MOLDINSTAL SRL Bacău (CUI: 12797009) îşi desfăşoară activitatea în domeniul lucrărilor de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat şi a încheiat anul 2014 cu un profit net de 313.739 lei, la o cifră de afaceri de 1,28 milioane lei, un rezultat foarte bun pentru o firmă din zona instalaţiilor. Cu toate acestea, situaţia nu era chiar roz la finalul anului trecut, Finanţele Bacău depunând o cerere de deschidere a insolvenţei pe 27 noiembrie 2014, pentru o creanţă de 346.462 lei.
Tribunalul Bacău a fixat primul termen abia pe 9 aprilie 2015, apoi a mai dat două amânări, astfel încât s-a ajuns ca speţa să nu mai fie judecată, Dosarul repectiv fiind conexat la cel iniţiat chiar de debitoare, care s-a cerut în insolvenţă pe 3 iunie 2015. În documentaţia depusă, MOLDINSTAL SRL susţinea că are datorii mai vechi de 60 de zile în valoare de 1.427.001 lei.
Tabelul preliminar al creanţelor indică 75 de creditori, inclusiv salariaţii, şi o masă credală acceptată de 1,87 milioane lei, dar trebuie remarcat faptul că suma solicitată a fost mult mai mare, de 2,57 milioane lei. Fără să menţioneze şi cauza/motivaţia, administratorul judiciar INSOLVENCY MANAGEMENT SPRL a respins o creanţă de 520.851 lei, aparţinând societăţii ANTONIO MOVITER SRL Hemeiuş (CUI: 13713987), şi una de 141.669 lei, revendicată de persoana fizică Andrei Lucian SARCA.
Ciudat este faptul că cel mai mare creditor este o persoană fizică, Vasile MUNTEANU, cu 533.265 lei, sumă care depăşeşte chiar şi creanţa Fiscului – 462.008 lei. În tabel apar 42 de salariaţi, deşi bilanţul pe anul trecut menţionează un număr mediu de 30 de angajaţi, cu o creanţă totală de 52.953 lei. Printre salariaţii din tabel se numără şi patronul Romeo Gheorghe PĂDURARU, cu 1.152 lei. Oricum, tabelul preliminar a creat nemulţumiri, fiind înregistrate deja câteva contestaţii, acestea având termen de judecată în următoarele săptămâni.
Dacă, prin tabelul preliminar, administratorul judiciar „şi-a făcut prieteni” printre creditori, cu siguranţă că raportul privind cauzele insolvenţei îi va aduce o „stimă deosebită” din partea lui Romeo Gheorghe PĂDURARU (50 de ani), cel care este unic asociat şi administrator al societăţii MOLDINSTAL SRL.
În documentul menţionat, INSOLVENCY MANAGEMENT SPRL precizează:
- „Deşi în balanţa aferentă lunii iunie 2015 figurează disponibilităţi băneşti în cuantum de 95.661 lei, administratorul judiciar nu a putut identifica faptic respectiva sumă„
- „La 30.06.2015, obligaţiile financiare ale debitorilor diverşi faţă de SC MOLDINSTAL SRL erau în cuantum de 146.442 lei, sumă pentru care fostul administrator statutar nu a prezentat documente justificative, motiv pentru care suntem îndreptăţiţi să credem că aceste fonduri au fost utilizate în interes propriu de către acesta„
- „Totodată, administratorul judiciar apreciază că lipsa sumei de 1.146.442 lei este principalul motiv care a dus la apariţia insolvenţei debitorului”
Şi ca să nu existe dubii, administratorul judiciar precizează şi care sunt „meritele” lui Romeo Gheorghe PĂDURARU:
„Faptele prevăzute de Legea 85/2014 pentru care se face vinovat fostul administrator statutar:
- 169 alin.1 lit.a): au fost folosite bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
- 169 alin.1 lit.e): au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia”.
Culmea este că, deşi aduce acuzaţii grave, practicianul în insolvenţă trage o concluzie surprinzătoare:
„În urma analizei efectuate asupra activităţii debitorului, administratorul judiciar apreciază că există o posibilitate reală de reorganizare si intenţionează să propună un plan de reorganizare. Motivele pentru care administratorul judiciar susţine varianta reorganizării sunt: existenţa contractelor în desfăsurare la data prezentului raport, dar si faptul că, în urma analizei efectuare, activitatea debitoarei dă semne de îmbunătăţire de la an la an (profit în creştere, cheltuieli în scădere de la an la an)”.
Se pare că mare parte dintre creditori au rămas impresionaţi de atitudinea administratorului judiciar, motiv pentru care l-au confirmat în funcţie şi au aprobat un onorariu de 6.000 lei/lună + 5% onorariu de succes, cu menţiunea că balanţa pentru generoasa ofertă a fost înclinată de creditorul Vasile MUNTEANU, care a votat această variantă, în timp ce Fiscul a propus 300 lei/lună si 1% onorariu de succes!
MOLDINSTAL SRL – tabel preliminar al creanţelor