Aflată într-o vădită incapacitate de plată de vreo 3 ani, JOLIDON IMPORT EXPORT SRL Cluj-Napoca (CUI 3685073) s-a cerut în insolvenţă abia anul acesta, pe 10 iunie, iar după exact o săptămână a fost pronunţată sentinţa: deschiderea procedurii generale a insolvenţei (Dosar 803/1285/2015, Tribunalul Comercial Cluj)
Pentru că asociatul unic Gabriel CÎRLIG a împlinit – ieri, 26 august 2015 – vîrsta de 48 de ani, administratorul judiciar provizoriu (CII Letiţia Minodora GEORGIU) s-a gândit să-i facă un cadou frumos, să-l ţină minte toată viaţă, eventual să-l pună în ramă… pe vreo 10 pereţi ai casei! Prin urmare, a publicat tabelul preliminar al creanţelor.
Datoriile JOLIDON IMPORT EXPORT SRL se ridică la 320.353.098,16 lei, adică vreo 72 de milioane de euro. Totuşi, am putea spune că sunt doar 300 de milioane pentru că 20,45 de milioane le revendică ţeparul Gabriel CÎRLIG, iar administratorul judiciar spune că doar 13.897,64 lei reprezintă o creanţă certă, diferenţa de 20 de milioane fiind sub condiţie suspensivă. Apropo: ce ar fi ca ANAF să îl analizeze pe acest individ şi provenienţa celor 20 de milioane lei, că el e cam „rupt în cur”, după cum arată rezultatele firmei. Aaaa.. are nişte firme/crâşme profitabile în Ungaria? Scuzaţi, nu am ştiut!
Revenind la tabelul creditorilor: salariaţii au de recuperat 228.957 lei, partea „bună” fiind că sumele per persoană nu sunt foarte mari şi probabil reprezintă leafa pe o lună. Statul, prin ANAF, are de recuperat 37 milioane lei. De ce s-a acumulat această sumă uriaşă? Probabil angajatele de la Fisc su fost seduse de lenjeria JOLIDON şi au uitat să execute firma.
Ciudat este faptul că unele bănci, cum ar fi ALPHA BANK sau BRD-GSG, au acordat credite în 2013, respectiv 2012, ani în care firma avea capitaluri proprii negative de peste 10 milioane euro. Acum „stau la rând” la masa credală.
Dintre chirografari, se remarcă CENTRAL AŞCHIUŢĂ SRL, cu o creanţă de 3,33 milioane lei, CENTRAL ARENI SRL (6,99 milioane lei), EUROINVEST INTERMED SRL (un milion lei), FABRICA TESSUTI ELASTICI BESANA (1,16 milioane lei), FLACĂRA SA (2,85 milioane lei), ILUNA GROUP SPA (2,28 milioane lei), KARPI EXPERT SRL (cesionar al BCR; 3,12 milioane lei), SISTERS SRL (2,25 milioane lei) şi TRICOTAJE INEU SA (1,24 milioane lei). Ciudat este faptul că unele din aceste creanţe nu fost considerate „subordonate”, deşi JOLIDON IMPORT EXPORT SRL şi ţeparul Gabriel CÎRLIG deţin unele din aceste firme creditoare.
În total, sunt 354 de creditori: 8 cu „creanţe care beneficiază de cauză de preferinţă”, 185 de salariaţi, 160 de chirografari şi ţeparul Gabriel CÎRLIG. E posibil ca în tabelul definitiv să mai apară şi alţi creditori sau unele creanţe să fie majorate, dar – la datorii de 320 milioane lei – aproape că nu mai contează.
Şi ca să apreciaţi „seriozitatea” acestei firme şi acestui individ numit CÂRLIG, precizez că JOLIDON IMPORT EXPORT SRL figurează în evidenţele CIP (Centrala Incidentelor de plăţi) cu două cecuri şi 2.219 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de peste 110 milioane lei. Incidentele de plată (cu BO) au apărut din ianuarie 2010, dar au excelat în 2014 – 1.236 de incidente de plată, anul acesta fiind înregistrate „numai” puţin peste o sută. Băncile care au eliberat „în neştire” instrumente de plată (formulare) pentru JOLIDON IMPORT EXPORT SRL sunt BCR, CREDIT EUROPE BANK (fosta FINANSBANK) şi, mai nou, ALPHA BANK.
Deşi au trecut mai bine de două luni de la deschiderea procedurii, administratorul judiciar nu a publicat raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei, dar merită menţionat faptul că, în cererea de deschidere a procedurii, debitoarea se prezintă ca şi cum ar fi la „un Oscar” pentru firme: „actor important pe piaţa naţională si internaţională de lenjerie intimă, în decursul a celor 22 de ani de existenţă, Jolidon dezvoltându-si exponenţial afacerea, devenind lider incontestabil al pieţei românesti de lenjerie intimă si de costume de baie”.
În acelaşi document, se menţionează că JOLIDON IMPORT EXPORT SRL are, în prezent, „un număr de 915 angajaţi si un lanţ de 87 de magazine proprii în România„, şi că „înregistrează faţă de creditori datorii în cuantum de 234.617.918,48 de lei, scadente de peste 60 de zile”. Masa credală arată altă sumă, dar ce mai contează 86 de milioane lei (diferenţa) în ziua de azi! Şi pentru că în astfel de documente poţi să scrii aproape orice, JOLIDON s-a conformat: „debitoarea îsi manifestă intenţia de reorganizare, respectiv de continuare a activităţii”. Foarte probabil, reorganizarea va fi susţinută de administratorul judiciar şi aprobată de instanţă. Păcat că Legea 85/2014 nu prevede şi atragerea răspunderii (patrimoniale) pentru administratorii judiciari!
Şi pentru că România este o ţară care îşi protejează ţeparii şi le oferă alternative, adică soluţii pentru o nouă ţeapă, în 2012 a fost înfiinţată JOLIDON INTERNATIONAL SRL (CUI 29974202), societate la care ţeparul Gabriel CÎRLIG este numai administrator, unic asociat unic fiind Ioan FODOR. În 2014, societatea a raportat o cifră de afaceri de 1,38 milioane lei, cu un singur angajat.
Sugestie pentru ţeparul Gabriel CÎRLIG
Dacă nu te descurci cu mutatul activităţii, inclusiv al magazinelor, pe noua firmă, apelează la specialişti. De exemplu, la cei de la CITR SPRL (fosta Casă de Insolvenţă Transilvania). Sigur te pot ajuta, au expertiză în zona asta!
JOLIDON IMPORT EXPORT SRL – tabel preliminar al creditorilor
Citiţi şi:
JOLIDON a intrat în insolvenţă pe uşa din dos a Tribunalului Comercial Cluj