METRON CONSULT: „ţigăneală” româno-italiană şi grabă dubioasă a instanţei la insolvenţa GRAND MASTER HOTEL

hotel-grandmaster-02

Înfiinţată în anul 2004, societatea METRON CONSULT SRL (CUI: 16791890) are în proprietate „Grand Master Hotel”, complex situat la intrarea în municipiul Dej, şi este deţinută de italianul Massimo BELIGNI (59 de ani) şi românca Valeria HĂRĂNGUŞ (42 de ani, cu domiciliul declarat în Italia!), aceasta din urmă deţinând şi funcţia de administrator.

Inaugurat în vara anului 2007, hotelul-restaurant „Grand Master” a fost construit cu banii dintr-un credit bancar, precum şi cu cei ai italianului, care de-a lungul timpului a acordat mai multe împrumuturi societăţii, primul în octombrie 2005, în cuantum de 650.000 lei. Atât la acest împrumut, cât şi la următoarele, s-a stabilit că „împrumutătorului i se vor restitui sumele avansate eşalonat pe măsura încasărilor (lunar) la o dată care se va stabili ulterior de comun acord de către părţile contractante”.

Rezultatele proaste înregistrate de societate şi posibilul dezinteres al administratorului au făcut ca, la finalul anului 2014, italianul Massimo BELIGNI să nu fi recuperat niciun leu din sumele împrumutate, care totalizau 7.144.890,99 lei, motiv pentru care, în ianuarie 2015, a solicitat deschiderea insolvenţei METRON CONSULT SRL, demers justificat şi de faptul că un alt creditor, INTESA SANPAOLO BANK, începuse executarea silită (imobiliară), vizând complexul hotelier deţinut de debitoare.

METRON-CONSULT-10-ani-1200

Culmea e că, deşi italianul este asociat majoritar, societatea (prin administratorul Valeria HĂRĂNGUŞ) s-a opus deschiderii insolvenţei, contestând cererea lui BELIGNI şi creanţa deţinută de acesta. În documentaţia depusă la dosar, se menţionează că „debitoarea a invocat mai multe apărări împotriva cererii formulate de către creditor, susţinând că, pe de o parte, creanţa invocată de acesta nu are caracter cert, lichid şi exigibil, iar pe de altă parte că ar fi prescrisă„, iar „judecătorul sindic remarcă lipsa de consecvenţă a debitoarei în susţinerile sale, cele două apărări formulate fiind de natură a se exclude reciproc„.

Analizând documentele prezentate de cele două părţi, Tribunalul Comercial Cluj a apreciat că Massimo BELIGNI deţine creanţele invocate, dar acestea nu sunt exigibile deoarece contractele de împrumut nu precizează un termen cert de plată, motiv pentru care cererea de deschidere a insolvenţei a fost respinsă. Italianul atacă sentinţa cu apel, invocând faptul că „judecătorul sindic de primă instanţă nu a remarcat faptul că contestaţia formulată la cererea de deschidere a procedurii insolvenţei nu reflectă voinţa societară a METRON CONSULT, ci a fost formulată de către o persoană cu interese contrare„. Altfel spus, BELIGNI susţine că decizia societăţii trebuia luată în urma unei Adunări a Asociaţilor (unde el ar fi fost majoritar), şi nu de un administrator care, în cazul de faţă, este chiar asociatul majoritar.

Nici Curtea de Apel Cluj nu a dat câştig de cauză creditorului, precizând că administratorul era îndreptăţit să reprezinte societatea în această cauză, din moment ce nu a existat o Adunare a Asociaţilor care să decidă altceva. Şi astfel, pe 21 septembrie 2015, s-a pus capăt disputei şi circului dintre cei doi asociaţi, câştig de cauză având, contrar logicii, asociatul minoritar şi neparticipant semnificativ la finanţarea afacerii.

După mai puţin de o lună, pe 14 octombrie 2015, METRON CONSULT SRL (reprezentată de Societatea Civilă de Avocaţi RUSU, OPREAN, DRĂGUŞ) se cere în insolvenţă, manifestându-şi intenţia de a depune un plan de reorganizare. Cererea este acceptată de Tribunalul Comercial Cluj pe 29 octombrie 2015 (Dosar nr.1374/1285/2015), iar CII TERPE MARIA CRISTINA este desemnat administrator judiciar provizoriu.

Dubios este faptul că instanţa a stabilit termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei la data de 14 noiembrie 2015, adică la doar două săptămâni de la pronunţarea sentinţei. În plus, 14 noiembrie a fost sâmbătă, zi în care instanţele nu lucrează, deci nu primesc cereri de înscriere la masa credală. Dacă termenele nu vor fi majorate, prima şedinţă a Adunării Creditorilor se va desfăşura pe 14 decembrie 2015, ora 14.00, la sediul debitoarei. (sursa foto: hotel-grandmaster.ro)