Ministerul Sănătăţii nu e interesat de ţeapa de 11 milioane lei trasă Fiscului de RED HOSPITAL (Spitalul „Sf. Sava”), iar ANMCS a apreciat că este de competenţa Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice

Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi, unitate medicală fondată de Viorel Ionel BLĂJUŢ (fost parlamentar), a reuşit să adune datorii la stat de peste 11 milioane lei (cel puțin 2/3 stopaj la sursă) pe RED HOSPITAL SRL (CUI/CIF: 16877518), rebotezată recent ONCO HOSPITAL SRL Bucureşti, după care a mutat activitatea pe RED HOSPITAL-SPITALUL SF. SAVA SRL Iaşi (CUI/CIF: 48097715), societate înfiinţată pe 4 mai 2023… și a trecut firma cu datorii pe numele unui necăjit din comuna Hălăuceşti (judeţul Iaşi) – detalii AICI.

Am sesizat preşedintele ANAF, Direcţia Generală ANTIFRAUDĂ, Ministerul Sănătăţii şi ANMCS (Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate) cu privire la prejudiciul de peste 11 milioane lei generat bugetului de stat de către ONCO HOSPITAL SRL (fosta RED HOSPITAL SRL)… şi am rămas cu impresia că cel puţin una din instituţii chiar a fost deranjată de acest demers.

De la ANAF şi ANTIFRAUDĂ am primit răspunsul clasic: «se evaluează gradul de risc fiscal»… dar «informaţiile obţinute sau măsurile dispuse de inspectori, ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu, intră sub incidenţa secretului fiscal».

Ministerul Sănătăţii, deşi are un Corp de Control al ministrului Sănătăţii despre care s-ar putea crede că este interesat de problemele din sistemul sanitar, a redirecţionat din start petiţia către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţie pe care oricum o sesizasem.

Preşedintele ANMCS, Valentin-Florin CIOCAN, a transmis destul de repede un răspuns, prin care recunoaşte că procesul de evaluare al unităţii medicale (Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi) va fi reluat „deoarece a fost schimbată persoana juridică”.

În ceea ce priveşte datoriile la stat ale RED HOSPITAL SRL, Valentin-Florin CIOCAN a precizat că „situaţia excede cadrului legislativ al ANMCS” şi binevoitor cumva a recomandat trimiterea sesizării la ANTIFRAUDĂ şi/sau la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul MAI. La această sugestie, am un comentariu: când ANAF a sesizat că o anume reclamaţie depăşeşte competenţele instituţiei, a redirecţionat-o către Poliţia Română. ANMCS s-a mulţimit să vină cu o recomandare!

Ţinând cont că la ANTIFRAUDĂ am trimis „din prima” şi nu există niciun semn că ar fi demarat ceva legat de ţeapa RED HOSPITAL/ONCP HOSPITAL… a mai rămas Serviciul/Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, dar aştept întâi să văd ce spune ministrul Marcel BOLOŞ, cel mai recent destinar al petiţiei.

CITIŢI ŞI:
Spitalul „Sf. Sava” a fost mutat pe o firmă înfiinţată în mai 2023… după ce RED HOSPITAL a adunat datorii la stat de 11 milioane lei, a fost rebotezată ONCO HOSPITAL şi trecută pe numele unui individ din Hălăuceşti… care a fost implicat şi într-o tranzacţie dubioasă cu IASISTING; stopajul la sursă PENAL este de cel puţin 2,6 milioane lei