATO & ONIONS SRL în sensul că îl obligă să acopere pasivul debitoarei rezultând din tabelul definitiv al creanţelor”. În tabelul definitiv al creanţelor au fost înscrisţi doar doi creditori – Fiscul cu 2.342 lei şi KARTOFEL CENTUM BANAT SRL cu 159.430,54 lei -, dar nu asta e problema. Conform Legii 85/2014 (în vigoare la data pronunţării sentinţei şi a deschiderii Dosarului nr.11257/99/2012/a1 ):
Persoana împotriva căreia s-a pronunţat o hotărâre definitivă de atragere a răspunderii nu mai poate fi desemnată administrator sau, dacă este administrator în alte societăţi, va fi decăzută din acest drept timp de 10 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii
În vechea variantă a legii nu exista această prevedere şi, cum sentinţa s-a pronunţat în baza Legii 85/2006, interdicţia de 10 ani nu se aplică pentru Mihai-Ovidiu LUNGU.
Mai mult, Mihai-Ovidiu LUNGU este inculpat în Dosarul nr.7507/99/2016, care are ca obiect „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) + complicitate la evaziune fiscală„. Este vorba de „Filiera usturoiului”, un dosar deschis de procurorii DIICOT încă din 2010.
Insolvenţă după un proces de 3 ani cu ANAF-ANTIFRAUDĂ
La scurt timp după ce a ajuns unic asociat şi administrator, LUNGU a cerut intrarea în insolvenţă a firmei YUUP COMPANY SRL, menţionând în documentaţia depusă la Dosarul nr.5774/99/2017 că „datoriile societăţii sunt de aproximativ 1.400.000 lei” şi „îşi exprimă intenţia de a propune un plan de reorganizare, apreciind că societatea are resursele necesare pentru redresarea activităţii”.
Suma menţionată ca reprezentând restanţele financiare la momentul depunerii cererii (iulie 2017) pare foarte mare în condiţiile în care datoriile la finalul anului 2016 erau de numai 172.945 lei, conform bilanţului. Surprinzătoare este şi cifra de afaceri raportată pentru anul 2016, de 3,35 milioane lei, faţă de 1,05 milioane lei în 2015, obţinută cu un singur angajat.
Care este „secretul” datoriilor de peste un milion de lei apărute peste noapte? Firma YUUP COMPANY SRL a fost luată la ochi de ANAF-ANTIFRAUDĂ încă de la începutul anului 2014, după câteva luni de la înfiinţare pentru că vindea legume şi fructe la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţă. Prezentat atunci drept un erou de către o gazetă locală, Mihai-Ovidiu LUNGU – care nu avea nicio funcţie în firmă – a susţinut că este un abuz al Fiscului, pentru că el aduce/importă produsele respective la preţuri foarte mici… şi le vinde cu cât vrea el!
Din aprilie 2014, YUUP COMPANY SRL se tot judecă pentru anularea actului administrativ emis de ANAF-ANTIFRAUDĂ şi abia anul acesta s-a ajuns la o soluţie definitivă… în favoarea Fiscului, acesta fiind motivul care l-a determinat pe LUNGU să ceară insolvenţa firmei.
O firmă se închide, alta se deschide
Deşi iniţial nu a depus toate actele prevăzute de Legea 85/2014, judecătorul sindic Roxana BARBIR a făcut o şmecherie şi a amânat pronunţarea cu o săptămână „pentru a se depune înscrisurile lipsă”, iar pe 9 august 2017 a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă. În funcţia de administrator judiciar provizoriu a fost numit practicianul propus de debitoare, C.I.I. HUIAN RADU. Aceasta a publicat notificarea în BPI de trei ori! În schimb, nu a publicat raportul privind propunerea de trecere la faliment sau continuarea perioadei de observaţie şi nici raportul privind cauzele insolvenţei, deşi termenele au expirat în ambele cazuri.
Tribunalul Iaşi a mai stabilit data de 25 septembrie 2017 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima şedinţă a Adunării Creditorilor să se întrunească pe 23 octombrie 2017, ora 12:00, la sediul administratorului judiciar (Iaşi, bd.Tudor Vladimirescu nr.93, bl.93, sc.A, parter).
Chiar dacă în cererea introductivă YUUP COMPANY SRL a precizat că intenţionează să depună un plan de reorganizare, foarte probabil nu se va întâmpla aşa, firma neavând niciun motiv pentru a continua activitatea: nu are active imobilizate, iar cele circulante sunt foarte mici în comparaţie cu datoriile – 235.661 lei la finalul anului trecut, din care 186.528 lei în casă şi conturi!
Şi parcă pentru a confirma că nu va fi nicio reorganizare judiciară la YUUP COMPANY SRL, Andra-Elena LUNGU a înfiinţat pe 7 august 2017 societatea YUP VIDTRANS SRL Iaşi (CUI: 38074234), care are acelaşi sediu social, acelaşi domeniu de activitate şi este înregistrată ca plătitoare de taxe şi impozite aferente angajaţilor. Dar şi mai surprinzător este că, la mai puţin de o lună şi jumătate de la înfiinţare, a devenit deja plătitoare de TVA. Să mai spună cineva că Fiscul (ieşean) nu este receptiv la solicitările contribuabililor! (sursa foto: facebook.com/ovidiu.mihai.927)