La sesizarea SUPERVIZOR.ro de luni, 12 octombrie 2020, prefectul de Iaşi a dat ordin să se analizeze legalitatea desfăşurării „ExpoTexStil”… târg care a început în urmă cu 3 zile!

Luni, 12 octombrie 2020, la ora 9:50, am sesizat prefectul judeţului Iaşi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că Sala Polivalentă din Iaşi va găzdui – în perioada 13-18 octombrie 2020 – Târgul de îmbrăcăminte şi încălţăminte „ExpoTexStil”… iar organizatorul (teoretic nu mai este ţeparul ACOSTOAIEI) are următoarea precizare pe „afişele online”:

Târgul nu intră sub incidenţa restricţiilor care s-au impus in ultima perioada

Pentru că este vorba de un eveniment în spaţiu închis, am solicitat prefectului Marian GRIGORAŞ să analizeze legalitatea desfăşurării acestui târg în actualele condiţii de pandemie şi, dacă mai este cazul, să dispună verificări pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute de normele în vigoare pentru derularea unei asemenea acţiuni.

Astăzi, 16 octombrie 2020 este a 3-a zi de târg… şi ziua în care prefectul de Iaşi mi-a transmis următorul răspuns:

Urmare adresei Dumneavoasstră (…) am solicitat DIRECŢIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI şi INSPECTORATULUI JUDEŢEN DE POLIŢIE IAŞI să cerceteze în cel mai scurt timp legalitatea desfăşurării acestei activităţi comerciale, în contextul epidemiologic actual.
De asemenea, am solicitat acestor instituţii să informeze instituţia noastră şi pe Dumneavoasstră asupra celor constatate şi a măsurilor luate

Patru oameni (prefect, subprefect, şef serviciu şi un consilier) semnează acest răspuns! Probabil a durat câteva ore până s-au adunat toate semnăturile!

De la DSP şi IJP nu am primit niciun mesaj/răspuns… se va termina târgul până fac aceste instituţii verificările necesare.

Iar de la DSP Iaşi chiar nu am nicio aşteptare: am avut în familie o persoană care a murit pe stradă… şi la autopsie i-au găsit (şi) Covid 19. Nu s-a făcut nicio anchetă epidemiologică pentru că „nu au fost identificate rude ale decedatului” (frate şi copil major în Iaşi!), iar „firma de pompe funebre nu a vrut să le spună cine a luat mortul„! Acestea au fost explicaţiile celor de la DSP. Cum ar fi să vină DSP mâine-poimâine, după 4-5 zile de târg, să spună că s-a organizat ilegal?!