MONDEX a intrat în faliment… după 6 ani de insolvenţă; datoriile la stat acumulate în insolvenţă depăşesc 20 milioane lei

Mondex

MONDEX SA Sibiu (CUI: 2469071) a intrat în insolvenţă, la propria cerere, pe 13 august 2009 (Dosar nr.2135/85/2009, Tribunalul Sibiu). După aproape doi ani şi jumătate, pe 19 ianuarie 2012, administratorul judiciar RELCO ACTIVE SPRL (Marcel ŢICHIL) a reuşit să publice tabelul definitiv al creanţelor, document care recunoaşte datorii de 53,82 milioane lei, totalul creanţelor garantate fiind de 44,25 milioane lei.

 În martie 2012, Adunarea Creditorilor supune la vot planul de reorganizare, care este acceptat, cu menţiunea că Fiscul a fost cel mai important creditor care a votat împotrivă, probabil pentru faptul că urma să recupereze mai puţin de jumătate din creanţa invocată, adică numai componenta încadrată la creanţe garantate.

 Regula spune că, în procedura de reorganizare, debitoarea trebuie să îşi achite integral obligaţiile financiare curente şi să plătească restanţele conform programării din plan (de obicei, se achită 100% creanţele garantate, iar celelalte într-un procent foarte mic sau deloc).

 La începutul anului 2015, administratorul judiciar anunţă victorios că perioada de reorganizare s-a încheiat, planul a fost respectat şi solicită înstanţei să închidă procedura de insolvenţă, MONDEX SA urmând să revină „în situaţia anterioară”, adică în funcţiune. Deşi Fiscul a cerut trecerea la faliment încă din octombrie 2014, judecătorul sindic Andreia Laura STĂNESE de la Tribunalul Sibiu dispune închiderea procedurii (aşa cum a cerur RELCO ACTIVE SPRL) pe 14 mai 2015.

 Probabil au curs râuri de şampanie la sediul MONDEX SA şi pe la ŢICHIL pe-acasă, numai că bucuria a fost stricată pe 25 noiembrie 2015 de Curtea de Apel Alba Iulia, care a analizat recursurile depuse de creditorii DGRFP Braşov prin AJFP Sibiu, WIN MAGAZIN SA şi ELECTRICA FURNIZARE SA. În mare, cei trei creditori au reclamat faptul că debitoarea nu şi-a achitat obligaţiile financiare survenite în perioada de reorganizare, cea mai cruntă situaţie fiind în cazul Fiscului.

 După ce pune la îndoială pregătirea sau buna credinţă a lui Marchel ŢICHIL, precizând că „administratorul judiciar face o gravă confuzie între planul de reorganizare şi programul de plăţi, atunci când afirmă conformarea la plan”, Fiscul apreciază că „nu se poate dispune închiderea procedurii reorganizării unei societăţi comerciale care are obligaţii bugetare neachitate în cuantum de 20.892.884 lei” (apărute după deschiderea insolvenţei) şi, prin urmare, a solicitat anularea sentinţei Tribunalului Sibiu şi trecerea la faliment.

 Completul de la Curtea de Apel Alba Iulia (preşedinte Olimpia Maria STÂNGĂ, judecători Mariana Claudia CONŢA şi Nicoleta NANEA-PARASCHIV) a admis toate cele 3 recursuri şi a decis: „modifică în tot sentinţa atacată în sensul că respinge propunerea administratorului judiciar RELCO ACTIVE SPRL, admite cererea creditoarei AJFP Sibiu şi trimite cauza judecătorului sindic în vederea dispunerii intrării în faliment a debitoarei SC MONDEX SA. Irevocabilă„.

 Pe 26 februarie 2016, Tribunalul Sibiu s-a conformat deciziei Curţii de Apel Alba-Iulia şi a dispus începerea procedurii falimentului împotriva debitorului MONDEX SA. La cererea AJFP Sibiu, administrator judiciar provizoriu a fost desemnat practicianul MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL (Noemi Andreea POP), cu o retribuţie lunară de 800 lei. Creditorii MONDEX SA care au înregistrat creanţe împotriva debitorului în perioada de observaţie şi până la deschiderea procedurii falimentului trebuie să procedeze la înscrierea la masa credală a acestuia prin depunerea cererii de admitere a creanţei, data limită fiind 11 aprilie 2016.

 Teoretic, acesta este „începutul sfârşitului” pentru producătorul de ciorapi înfiinţat în 1927. Practic, nu va fi chiar aşa pentru că, din 2012, au apărut trei „puiuţi”:

  • MONDEX DISTRIBUŢIE SRL (CUI: 30782847)
  • MONDEX PRODUCŢIE SRL (CUI: 30782812)
  • MONDEX RETAIL SRL (CUI: 30782863).

Ultima societate menţionată are deja aproape 50.000 euro datorii la bugetul de stat şi peste 50 de puncte de lucru deschise în toată ţara, ceea ce înseamnă că magazinele MONDEX au fost mutate pe această firmă. Altfel spus, vom avea în continuare în ce să ne băgăm picioarele… (sursa foto: iuliusmall.com)

 DOCUMENT ATAŞAT:

MONDEX SA – tabel definitiv al creanţelor (ianuarie 2012)