La cât se cifrează CONTABILITATEA NEFISCALIZATĂ din România? Pariez pe minim 20 MILIOANE EURO pe an

Numărul firmelor active din România este de aproximativ 750.000, iar absolut toate sunt obligate „să ţină contabilitate” şi să depună la Fisc declaraţii lunare sau trimestriale (în funcţie de cifra de afaceri, de numărul de angajaţi etc), ceea ce înseamnă că (aproape) toate „au” un contabil care se ocupă de aceste probleme. Eu nu am găsit nnicăieri o astfel de informaţie, aşa că aştept de la CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România) răspunsul la următoarea întrebare: câte din aceste 750.000 de firme au angajat măcar un contabil sau au contract (de prestări servicii) cu un contabil sau cu o firmă de profil?

S-au deschis pariurile! Eu zic că cel mult 500.000 de firme. La care s-ar mai putea adăuga maxim 100.000 de societăţi care nici măcar nu se complică să ţină contabilitate. Mai las de la mine şi concluzionez: sunt măcar 100.000 de firme la care contabilitatea nu este fiscalizată. Adică e un fel de muncă la negru a contabilului.

Desigur, am ajuns la 100.000 pe baza unor speculaţii, dar aduc câteva argumente care să susţină acest „pronostic „. Conform unui studiu din 2015, în România existau 116.000 de firme fără salariaţi. Rezultă clar că aceste 116.000 de firme nu au/aveau angajat un contabil. Da, da, ştiu… au externalizat!

Conform listafirme.ro, aproape 70.000 de firme au raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri anuală de sub 5.000 de euro şi alte peste 40.000 de societăţi au înregistrat venituri între 5.000 şi 10.000 de euro. Cel puţin agenţii economici din prima categorie, cei ale căror venituri medii lunare sunt de sub 1.900 lei (70.000 la număr), nu îşi permit să încheie contracte pentru contabilitate pentru că asta ar însemna costuri mai mari, aşa că merg la „mica înţelegere”, cu 100-200 lei pe lună.

Nu mai insist acum, să-mi demonstreze CECCAR că evaluarea de 100.000 nu este corectă! Să zicem că aceste firme plătesc doar 200 de euro pe an pentru serviciile de contabilitate (nefiscalizată), adică 75 lei/lună. Ştiu că nu există oferte sub 100 lei/lună, dar las de la mine… azi sunt indulgent cu evazioniştii din contabiliate.




Şi dacă aţi ajuns până aici, indiferent dacă sunteţi sau nu contabil(ă) şi m-aţi înjurat de trei ori până acum, să ştiţi că eu nu militez pentru fiscalizarea acestei mici contabilităţi. Eu militez pentru desfiinţarea ei! Cel puţin pentru firmele fără angajaţi, fără active imobilizate, neplătitoare de TVA şi cu o cifră de afaceri anuală de sub 10.000 de euro ar trebui să existe un singur jurnal (de încasări şi plăţi) şi o singură declaraţie trimestrială sau chiar anuală pentru plata impozitului de 2-3% (microîntreprinderi). Hai şi un bilanţ simplu la final de an. Documente pe care să le poată completa şi depune administratorul firmei, fără să fie nevoit să plătească un contabil. Un fel de contabilitate în partidă simplă (cum este la II şi PFA), poate chiar simplificată pe alocuri.

Cu siguranţă că nu se va aplica aşa ceva pentru că interesul nu este să fie ajutate 100.000 de firme, ci să existe nişte bani negri şi nişte zeci de mii de oameni (contabili) care oricând pot fi „agăţaţi” pentru evaziune fiscală (venituri nedeclarate). Eu chiar mă mir că „Naşul” CECCAR încă nu a reuşit să impună golănia cu obligativitatea semnării bilanţului de către un expert contabil, pentru toate firmele din România!

Prin urmare şi-aşa deci… aştept răspunsul de la CECCAR. Este foarte probabil să nu aibă o astfel de situaţie, dar o pot obţine. Însă nu o vor face publică, chiar dacă ar vrea să demonstreze că evaluarea de 100.000 de firme cu contabilitate nefiscalizată este eronată… pentru că eroarea (mea) este în minus!

Şi la final, un gând de bine pentru CECCAR: ce frumos ar fi să apară „un Bota” şi în cazul contabililor, aşa cum s-a întâmplat la avocaţi! (sursa foto: thebalance.com)