Lichidatorul judiciar FLORIN GRIGORIE a băut şampania prea devreme! Fiscul a contestat decizia de închidere a procedurii de faliment

Înfiinţată în aprilie 2017, societatea REINIGUNG GOLD SRL Fântânele (CUI/CIF: 37479507) a fost deţinută şi administrată de Petru CODREA, iar pentru anul 2018 a raportat 8 angajaţi, un profit net de 214.743 lei, la o cifră de afaceri de 921.341 lei, datorii de 101.163 lei… şi 498.322 lei în „casă şi conturi la bănci”.

Deşi afacerea arăta foarte bine în bilanţ, REINIGUNG GOLD SRL s-a cerut direct în faliment pe 14 iunie 2019, precizând în documentaţia depusă la Dosarul nr.1281/108/2019 că „are datorii în cuantum total de 651.228 lei compuse din furnizori neachitaţi, creditare societate şi salarii neachitate pe care nu le poate achita din lipsă de disponibilităţi”.

Judecătorul sindic Carmen STANCU de la Tribunalul Arad a admis cererea (pe 25 iunie 2019), a dispus deschiderea procedurii simplificate de faliment şi a numit în funcţia de lichidator judiciar practicianul propus de debitoare, C.I.I GRIGORIE FLORIN din Arad.

Tabelul definitiv al creanţelor prezintă o masă credală de 731.558 lei şi doar doi creditori: Fiscul – 641.558 lei şi Petru CODREA – 90.000 lei. Nici urmă de furnizori sau salariaţi, cum scria în cererea introductivă. În schimb apare AJFP Arad cu o sumă importantă, stabilită în urma unei inspecţii fiscale de anul acesta…. iar aceasta depăşeşte 50% din totalul datoriilor!  
Practicianul Florin GRIGORIE (foto) a întocmit „Raportul privind cauzele insolvenţei”, dar în acest document nu spune nimic de disponibilităţile de 498.322 lei şi chiar susţine ERONAT că „la finele anului 2018 valoarea activelor circulante a fost în sumă de 294 lei„… în condiţiile în care tabelul din acelaşi document arată active circulante de 498.323 lei la 31 decembrie 2018.

Bănuiala mea este că banii respectivi au dispărut (în buzunarele lui Petru CODREA, cel mai probabil); dacă banii ar fi existat în conturi, Fiscul şi-ar fi recuperat mare parte din sumele cuvenite prin acţiunile de executare silită (popriri). Culmea e că Petru CODREA susţine, prin înscrierea în tabelul creanţelor, că a creditat firma cu 90.000 lei… nu că şi-a însuşit aproape jumătate de milion!

După ce că nu pomeneşte numic despre banii respectivi, Florin GRIGORIE prezintă în Procesul Verbal al Adunării Creditorilor punctul de vedere al creditorului PODGOREAN CORINA… care nu figurează în tabel!

Am atras atenţia lichidatorului Florin GRIGORIE asupra dispariţiei sumei de 498.322 lei şi i-am solicitat un punct de vedere. „L-a durut la bască”! A propus instanţei închiderea falimentului şi radierea debitoarei pe motiv că „nici un creditor nu s-a oferit pentru avansarea sumelor necesare continuării procedurii”… iar judecătorul sindic Carmen STANCU s-a conformat şi a pronunţat o decizie în acest sens pe 3 decembrie 2019.

Probabil că Petru CODREA şi FLORIN GRIGORIE au băut şampania pentru victorie… dar s-au bucurat cam devreme pentru că Fiscul a atacat cu apel sentinţa de închidere a procedurii. Îmi place să cred că AJFP Arad a iniţiat acest demers (şi) ca urmare a sesizării primite de la SUPERVIZOR.ro.

Dacă instanţa va redeschide procedura, Fiscul poate formula cerere de atragere a răspunderii personale împotriva lui Petru CODREA. Dacă apelul a fost formulat „de ochii lumii” şi va fi respins… asta e. Voi considera că este vorba de neglijenţă în serviciu şi voi proceda aşa cum impune o astfel de infracţiune. (sursa foto: facebook.com/florin.grigorie)