Insolvenţă la fostul operator de apă-canal din Oneşti; serviciul a fost preluat de o societate… din Constanţa!

De la 1 iunie 2017, în municipiul Oneşti din judeţul Bacău, serviciul public de alimentare cu apă potabilă şi canalizare este asigurat de… RAJA SA Constanţa (CUI: 1890420), companie care se prezintă drept „cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate şi deserveşte peste trei milioane de beneficiari”.

Vechiul operator de apă-canal din oraşul Nadiei Comăneci (numit Gheorghe Gheorghiu-Dej în perioada comunistă) se numeşte APA-CANAL SA Oneşti (CUI: 14202590) şi tocmai a intrat în insolvenţă, invocând datorii de 5.207.448,72 lei şi lichidităţi „aproape inexistente”. Decizia de deschidere a procedurii de insolvenţă a fost pronunţată de judecătorul sindic Gabriel GRANCEA de la Tribunalul Bacău pe data de 21 septembrie 2017, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a fost desemnat practicianul propus de debitoare, SIERRA QUADRANT SPRL (Florin DRAGOMIR) – Dosarul nr.3803/110/2017.

Instanţa a mai stabilit data de 2 noiembrie 2017 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală, iar prima Adunare a Creditorilor urmează să se întrunească pe 22 noiembrie 2017, ora 12:00, la sediul administrativ al societăţii AMURCO SRL (Bacău, str.Chimiei nr.1).

APA-CANAL SA Oneşti este controlată, prin intermediul asociatului majoritar MĂGURA VERDE SRL Bacău (CUI: 18360770), de Ovidiu BUDEANU (55 de ani), cel care deţine ARENA MALL Bacău. În sentinţa de deschidere a insolvenţei nu se pomeneşte nimic de vreo intenţie de reorganizare şi foarte probabil se va trece la faliment, din moment ce principala activitate a societăţii nu mai există. Fostul operator de apă-canal din Oneşti pare că şi-a pregătit sau măcar a anticipat traseul, activele imobilizate fiind diminuate cu peste 60% anul trecut.

Dincolo de această insolvenţă premergătoare falimentului şi de serviciile mizerabile prestate locuitorilor din Oneşti, se poate remarca un aspect pe care l-a semnalat şi noul operator: Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) livrează apa captată din lacul Poiana Uzului la un preţ mult prea mare (2,35 lei/mc). RAJA SA Constanţa chiar a ameninţat că, dacă nu se va putea negocia un preţ mai mic, îşi va construi propria reţea de conducte. Anul trecut, RAJA SA Constanţa a avut 2.091 de angajaţi (număr mediu) şi a obţinut un profit net de 20,79 milioane lei, la o cifră de afaceri de 270,8 milioane lei. (sursa foto: portugalresident.com)