În anul 2008, italianul Antonino PAPALIA (foto, 51 de ani în prezent) îi anunţa pe orădeni că, la marginea oraşului, va construi „un nou oraş”, în urma unei investiţii evaluate de contabili la 700 milioane euro şi de el la un miliard de euro. 500 de apartamente de lux, parc de distracţii pe o suprafaţă de peste 10 hectare, un aquapark şi un snowdome (pistă de ski acoperită), hotel cu 19 etaje, clădire de birouri cu 14 etaje – acestea erau „doar începutul”, conform promisiunilor macaronarului. Detalii despre această „mega-investiţie” găsiţi AICI, nu mai insist.
După modelul folosit în general de evrei, Antonino PAPALIA a cumpărat un teren. Probabil supraevaluat şi cu credit bancar, desigur. Pa baza unui plan de afaceri, ar fi trebuit să atragă alţi investitori sau să vândă proiectul. Apariţia crizei i-a dat planurile peste cap, dar el nu prea a avut de suferit, după cum se observă acum, când s-a oficializat moartea firmei şi a investiţiei.
Pe 29 septembrie 2015, principalul creditor al afacerii, VENETO BANCA SCPA – Sucursala Bucureşti, a cerut deschiderea insolvenţei împotriva ZENITH RETAIL SRL Oradea (CUI: 18830023), firma care ar fi trebuit să realizeze investiţia. Banca a invocat o creanţă în sumă totală de 6.800.466,65 euro şi 12.723,13 lei, reprezentând credit restant, dobânzi, penalităţi, precum şi dobânzi penalizatoare, cheltuieli judecătoreşti.
Pe 13 ianuarie 2016, judecătorul sindic Ionel OLAH de la Tribunalul Oradea admite cererea şi dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă (Dosar nr. 3273/111/2015), în funcţia de administrator judiciar provizoriu fiind numit practicianul ROVIGO SPRL – FILIALA BRAŞOV (Aura DELEANU).
Tabelul preliminar al creanţelor este publicat chiar în ziua în care era convocată Adunarea Creditorilor, cu o întârziere de 4 zile faţă de termenul limită impus de instanţă. Conform acestui document, există doar 5 creditori, numai că sumele revendicate de aceştia sunt de la foarte mari la enorme.
Creanţa deţinută de banca italiană, prin intermediul sucursalei româneşti, este teoretic garantată, numai că valoarea garanţiei urmează să fie stabilită în urma evaluării bunurilor debitoarei. Experienţa arată că terenurile puse garanţie în urmă cu 8-10 ani valorează mai puţin de jumătate la ora actuală. În aceeaşi situaţie se află şi EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO CATOLICĂ, de ORADEA, care are de recuperat 12,87 milioane lei.
Cu creanţe bugetare de 5,83 milioane lei, respectiv 1,41 milioane lei, Fiscul şi Primăria Oradea îşi pot lua adio de la aceşti bani, fiind aproape imposibil ca din valorificarea bunurilor societăţii să se acopere creanţele garantate, despre celelalte nici vorbă. Situaţia este valabilă şi pentru chirografara de 9,22 milioane lei deţinută direct de VENETO BANCA SCPA, fără implicarea sucursalei din România.
În total, masa credală se ridică la 60,15 milioane lei, partea bună fiind că italianul Antonino PAPALIA s-a gândit să prostească o bancă de la el din ţară, şi nu una românească. Un alt aspect pozitiv este reprezentat de faptul că „marele investitor din Cizmă” nu a apucat să vândă sau măcar să perceapă avansuri pentru apartamentele care au rămas doar pe hârtie, aşa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri.
Adunarea Creditorilor, desfăşurată pe 23 martie 2016, nu a decis mare lucru, ci doar i-a dat un bobârnac administratorului judiciar provizoriu, sugerându-i că ar fi bine să îşi vadă lungul nasului. Astfel, adunarea la care au transmis puncte de vedere doar banca italiană şi sucursala din România a băncii nu a putut stabili Comitetul Creditorilor, dar a respins onorariul solicitat de Aura DELEANU – de 6.500 lei/lună (exclusiv TVA) până la închiderea procedurii, plus 4,5% (exclusiv TVA) din sumele atrase în contul unic al procedurii – şi a stabilit că merită doar 3.000 lei/lună (+TVA) şi un onorariu de succes din vânzarea bunurilor imobile calculat astfel:
- 2,5% (+TVA) dacă vânzarea bunurilor imobile se va realiza în primele 6 luni de la data aprobării strategiei de vânzare a bunurilor imobile;
- 2% (+TVA) dacă vânzarea bunurilor imobile se va realiza între 6 luni şi 1(un) an de la data aprobării strategiei de vânzare a bunurilor imobile;
- 1% (+TVA) dacă vânzarea bunurilor imobile se va realiza după 1(un) an de la data aprobării strategiei de vânzare a bunurilor imobile;
- 0% din sumele distribuite către creditori dacă vânzarea bunurilor imobile se va realiza prin intermediul intervenţiei directe sau indirecte a Veneto Banca sau a altei societăţi din întreg Grupul Veneto Banca sau în cazul în care Banca va prelua bunurile imobile în contul creanţei deţinute.
Italianul Antonino PAPALIA nu pare a fi deranjat nici măcar de faptul că „l-a ţepuit pe Doamne-Doamne” şi îşi continuă afacerile în România. Ca persoană fizică, el este asociat la mai multe societăţi din Bihor, „cea mai tare” fiind ECODIESEL SRL Balc (CUI: 15321688), firmă aflată în faliment, cu o masă credală de 222,55 milioane lei. ZENITH RETAIL SRL este înscrisă în tabelul creditorilor ECODIESEL SRL cu o creanţă de 16,08 milioane lei. (sursa foto: bihoreanul.ro)
DOCUMENT ATAŞAT:
ZENITH RETAIL SRL – tabel preliminar al creanţelor