Într-un an întreg, 46 de angajaţi ai unei firme de taximetrie au produs 2.000 de lei; în total, nu fiecare!

Pe 22 august 2017, DINAMIC TAXI SRL Bucureşti (CUI: 26460436) s-a cerut în insolvenţă, precâzând că „are datorii certe, lichide şi exigibile ce trebuiau achitate în termen de cel mult un an de 937.364 lei şi fonduri băneşti disponibile de doar 369.456 lei„. După ce, la primul termen, judecătorul sindic Elena GÂRLICI de la Tribunalul Bucureşti a solicitat depunerea unei liste cu toţi creditorii, cererea a fost admisă pe 8 septembrie 2017, în sensul că s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, debitoarea mimând o intenţie de reorganizare judiciară – Dosarul nr.31910/3/2017.

Aparent nimic deosebit în acest caz: sunt şi acum câteva zeci de firme (până chiar spre o sută) care intră zilnic în insolvenţă sau direct în faliment pentru că nu au bani destui să-şi achite datoriile. Dar dacă ne uităm pe bilanţul debitoarei DINAMIC TAXI SRL – se schimbă situaţia.

În primul rând se remarcă faptul că sumele menţionate în cererea introductivă (datorii şi disponibilităţi) sunt de la finalul anului trecut. Normal ar fi fost ca firma care oficial se ocupă de „transporturi cu taxiuri” să prezinte date actualizate, mai ales că are obligaţia de a ataşa la dosar şi balanţa din luna anterioară depunerii cererii. Dar asta e „pistol cu apă” pe lângă ce urmează.

Pentru anul 2016, DINAMIC TAXI SRL a raportat 46 de salariaţi, cheltuieli de 162.931 lei şi… venituri totale de 2.000 lei. Altfel spus, 46 de angajaţi nu au produs într-o zi lucrătoare nici măcar 10 lei! Şi asta după ce în 2015 au existat 33 de angajaţi care au generat venituri de 22.217 lei… şi cheltuieli de 122.683 lei.


DINAMIC TAXI SRL – rezultate financiare 2016

Dacă analizăm şi cheltuielile, se observă că anul trecut au fost în medie de 295 lei/salariat/lună. Cum salariul minim brut pe economie a fost anul trecut de 1.050 lei în primele 4 luni şi 1.250 lei în următoarele 8 luni, rezultă că (aproape) toţi cei 46 de angajaţi au avut un part-time de o oră pe zi… la un part-time de două ore pe zi cheltuielile salariale depăşesc 300 lei/lună.

Faptul că firma s-a cerut în insolvenţă spre finalul lunii august, adică după ce s-a anunţat schimbarea în ceea ce priveşte contribuţiile sociale în cazul contractelor part-time, sugerează că, de fapt, cele 46 de persoane erau angajate doar scriptic la DINAMIC TAXI SRL… în principal pentru asigurarea medicală.

Un alt aspect deosebit de interesant este următorul: societatea are obligaţii restante la bugetele de stat de 849.317 lei (la 30 iunie 2017), iar aceste datorii nu sunt recente, ci de câţiva ani – au mai crescut între timp, accesoriile reprezintă mai mult de un sfert.

La finalul anului 2015, DINAMIC TAXI SRL figura cu 565.935 lei în casă şi conturi, iar la finalul anului trecut cu 369.456 lei. Asta înseamnă ori că Fiscul nu a demarat nicio acţiune de executare silită (poprire pe conturi), ori că banii sunt „în casă”, nu în conturi… ceea ce nu e chiar legal ţinând cont de valoarea acestor lichidităţi.

În cadrul procedurii de insolvenţă, CASA DE INSOLVENŢĂ AVI CONSULTING IPURL (Daniela JIANU) va îndeplini atribuţiile de administrator judiciar provizoriu şi abia aştept să văd cum o să ne povestească – în raportul privind cauzele insolvenţei -, cât de greu a dus-o firma din cauza crizei, a preţului la benzină şi a concurenţei neloiale, cum nu mai este nicio şansă de redresare… şi desigur nimeni nu e de vină!

Termenul limită de înscrire la masa credală este 23 octombrie 2017 şi ar fi chiar fabulos ca la masa credală să se înscrie şi salariaţii (fictivi), aceştia putând să-şi primească salariile restante de la fondul de garantare!

Pentru că ar fi păcat să nu ştim cine sunt artizanii acestei afaceri, chiar dacă nu au inventat ei „ingineria”, menţionez că asociaţi la DINAMIC TAXI SRL sunt Vasile Silviu NICULĂESCU (45 de ani) – 60% şi Damian-Bogdan DINCĂ (46 de ani), iar funcţia de administrator este deţinută din iulie 2016 de Felicia-Maria TODOR – persoană cu vârsta de 20 de ani şi cu domiciliul declarat în Sebeş (Alba)! Anterior, administrator a fost DINCĂ, individ care mai figurează ca asociat la alte 8 firme în funcţiune, printre care şi GRANT TAXI SERVICE SRL (CUI: 27564605) – în reorganizare judiciară, cu 200 de salariaţi raportaţi pentru anul 2016. (sursa foto: stpaulyellowtaximn.com)