JUZ CONSTRUCT: Fiscul s-a făcut scut pentru ţeparul Constantin MĂZĂRIANU… acuzat de: avansuri de trezorerie de peste 4 milioane lei, transferuri patrimoniale în decembrie 2021 şi plăţi către asociat după intrarea în insolvenţă: videochat-ul VIXEN’S şi „matroana” BODEA apar în calitate de creditori pe portalul instanţelor… nu şi în tabelul preliminar; EUROBUSINESS LRJ nu a publicat Raportul privind cauzele insolvenţei

JUZ CONSTRUCT SRL Iaşi (CUI/CIF: 39815662) a intrat în insolvenţă pe 9 iunie 2022, iar tabelul preliminar al creanţelor prezintă o masă credală de „numai” 7.130.738,82 lei, în condiţiile în care bilanţul public – depus după intrarea în insolvenţă – arată că firma controlată de evazionistul Constantin MĂZĂRIANU (foto, dreapta) a încheiat anul 2021 cu datorii totale de 21.938.173 lei.

Doamna Maria FRUNZĂ, una dintre persoanele fizice ţepuite de JUZ CONSTRUCT SRL, a solicitat – în calitate de membru al Comitetului Creditorilor – ridicarea dreptului de administrare al debitorului, principalele motive/acuzaţii fiind următoarele:

  • avansuri de trezorerie reflectate în contabilitate şi nejustificate în termen legal, de 4.138.884,77 lei – conform balanţei de verificare la luna mai 2022
  • transferuri patrimoniale operate în cursul lunii decembrie 2021, posibil frauduloase şi anulabile
  • plăţi/rulaje/scurgeri de disponibil către asociatul CHELARU Valentina efectuate după data deschiderii procedurii
  • refuzul expres al reprezentanţilor debitoarei de a asigura accesul la evidenţa contabilă întocmită în perioada 01.01.2022 – la zi

În calitate de preşedinte al Comitetului Creditorilor, AJFP Iaşi – instituţie condusă de Paul CIOBANU (foto, stânga) – a apreciat că „nu este oportună formularea unei astfel de cereri întrucât nu deţinem informaţii că debitorul nu ar fi predat evidenţa contabilă către administratorul judiciar şi nici dacă va depune sau nu un plan de reorganizare a activităţii în vederea acoperirii masei credale”… şi a votat împotriva ridicării dreptului de administrare. La fel a procedat şi STEELCORP DISTRIBUTION SRL!

În mod normal, AJFP Iaşi ar fi trebuit să declanşeze inspecţia fiscală la JUZ CONSTRUCT SRL imediat după deschiderea procedurii de insolvenţă (şi astfel să ştie exact situaţia financiară), mai ales că administratorul Constantin MĂZĂRIANU a fost condamnat pentru evaziune fiscală (cu suspendare, din păcate). Dar probabil a contat mai mult faptul că MĂZĂRIANU este „încuscrit” cu puşcăriabilul Gabriel HARABAGIU, fost viceprimar de Iaşi!

Pasivitatea (sau complicitatea?) Fiscului în relaţia cu MĂZĂRIANU rezultă şi din faptul că a permis firmei JUZ CONSTRUCT SRL să acumuleze datorii la stat de 1,36 milioane lei (conform tabelului preliminar)… şi nu a pus sechestru pe niciun bun al debitoarei (creanţa este bugetară). Şi să nu uităm de golăneala ALDEMAZ.CON SRL!

20 de creditori ignoraţi de „specialistul” EUROBUSINESS LRJ

Un alt aspect dubios la această insolvenţă este următorul: tabelul preliminar prezintă 37 de creditori (poziţii); pe portalul instanţelor şi într-o citaţie publicată în BPI sunt 58! Printre cei care lipsesc din tabel se numără VIXEN’S SRL Vişan (CUI/CIF: 24632616) şi Aniela BODEA.

VIXEN’S SRL este videochat-ul lui Costin BODEA (transformat în dezvoltator imobiliar!), iar fosta soţie Aniela BODEA – un fel de matroană pentru „doamnele de la videochat”.

Din cei 21 de creditori „în plus”, mai puţin de jumătate au contestat tabelul preliminar… iar printre aceştia nu se află şi VIXEN’S SRL, de exemplu. De ce? O variantă de răspuns ar fi că MĂZĂRIANU şi-a achitat datoriile către unii creditori după deschiderea procedurii de insolvenţă şi aceştia au renunţat la cererile de creanţe… dar au rămas cumva în evidenţele instanţei.

Oricum, suspectă este şi atitudinea administratorului judiciar EUROBUSINESS LRJ SPRL (nu înţeleg de ce creditorii persoane fizice au confirmat acest practician!), care o lălăie cu Raportul privind cauzele insolvenţei şi nici nu spune nimic despre diferenţa foarte mare dintre numărul de creditori din tabel şi cel din evidenţele instanţei.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.1168/99/2022, al debitoarei JUZ CONSTRUCT SRL Iaşi, este programat pe 30 septembrie 2022.

CITIŢI ŞI:
JUZ CONSTRUCT: Masă credală de „numai” 7,13 milioane lei; evazionistul Constantin MĂZĂRIANU a vândut apartamente într-un bloc pentru care nici măcar nu are autorizaţie de construcţie; Fiscul are de recuperat 1,36 milioane lei şi nu deţine nicio garanţie… deşi debitoarea are active (document ataşat)

ALDEMAZ.CON: Ţeapă finală de 4,76 milioane lei trasă de firma înfiinţată de Constantin MĂZĂRIANU şi Ahmad AL DEIRI; Fiscul a recuperat 44.621 lei… din 4.775.707 lei