Jale mare în presa scrisă din Neamţ! REALITATEA a băgat în insolvenţă firma pe care o deţine împreună cu MONITORUL… ziar care este la un pas de faliment, iar „tipografia lui Sulă” a cerut insolvenţa SEDPRESS CEAHLĂUL

Până în urmă cu câţiva, presa scrisă din Neamţ s-a aflat într-o prietenie nefirească, pe care o putem numi chiar cârdăşie, în condiţiile în care, oficial, exista o concurenţă între cele 3-4-5 ziare care apăreau în municipiul reşedinţă de judeţ şi erau distribuite în mai toate comunele… printr-o „formulă de stimulare a poştaşilor” care contractau abonamente!

Nu ştiu cine a iniţiat această cârdăşie, dar părerea mea este că a fost indusă de dorinţa autorităţilor locale de a avea relaţii bune cu toate „organele de presă”, obiectiv pe care îl atingeau prin împărţirea în mod aproximativ egal a unor importante sume de bani, oficial prin intermediul unor licitaţii. Despre cum se derulau aceste aranjamente în urmă cu vreo 10 ani puteţi citi AICI.

Pentru a contracara cotidianul CEAHLĂUL, care avea propria reţea de difuzare, societăţile care editau ziarele locale MONITORUL şi REALITATEA „au pus mână de la mână” şi au înfiinţat propria reţea de distribuţie, administrată de ATENT MEDIA SRL Piatra Neamţ (CUI/CIF: 13416412). Această societatea este înmatriculată în octombrie 2000, dar din 2008 are ca asociaţi firmele GRUPUL DE PRESA ACCENT SRL (CUI/CIF: 14799189) şi REALITATEA MEDIA SRL (CUI/CIF: 14741276), cu menţiunea că GRUPUL DE PRESA ACCENT SRL este în reorganizare judiciară, iar REALITATEA MEDIA SRL nu are nicio legătură cu REALITATEA MEDIA SA Bucureşti (CUI/CIF: 14080700), societatea care deţine REALITATEA TV.

Rezultatele negative din ultima perioadă (pierderi de 192.791 lei în 2017) şi neimplicarea financiară a asociatulului GRUPUL DE PRESA ACCENT SRL, aflat sub incidenţa Legii 85/2014 din ianuarie 2014 şi foarte aproape de faliment, ar putea fi considerate motivele care au determinat REALITATEA MEDIA SRL să solicite deschiderea procedurii de insolvenţă, o cerere în acest sens fiind depusă pe 31 octombrie 2018, demers care a dus la constituirea Dosarului nr.2063/103/2018.

Deşi Tribunalul Neamţ stabileşte primele termene de judecată la cel puţin 3 luni de la depunerea cererii de către creditor, în acest caz s-a lucrat cu o altă viteză şi pe 29 noiembrie 2018, la primul termen de judecată, instanţa a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei ATENT MEDIA SRL.

În funcţia de administrator judiciar provizoriu a fost numit practicianul C.I.I. LAURA BANU, cu o remuneraţie iniţială de 4.000 lei, iar data de 11 ianuarie 2019 a fost fixată drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 5 februarie 2019.

Indiferent dacă insolvenţa ATENT MEDIA SRL este sau nu o şmecherie (o să vedem pe parcursul procedurii), deschiderea procedurii ridică un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte o altă insolvenţă, cea a debitoarei GRUPUL DE PRESA ACCENT SRL, editorul cotidianului MONITORUL (de Neamţ): de ce administratorul judiciar Jan SAVA (MOLDOINSOLV SPRL) nu a scos la vânzare părţile sociale deţinute de GRUPUL DE PRESA ACCENT SRL la ATENT MEDIA SRL?

Dacă Jan SAVA ar fi efectuat un astfel de demers, ar fi adus bani la masa credală şi ar fi oferit societăţii ATENT MEDIA SRL şansa de a beneficia de un asociat/investitor real. Pentru că nu a procedat aşa, ATENT MEDIA SRL a ajuns în insolvenţă, iar GRUPUL DE PRESA ACCENT SRL la ATENT MEDIA SRL este la un pas de faliment.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.2063/103/2018, al debitoarei ATENT MEDIA SRL Piatra Neamţ, este programat pe 21 februarie 2018… exact ziua în care instanţa trebuie să analizeze cererea de trecere la faliment depusă de Fisc împotriva GRUPUL DE PRESĂ ACCENT SRL (MONITORUL de Neamţ), în Dosarul nr.718/103/2014.

Până la anu’ mai este… timp de o altă surpriză! Pe 20 decembrie 2018, Tribunalul Neamţ ar putea să dea o soluţie şi în ceea ce priveşte cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă depusă de „tipografia lui Sulă” (LUX POLY SRL Săvineşti, Petru SULĂ este administrator şi asociat majoritar) împotriva datornicei SEDPRESS CEAHLĂUL SRL Piatra Neamţ (CUI/CIF: 2049698) – Dosarul nr.1661/103/2018. Nu se anunţă Sărbători prea liniştite pentru presa scrisă din Neamţ! (sursa foto: eyeradio.org)