O avocată a cerut insolvenţa ARGOS; firma de construcţii este în concordat preventiv de doi ani, iar datoriile la stat au ajuns la 15,6 milioane lei

Societatea ARGOS SA Cernavodă (CUI: 2421812) a intrat în procedură de concordat preventiv pe 11 iulie 2016Dosarul nr. 4430/118/2016. Conform Legii 85/2014, „concordat preventiv este un contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin 75% din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, omologat de judecătorul-sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare şi de realizare a creanţelor acestor creditori, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află”.

Chiar dacă bilanţul pe anul trecut arată o uşoară reducere a datoriilor, situaţia companiei de construcţii nu s-a îmbunătăţit de la intrarea în concordat preventiv, ci dimpotrivă: exerciţiul financiar 2017 a fost încheiat cu pierderi chiar mai mari decât în 2016, iar capitalurile proprii au înregistrat pentru prima dată o valoare negativă, de -3,9 milioane lei.

În aceste condiţii, nu e de mirare că unii creditori şi-au pierdut răbdarea şi încearcă prin diverse căi să-şi recupereze banii cuveniţi. Un exemplu în acest sens este Ioana SEIMENEANU, de profesie avocat, care pe 15 iunie 2018 a depus cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei ARGOS SA – Dosarul nr.3598/118/2018.

În stilul caracteristic şi de lăudat, instanţa constănţeană a stabilit un prim termen de judecată la mai puţin de două săptămâni de la depunerea cererii, mai exact pe 27 iunie 2018. Chiar dacă până atunci ARGOS SA nu îşi achită obligaţile financiare faţă de creditoarea Ioana SEIMENEANU, este aproape imposibil ca instanţa să decidă intrarea în insolvenţă la termenul respectiv pentru că mai întâi trebuie închisă procedura de concordat preventiv.

Şi, totuşi, nu cred că solicitarea de aplicare a Legii 85/2014 de către Ioana SEIMENEANU este ştirea importantă despre ARGOS SA, ci alta: deşi are de recuperat 15.594.607 lei (la 31 martie 2018, conform anaf.ro), iar restanţele sunt în creştere, Fiscul nu a cerut insolvenţa şi acceptă pasiv o procedură de concordat preveventiv care numai în avantajul creditorilor nu este. (sursa foto: ziuaconstanta.ro)