Lichidatorul judiciar Viorel-Claudiu ION face pe dracu-n patru ca să acopere golănia RUCSANDRA CONSTRUCT. Ghinion! Am sesizat Fiscul, urmează ANTIFRAUDA şi judecătorul sindic

RUCSANDRA CONSTRUCT SRL Bolintin-Vale (CUI/CIF: 25592846) a intrat direct în faliment (la propria cerere), urmare a deciziei Tribunalului Giurgiu din 18 mai 2021 – Dosarul nr.732/122/2021, şi am scris chiar a două zi că „este o problemă”: la 31 decembrie 2020, debitoarea înregistra datorii de numai 224.255 lei şi active circulante de 3.849.906 lei, din care 3.726.251 lei în casă şi conturi la bănciAICI. Am semnalat lichidatorului judiciar provizoriu CII ION VIOREL CLAUDIU această problemă.

Spre deosebire de mulţi alţi practicieni, Viorel-Claudiu ION (foto) a răspuns… dar „la mişto”: a susţinut că a aflat de numire de pe portalul instanţelor de judecată, în condiţiile în care a fost propus de debitoare, a mulţumit pentru semnal şi mi-a mai comunicat că „sunt căi legale foarte clare prin care se pot gestiona astfel situaţii”, iar „una dintre acestea o reprezintă atragerea răspunderii persoanelor din conducerea societăţii”.

Eu mă bucur că Viorel-Claudiu ION cunoaşte prevederile Legii 85/2014… problema este că încearcă să le fenteze!

Astfel, la vreo 3 săptămâni după acest „dialog” (pe mail), lichidatorul judiciar provizoriu publică aşa-zisul „Raport privind cauzele şi împrejurarile care au dus la apariţia stării de insolvenţă”, document în care spune că «nu au fost predate documentele financiar contabile ale debitoarei», dar a citit în stele că «documentaţia va fi predată într-un termen rezonabil». Mai mult, practicianul trage concluzia că nu se impune formularea unei acţiuni de atragere a răspunderii administratorului statutar.

Pe lângă faptul că – la data redactării Raportului – lichidatorul judiciar provizoriu era informat (cel puţin de SUPERVIZOR.ro) că „au dispărut” 3,5 milioane lei, trebuie remarcat şi faptul că sentinţa Tribunalului Giurgiu precizează că „s-au anexat cererii înscrisurile prevăzute de art.67 din Legea nr.85/2014, respectiv situaţiile financiare la 31.12.2020 şi contul de profit şi pierdere, balanţe de verificare, lista bunurilor societăţii, lista conturilor bancare, lista creditorilor, declaraţii, dovada notificării organului competent, certificat constatator”.

Altfel spus, practicianul avea la dispoziţie toate documentele contabile… dar a preferat să le ignore, cel mai probabil aşteptând să vadă reacţia Fiscului şi eventual a altor creditori.

Pot să-l informez pe Viorel-Claudiu ION că – pe data de 25 iunie 2021 – am sesizat AJFP Giurgiu şi DGRFP Ploieşti cu privire la situaţia debitoarei/falimentului RUCSANDRA CONSTRUCT SRL. Dacă nu se mişcă repede, trimit petiţia şi la ANTIFRAUDĂ.

Şi, desigur, voi informa şi judecătorul sindic… dacă va mai fi nevoie! Adică în cazul (nedorit) în care Adunarea Creditorilor îl va confirma în funcţie pe acest „avocat specializat în drept fiscal şi comercial, precum şi lichidator judiciar” (prezentarea îi aparţine).