O firmă de pază a achitat 3,1 milioane lei pentru o pizzerie, nu a intrat în posesia localului… şi s-a trezit cu penalităţi de 605.309 lei

GRUP EST SECURITY SRL Piatra Neamţ (CUI: 2861660) a fost până anul trecut cea mai mare firmă de pază din Moldova. A intrat în insolvenţă pe 20 mai 2016 şi a trecut la faliment prin procedură simplificată pe 14 decembrie 2016… la cererea administratorului judiciar MOLDOINSOLV SPRL (Jan SAVA), care a solicitat din proprie iniţiativă (sanchi!) o situaţie actualizată a obligaţiilor restante la bugetele de stat şi a constatat că acestea au crescut în perioada de observaţie.

În tabelul teoretic definitiv al creanţelor (de la insolvenţă) figura şi MIRAJ PIZZA SRL Bucureşti (CUI: 29108656), cu o creanţă provizorie (iniţial respinsă) de 1.629.678,85 lei şi astfel a apărut întrebarea „câtă pizza au mâncat şefii de la GES de a rămas în urma lor aşa o datorie?„. În urma contestaţiei depuse de creditorul MIRAJ PIZZA SRL s-a făcut lumină în acest caz: nu e vorba de pizza, ci de o tranzacţie dubioasă care viza o pizzerie (numită oficial restaurant).

Pe 17 iulie 2015, între cele două firme s-a încheiat „promisiunea de vânzare-cumpărare nr. 130/2015, prin care MIRAJ PIZZA SRL s-a obligat să vândă şi GRUP EST SECURITY SRL s-a obligat să cumpere fondul de comerţ situat la intersecţia dintre str. Moineşti şi str. Murguţa, FN, Bucureşti, sector 6, format din restaurant, clientelă şi vadul comercial aferent, drepturile asupra spaţiului (construcţie în suprafaţă de 213 mp) unde acesta este exploatat, precum şi bunurile imobile, mobile, dar şi echipamentul necesar pentru exploatarea fondului”.

Deşi activele imobilizate ale firmei erau de 1,3 milioane lei (la finalul anului 2014 şi aproape la fel şi după un an), preţul convenit de cele două părţi a fost mult mai mare – 3.104.150 lei, adică ar veni 575.000 euro + TVA. Conform promisiunii de vânzare-cumpărare, „promitentul – cumpărător (debitoarea) avea obligaţia de a achita, până la data de 16.08 2015, un avans în cuantum de 600.000 lei, urmând ca în termen de 90 de zile să achite diferenţa de preţ în cuantum de 2.504.150 lei„.




GRUP EST SECURITY SRL nu a respectat termenele de plată şi a achitat avansul în 3 rate, ultima (de 90.000 lei) pe 25 septembrie 2015, iar preţul contractului a fost achitat integral la data de 29 februarie 2016. Invocând aceste întârzieri, MIRAJ PIIZZA SRL a calculat penalităţi de întârziere în valoare de 1.629.678,75 lei – creanţa invocată.

Instanţa a considerat că pizzeria a socotit greşit aceste penalităţi şi a stabilit că suma corectă este 605.309,25 lei (0,5% pe zi), aceasta urmând să fie inclusă în tabelul creditorilor. Dar partea cu adevărat senzaţională abia acum vine: deşi a plătit peste 3 milioane lei, GRUP EST SECURITY SRL „nici până la această dată nu a intrat în posesia acelui fond de comerţ, actele de vânzare – cumpărare nemaifiind perfectate la notar„, după cum precizează lichidatorul Jan SAVA în documentele depuse la dosar.

Sărind peste faptul că tranzacţia este dubioasă, rămâne în aer „titlul de proprietate” pentru crâşma respectivă. După această sentinţă care a stabilit existenţa unor penalităţi, rezultă că GRUP EST SECURITY SRL ar putea intra în posesia localului numai după ce achită suma respectivă. Presupunând că vor fi de acord creditorii să fie achitată această sumă, întrebarea este dacă localul nu cumva e pus sub sechestru. Şi aşa ar trebui să fie dacă ţinem cont de faptul că MIRAJ PIZZA SRL avea datorii la bugetele de stat de peste 1,5 milioane lei la finalul anului trecut – acum nu apar pe site-ul ANAF pentru că de pagina web pare că se ocupă nişte zugravi, actualizarea trimestrială a datelor fiind efectuată în aproximativ două săptămâni, perioadă în care opţiunea de căutare nu întoarce niciun rezultat.

Fiscul nu are curaj să execute datornica MIRAJ PIZZA

Înfiinţată în septembrie 2011 sub denumirea GEVIS INSTAL CONSTRUCT SRL, de către Cătălin-Georgian VIŞĂNESCU (27 de ani în prezent), firma îşi schimbă numele în MIRAJ PIZZA SRL şi domeniul de activitate în aprilie 2012 (la fel ca în cazul TEHNIC PLAST SRL – MIRAJ MARKET SRL). În iulie 2013, asociat majoritar (70%) la MIRAJ PIZZA SRL devine Mariana CORNEA (54 de ani), pentru ca în decembrie 2013 controlul să fie preluat de Marcel NICOLAE (37 de ani), care ajunge unic asociat şi administrator.

În septembrie 2014 este efectuată o majorare de capital social (cu 60 de lei!) şi intră în firmă Florin-Cristian TRIFAN (24 de ani) cu 20% din părţile sociale, surprinzător fiind faptul că preia funcţia de (unic) administrator. Deosebit de interesant este faptul că sediul social al firmei a fost mutat la TRIFAN(i) acasă încă din octombrie 2013, ccea ce sugerează că, de fapt, TRIFAN controlează afacerea de atunci. Florin-Cristian TRIFAN este cel care a semnat din partea MIRAJ PIZZA SRL acea faimoasă promisiune de vânzare-cumpărare.

În ceea ce priveşte restanţele societăţii către bugetele de stat, trebuie precizat faptul că acestea nu sunt recente şi Fiscul ori nu poate, ori nu vrea să recupereze sumele datorate. Argumentez: la finalul anului 2015, MIRAJ PIZZA SRL avea restanţe la bugetele de stat de 604.431 lei, din care 451.506 lei – impozit pe profit. Conform bilanţului pentru anul respectiv, firma figura cu suma de 1.606.153 lei în casă şi conturi la 31 decembrie 2015 (probabil banii de la GES, în mare parte). Dacă acei bani erau în conturi (în casă nu putea exista o asemenea sumă), apare întrebarea „de ce Fiscul nu a recuperat sumele datorate de firmă, prin poprire şi executare„. Şi nu numai că nu a recuperat nimic, ci a lăsat să se adune şi mai mari datorii. (sursa foto: facebook.com/mirajpizza)

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact