La o singură afacere, a ţepuit o primărie, o firmă şi bugetul de stat, iar procurorii ancheteză inclusiv doi foşti comisari de la Garda Financiară Iaşi

bani-600

Dacă mi-ar fi povestit cineva tărăşenia despre care scriu astăzi, aş fi spus că sigur exagerează, că e imposibil să existe o astfel de derulare a unei afaceri. Din fericire, sursa nu este o povestire, ci documentele depuse la un dosar din instanţă, susţinute şi prin existenţă a două dosare penale. Să le luăm pe rând…

În 2008, dacă nu cumva şi în anii anteriori EXPERT INSTAL SRL Iaşi (CUI: 15862721) a avut un aranjament cu Primăria Band din judeţul Mureş. Oficial îi spune contract, dar practic a fost o golănie. Firma ieşeană este deţinută de Nicoleta PASCAL (37 de ani) – 67% şi Valeriu BEREZOVSCHI (66 de ani) – 33%, dar numai asociatul majoritar a avut atribuţii de administrator de la înfiinţare şi până la intrarea în faliment (în 2015).

În 2011, EXPERT INSTAL SRL comandă de la KLARIN ALP SRL Sibiu (CUI: 26271356) două module biologice PMT, nişte echipamente pentru tratarea apelor uzate. Societatea din Hermannstadt importă un modul şi îl livrează direct la Band, astfel că firmei ieşene îi revenea rolul de a plimba nişte hârtii.

Factura emisă de KLARIN ALP SRL, în valoare de 593.915,45 lei, nu a fost achitată de firma Nicoletei PASCAL în termenul asumat prin contract (30 de zile) şi nici după aceea, EXPERT INSTAL SRL susţinând că echipamentul nu a fost livrat. Cu toate acestea, înscrie factura în contabilitate şi deduce TVA în valoare de 114.951,38 lei.

Văzând că nu o scoate la capăt cu ieşeanca, KLARIN ALP SRL se deplasează la Band pe 23 martie 2012, cu scopul de a recupera modulul respectiv. SURPRIZĂ! Angajaţii Primăriei Band şi poliţiştii din comună nu permit ridicarea echipamentului şi prezintă documente care atestau faptul că EXPERT INSTAL SRL Iaşi facturase şi încasase de la Primăria Band banii pentru acest echipament încă din luna decembrie 2008! Suma achitată de primărie – pentru acel modul, pentru al doilea şi probabil pentru punerea în funcţiune – se ridica la două milioane lei, bani pentru care nu s-a livrat nimic.
EXPERT INSTAL SRL a intrat în faliment, iar Primăria Band are şanse mari să nu mai vadă niciun ban. Din cauza acestei facturi neachitate, KLARIN ALP SRL a intrat în blocaj financiar şi, în noiembrie 2016, a fost nevoită să solicite deschiderea procedurii de faliment, cerere admisă de instanţă. Culmea este că lichidatorul judiciar de la falimentul EXPERT INSTAL SRL Iaşi, practicianul EXPRESSS LICHIDATOR IPURL (Daniel Constantin LUPU) a respins INTEGRAL creanţa invocată de KLARIN ALP SRL Sibiu, pe motiv de „sumă nedatorată, bun nelivrat„. Asta în condiţiile în care procedura de faliment a fost deschisă la cererea KLARIN ALP SRL!

Chiar dacă firma din Sibiu a fost îngenuncheată de această afacere, administratorul a demarat mai multe acţiuni civile şi penale pentru recuperarea prejudiciului, demne de menţionat fiind dosarul penal nr.3483/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş şi dosarul penal nr.130/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în care s-a dispus începerea urmăririi penale, fiind reţinut un prejudiciu adus societăţii din Sibiu de 663.402,30 lei. În ceea ce priveşte dosarul penal nr.130/P/2016, această vizează fapte comise de angajaţi ai DGFP Iaşi, respectiv AJFP Iaşi. Mai exact este vorba cel puţin de cele două persoane care apar şi în acest dosar, cu observaţia că numele de familie al primului comisar menţionat s-ar putea să fie greşit (o inversare de litere) şi, de fapt, să fie vorba despre acest Cătălin. Iar numele corect al funcţiei nu (mai) este comisar Garda Financiară, ci inspector antifraudă.

Mică recapitulare de final: într-o singură afacere, EXPERT INSTAL SRL a ţepuit Primăria Band cu vreo două milioane de lei, firma KLARIN ALP SRL cu 600.000 lei şi bugetele de stat cu aproape 200.000 lei (TVA şi impozit pr profit), plus că a băgat în rahat doi foşti comisari de la Garda Financiară. Autor: Nicoleta PASCAL – 37 de ani. Să mai spună cineva că nu au mai rămas tineri de valoare în ţară! (Sursa foto: elli.ro)