Devine un obicei – prost, desigur – ca administratorii judiciari să nu (mai) publice raportul privind cauzele insolvenţei (prevăzut de art.97 din Legea nr.85/2014) nici în BPI şi nici pe site-urile proprii, invocând existenţa unor informaţii care ar putea fi utilizate de concurenţă. Mă refer la insolvenţele mari, că la cele mici şi medii… este de multă vreme obiceiul acesta! Eu ştiu un practician care nici nu întocmeşte aceste rapoarte. Şi nu e vorba de insolvenţe „de doi lei”, ci de firme importante la nivelul judeţului respectiv. Deocamdată nu pot să îi dau numele, îi pregătesc altă surpriză!
Teoretic, motivaţia este corectă, practic e şchioapă rău şi dau doar două argumente:
- raportul se depune la instanţă şi poate fi accesat fără probleme de concurenţă; cine crede că nu se poate… e un naiv!
- la insolvenţele mari (subiectul acestei „discuţii”) sunt cel puţin o sută de creditori înscrişi în tabel, care primesc acest raport… şi nu găseşte concurenţa niciun amic sau un binevoitor care să îi furnizeze documentul?! Să fim serioşi.
Nu ştiu sigur, dar bănuiesc că acesta este şi motivul invocat de KPMG RESTRUCTURING SPRL (Speranţa MUNTEANU) pentru nepublicarea în BPI a raportului de la insolvenţa TRANSENERGO COM SA Bucureşti (CUI: 16976082). Menţionez că am solicitat prin email acest document, dar nu a avut nimeni amabilitatea nici măcar să-mi spună că raportul nu a fost finalizat (la timp) sau că nu e treaba mea… aşa cum au făcut alţii! Dar deocamdată mă descurc şi fără documentul respectiv; şi dacă chiar o sa am nevoie – apelez la argumentul 2 de mai sus!
Masă credală de 650 milioane lei şi un antecontract dubios
Societatea TRANSENERGO COM SA – considerată al patrulea cel mai puternic trader de energie din România, atingând o cotă de piaţă de aproximativ 5,73% – a intrat în insolvenţă pe 1 februarie 2017. Administratorul judiciar provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL a publicat tabelul preliminar al creanţelor pe 25 aprilie 2017 (s-a încadrat în termenul prelungit), iar documentul respectiv prezintă o masă credală acceptată din prima de 649,60 milioane lei, în timp ce creanţele invocate de creditori se ridică la 694 milioane lei.
Lista (cu 156 de poziţii) este plină de societăţi din domeniul energiei, unele mari şi de tradiţie, altele ale unor băieţi deştepţi… unele care au intrat deja în insolvenţă, altele care „se mai gândesc” dacă să ceară protecţia Legii 85/2014! De exemplu, FIDELYS ENERGY SRL Iaşi (CUI: 6789850) are de recuperat 3,78 milioane lei, o sumă nu prea mare dacă o raportăm la cifra de afaceri – 198,91 milioane lei (în 2015). Cu toate acestea, s-a cerut în insolvenţă, iar instanţa ar trebui să se pronunţe astăzi, 11 mai 2017 (Dosarul nr.3052/99/2017, Tribunalul Iaşi).
Dincolo de sumele care pot fi admirate în documentul ataşat, din tabel rezultă că s-a încercat un şmen, numit oficial „antecontract de cesiune părţi sociale„, motiv pentru care administratorul judiciar a respins mai multe creanţe importante, una dintre explicaţii sunând cam aşa: „Pentru nerespectarea obligaţiei de încheiere a contractului de cesiune părţi sociale, părţile au convenit plata unei penalităţi de 500.000 euro, penalitate a cărei valoare este total disproportionată faţă de valoarea beneficiilor obţinute de TRANSENERGO COM (…)”. Dacă a fost şmen, poate trebuie sesizate şi alte instituţii!
La tabelul preliminar al creanţelor au fost depuse vreo 20 de contestaţii, ceea ce înseamnă că procedura se va complica/prelungi. Între timp, s-a desfăşurat prima Adunare a Creditorilor, întrunire la care s-a votat alegerea unui Comitet al Creditorilor format din 5 membri, dar au fost nominalizaţi numai 3, ceilalţi doi urmând a fi stabiliţi ulterior. BANCA TRANSILVANIA a fost desemnată preşedinte al acestui comitet, ceilalţi doi membri fiind CEC BANK şi ELECTRICA SA.
Informaţii „pentru concurenţă”: 198 de parteneri, 120 de contracte EFET şi… 108 acte adiţionale la un singur contract bancar
Despre documentul „de o inestimabilă valoare” numit de neiniţiaţi „raprtuul privind cauzele insolvenţei”, KPMG RESTRUCTURING SPRL s-a îndurat să publice un anunţ abia ieri 10 mai 2017, prin care spune că o variantă preliminară a acestui document ar fi fost depusă la instanţă şi la Registrul Comerţului. Când? Tot ieri, 10 mai 2017. Ce aşa mare grabă?!
Chiar dacă (deocamdată) nu am intrat în posesia faimosului raport, câteva informaţii importante despre activitatea TRANSENERGO COM SA sunt în măsură să vă prezint. Poate e interesată şi concurenţa! Le trec în revistă fără comentarii, cu menţiunea că, dacă nu este precizată o altă dată, informaţiile sunt/erau valabile la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă:
- Debitoarea avea deschise 108 conturi bancare la 18 bănci (din care 3 în străinătate) şi Trezorerie;
- TRANSENERGO COM SA dispune de o bază de clienţi ce numără mai mult de 198 de parteneri, din care 24 de parteneri comerciali cu datorii mai mari de 500.000 lei, reprezentând 90,38% din total sold restant; suma totală de recuperat este de aproximativ 110,4 milioane lei;
- Societatea desfăşoară activitate pe mai multe linii de business, anume: comercializarea energiei electrice – peste 120 de contracte de tip EFET şi 18 contracte de alte tipuri, furnizarea energiei electrice, comercializarea şi furnizarea gazelor naturale (37 de contracte) şi a produselor petroliere, servicii de management energetic, participare la Piaţa Certificatelor Verzi (PCV) şi altele;
- TRANSENERGO COM SA a încheiat un număr de 25 de contracte de credit pentru 56 de facilităţi bancare încheiate cu 7 instituţii bancare, fiecare dintre ele încorporând un număr semnificativ de acte adiţionale; de exemplu, un contract de credit bancar are 108 acte adiţionale!
- Debitoarea deţine părţi sociale la 8 societăţi comerciale, iar persoanele care deţin şi/sau au deţinut calitatea de acţionari ai TRANSENERGO COM SA deţin acţiuni sau părţi sociale într-un număr de 32 de societăţi;
- Societatea avea un număr de 31 salariaţi la 1 februarie 2017. În luna februarie 2017, a fost închis un singur contract de muncă, aferent unui angajat aparţinând departamentului IT;
- În perioada 1-28 februarie 2017, TRANSENERGO COM SA a înregistrat încasări în cuantum total de 4.647.238 lei şi plăţi în cuantum de 5.271.579 lei (exceptând transferurile între conturi sau din conturile bancare în casieria societăţii).
TOATE datele de mai sus şi multe altele despre licenţe, operaţiuni bancare, rezilieri sau modificări de contracte au fost publicate de administratorul judiciar şi pot fi accesate de oricine (nu numai de creditori). Aşa că… mai subţire cu invocarea confidenţialităţii informaţiilor! (sursa foto: phys.org)
DOCUMENT ATAŞAT:
TRANSENERGO COM SA – tabel preliminar al creanţelor
NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact